Nooit meer gescamd worden als je in crypto’s belegt

In cryptomunten beleggen is risicovol. En in het kwadraat bij kleinere crypto’s. De meeste beleggers zullen daarom bijna alles buiten de Bitcoin mijden. Alleen dat is zonde, want naast de Bitcoin zijn er zeker nog andere veelbelovende cryptomunten. Wat nou als je een tool hebt waarmee je alle scamcoins kunt vermijden?

Ruim de helft van alle nieuw uitgegeven cryptomunten of tokens in 2017 en 18 bleken scams te zijn. De tool om deze scams te vermijden is coincodecap.com. Het platform geeft een overzicht van de Github activiteit per cryptomunt.

Github is een platform waar ontwikkelaars software delen en verbeteren. Bitcoin is bijvoorbeeld ook groot geworden op Github. Een crypto met een hoge Github activiteit wil zeggen dat er achter de schermen, vrijwillig, hard gewerkt wordt aan de software.

Waarom zou je in altcoins beleggen?

Altcoins zijn alle cryptomunten buiten de Bitcoin. Alternatieve coins. De Bitcoin is momenteel nog steeds de leider in de cryptomarkt met een marktdominantie met ongeveer 70 procent. De overige 30 procent wordt gedeeld onder honderden, zo niet duizenden, verschillende crypto’s.

Daar zitten nog steeds coins tussen als Dentacoin. De cryptomunt die voor ieder tandartsbezoek zou worden gebruikt, maar wij weten wel beter. Naast de Dentacoin en alle andere rotzooi zitten ook zeker nog veelbelovende projecten. Bijvoorbeeld MakerDAO of BAT.

Deze projecten zijn nog redelijk klein (vaak enkele honderden miljoenen tot bijna een mijlard) en hebben daarom nog maar een kleine markt. Dat betekent dat de liquiditeit laag is, dus een toestroom van enkele miljoenen in de markt kan een zeer grote stijging tot gevolg hebben.

We kunnen eens kijken naar de top 100 projecten van vandaag. Daar zien we dat Chainlink de absolute ouperformer is van de week. De token heeft als doel om betrouwbare data input te leveren voor smartcontracts op platformen als Ethereum. De koers van de token steeg de afgelopen 2 weken met bijna 100 procent.

Daarnaast zijn er nog verschillende projecten die flinke winsten laten zien. Bijvoorbeeld Centrality die voor vandaag ruim 40 procent hoger staat.

Wat ik wil zeggen is dat beleggen in de alternatieve cryptomunten zeker nog de moeite waard is. Ook al is de hype allang voorbij.

Veel scams

Maar wie de stap naar de kleinere crypto’s waagt, loopt ook een hoog risico. Beleggen in de Bitcoin wordt natuurlijk al als risicovol gezien. Laat staan in kleinere cryptomunten.

Cijfers van Initial Coin Offerings (ICOs) liegen er namelijk niet om. 80 procent van alle ICOs bleek uiteindelijk een scam te zijn. Dat betekent dat ze of met voorbedachten rade beleggers hebben proberen op te lichten of dat er uiteindelijk geen werkende applicatie van de grond is gekomen.

Voor wie niet weet wat een ICO is: het was een nieuwe manier van financiering. Beleggers gaven hier vaak bitcoins of ethers in ruil voor tokens of cryptomunten van de ICO. De teams achter de ICOs haalde heel makkelijk geld op, omdat de markt geloofde dat crypto de wereld compleet zou veranderen.

Dentacoin haalde bijvoorbeeld 2,1 miljoen dollar op. Maar het kan nog veel groter. Zo spant de ICO van EOS de kroon met 4,1 miljard dollar.

Hoe beleg je succesvol in altcoins?

Of misschien beter gezegd, hoe wordt je niet opgelicht in de cryptomarkt? Hoe zorg je er voor dat je niet in een project geld steekt, dat uiteindelijk niets op zal leveren.

Je bent hier natuurlijk nooit 100 procent zeker van, want beleggen blijft beleggen. Wat je wel kan doen is de kans aanzienlijk verkleinen om niet opgelicht te worden. Dat kan met een hele simpele tool: Coincodecap.com.

Het platform is een soort Coinmarketcap alleen dan voor de raking van software-ontwikkeling. Iedere cryptomunt met opensourcesoftware heeft de software op Github staan, waar ontwikkelaars vrij zijn om de software te verbeteren.

De Bitcoin is bijvoorbeeld groot geworden op Github. Doordat veel vrijwillige ontwikkelaars het project interessant vonden, gingen ze met de software spelen. En heeft er uiteindelijk toegeleid waar de Bitcoin nu is.

Momenteel is de grootste crypto qua Github activiteit Ethereum, zoals Coincodecap aangeeft.

Projecten waar veel verbetering vanuit de gemeenschap komt, zijn interessant.

Toch is deze toewijding uit de gemeenschap niet alles. Want er zijn ook teams achter verschillende crypto’s die de software (nog) niet opensource maken. Deze beoordelen op de opensource activiteit van Github is dus niet logisch.

De Github activiteit zegt dus zeker niet altijd alles, maar wel heel veel.

Maar hoe wordt je dan niet gescamd?

Naast de topprojecten kan je ook de minder actieve projecten vinden op het ratingsplatform. Die vind je onderaan in de lijst, zoals hier:

Deze crypto’s hebben nog wel enige Github activiteit, al is deze wel laag. Daarom staat er ook een waarschuwingsteken voor. Hoewel de crypto niet ‘dood’ is, is het wel onwaarschijnlijk dat ze ooit nog de nieuwe Bitcoin zullen worden.

Crypto’s die je zeker moet vermijden, vind je onder het kopje ‘Dead Projects’. Hier staan de munten met nul Github activiteit.

De gemeenschap van deze crypto’s heeft er dus geen zin meer in. Bij de cryptomunten of tokens die in de bovenstaande lijst staan, draagt niemand meer vrijwillig aan de software bij. En dat is een nekslag voor een decentraal netwerk. Tenminste zoals de Bitcoin dit nastreeft.

Gezamenlijk hebben de dode crypto’s nog een flinke marktwaarde ook. Dus voor de volgende keer als je weer een veelbelovende cryptomunt tegenkomt, kan je de betrouwbaarheid er van checken op coincodecape.com.

Voor wie meer expertise in de cryptomarkt zoekt, kan altijd terecht bij Slim Beleggen en het Technologie Rapport.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
janesh
3 jaren geleden

VERMEIDEN, welke oplijding hebt u gevolgd.

K.Jansen
3 jaren geleden

Geachte als je niet weet waar je over praat ! bedoel hier mee Dentacoin , je hebt geen enkel benul wat deze organisatie wereld weid aan opbouwen is daar kunnen vele andere munten een punt aan zuigen . Jij schijft dit :Naast de Dentacoin en alle andere rotzooi zitten ook zeker nog veelbelovende projecten. Bijvoorbeeld MakerDAO of BAT. grootse onzin . ons gezin is al 2 jaar bij een tandkratspraktijk in nederland waar wij met Dentacoin betalen voor behandelingen etc . ook begrijp ik uit je domme stelling dat je niet eens weet wat er gebeurd in Dentacoin laat staan… Lees verder »

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.