IBA: nog te vroeg

De maker van protontherapiecentra IBA is de gevallen ster van Euronext Brussel. Net zoals Icarus kwam het bedrijf te dicht bij de zon. Zijn vleugels smolten en het stortte neer. De vraag is tot waar het zal vallen want ergens ligt er natuurlijk een vangnet. We denken dat het aandeel nog wat lager kan.

Systemen lopen vertraging op

We kunnen er niet omheen dat het bedrijf jaren een fenomenaal parcours heeft gereden. De vraag naar zijn technologie was niet bij te houden. IBA zit dan ook op een goudmijn met zijn protontherapie die kankertumoren kan wegstralen en in tegenstelling tot andere therapieën veel minder gezonde cellen treft. Kanker is de gesel van onze tijd. Iedereen kent wel iemand in zijn naaste omgeving die erdoor is getroffen. Steeds meer ziekenhuizen zetten dan ook groots in op deze therapie.

IBA heeft vandaag 26 projecten lopen waarbij het in een ziekenhuis een protoninstallatie, een soort bunker met verschillende ruimtes waar straling gebeurt, neerplant. Er gaat trouwens nauwelijks een maand voorbij dat het ergens ter wereld een nieuw contract kan afsluiten. Recent is het vooral zijn compactere en goedkopere systeem, Proteus One dat goed in de markt ligt.

De vraag was niet bij te houden waardoor IBA al verschillende kwartalen met duizelingwekkende groeicijfers kon uitpakken. Tot begin dit jaar ging het management uit van een omzetgroei van 15 à 20% en winstmarges tussen de 11 à 12%. Maar dit droomscenario is als een kaartenhuisje in elkaar gevallen omdat IBA in de uitvoering van de talloze projecten op veel problemen is gestoten. De vertragingen zijn niet bij te houden door bouwproblemen, het laattijdig verkrijgen van bouwvergunningen en dergelijke. Veel zaken die de groep niet in de hand heeft. Ook intern zijn echter problemen opgedoken: de organisatie was te weinig voorbereid op die enorme groei. Hierdoor zou voor dit jaar slechts een omzetgroei van 5 à 10% zijn en een winstmarge van maximum 5%: een flinke aderlating in vergelijking bij het jaarbegin.

Een domper op de feestvreugde. Het aandeel was immers geprijsd voor perfectie. IBA stond tegen 70 à 80 keer de bedrijfswinst genoteerd! Als er bij een dergelijke waardering dan iets fout loopt dan is het hek van de dam. Iedereen begeeft zich dan tegelijk naar de veel te kleine uitgang met alle gevolgen van dien.

Technisch bekeken

De grafiek van IBA kan zo in een leerboek van technische analyse worden geplaatst. Het aandeel zat gedurende begin 2014 in een mooi opwaarts trendkanaal. Het zette van tijd tot tijd hogere toppen en hogere bodems neer: een perfecte technische indicatie voor nog hogere koersen en zo geschiedde. Begin 2017 zag het er bovendien naar uit dat het aandeel bovenaan uit het kanaal zou breken en een vernieuwde opwaartse trend met zich zou meebrengen. IBA trad inderdaad enkele dagen uit het stijgende trendkanaal.

Maar daarna was het welletjes en na de eerste publicatie van slecht nieuws begon de neergang. Toen het aandeel eenmaal de onderste opwaartse lijn doorbrak, was het hek helemaal van de dam. Het leek wel alsof een luik wordt opengetrokken en er een vrije val werd ingezet. Het is dan niet gemakkelijk om een sterke steun te vinden omdat de opwaartse beweging zo snel is gebeurd.

Vangnet: waar ligt het?

Waar kan die daling nu stoppen en moet u nu al kopen? We zouden nog even de kat uit de boom kijken. Steeds meer analisten beginnen zich ook vragen te stellen over 2018 en 2019 (het herstel zou langer op zich laten wachten), verlagen hun koersdoelen en uiten negatieve commentaren. Deze analisten zullen nog een tijdje voor negativisme zorgen. Daarnaast stellen we vast dat elke remonte telkens weer verkopers op de been brengt die een kans zien om het aandeel alsnog te verkopen. Veel geduldige beleggers die de voorbije jaren hebben gekocht, zitten nog steeds op een aardige winst (dikwijls meer dan 100%) en nemen het zekere voor het onzekere. Deze verkoopdruk zal niet snel verdwijnen.

Bovendien is het aandeel vandaag nog steeds royaal gewaardeerd: k/w van 55, koers/boekwaarde van 6 en een EV/EBITDA van meer dan 25. Er kan dus nog wat lucht uit de ballon, zeker nu het vertrouwen is geschonden. Ook technisch lijkt er nog niet meteen een sterke steun in zicht. Rond €30 is er wat sterkte maar eenmaal de koers door deze grens zou vallen, kan het aandeel terug richting €20. Het spreekt vanzelf dat in die zone het aandeel weer interessant wordt want op langere termijn blijft IBA een groeiverhaal. Eerst moet het bedrijf zijn zaakjes echter op orde zetten.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.