Geld verdienen met Crypto WISE? Alles dat je er over moet weten

WISE is een nieuw cryptoproject, dat in 2020 zijn launch heeft gehad. Bij BeursBrink hebben we veel aandacht besteed aan de coin, zeker met oog op de research die wordt gemaakt voor de Crypto Yield Farmer. Dit is een researchabonnement dat zich richt op passieve inkomensstromen middels cryptoprojecten. Van tokenised vastgoed tot projecten zoals WISE.

Inmiddels is WISE enkele dagen live en heeft de coin een succesvolle start gehad. In tegenstelling tot veel nieuwe coins, was hier geen pump & dump, maar hebben we een hele stabiele lancering gekend.

Wat is WISE?

De makers vergelijken WISE als een soort obligatie voor de cryptowereld en hebben de cryptovaluta ontwikkeld met het idee dat veel gebruikers lang hun WISE poolen met andere beleggers en zo rendement krijgen.

  • WISE is een coin met ETH (ethereum) als onderpand
  • En biedt gebruikers de mogelijkheid om een termijndeposito te openen met crypto
  • Ontwikkelaars van WISE hebben zelf hun tokens moeten kopen (fair launch principe)

Het kerndoel van WISE is iets dat we ‘staken’ noemen. Dat is – heel kort door de bocht – een proces waarbij je cyrptomunten beschikbaar stelt aan het netwerk, om zo transacties van het netwerk te valideren. In ruil voor deze participatie, krijg je een deel van de handelsopbrengsten.

Dit idee maakt het mogelijk om decentrale beurzen te hebben, die de handel laten faciliteren door de gebruikers zelf. WISE heeft dan ook een belangrijke link met Uniswap. Dit is de grootste decentrale cryptobeurs ter wereld. Je kan er allerlei tokens kopen, waaronder WISE.

Waarom WISE staken?

Voor de belegger is het nut heel simpel: staken is een manier om geld te verdienen. De verdiensten worden niet in fiat uitgekeerd, maar in crypto zelf. En dat maakt het heel interessant, zeker als cryptomunten stevig in waarde stijgen.

Maar wat heeft een netwerk precies aan staken? Heel simpel: bestaansrecht. Hoe meer tokens beschikbaar zijn om te valideren, hoe sneller transacties zullen verlopen en hoe vloeiender de handel is. En dat is weer prettig voor grote beleggers met diepe zakken. Want die kunnen nu nauwelijks wat met crypto doen, zonder enorme prijsstijgingen te veroorzaken.

Hieronder zie je bijvoorbeeld wat er gebeurt als iemand 500 ETH zou gebruiken om Compound te kopen. Een token in de top 100, maar nog geen heel groot project. De prijs van Compound zou dan met 25% stijgen:

Dat is natuurlijk veels te veel. Iemand die een miljoen wilt verplaatsen naar een coin, kan dat vaak dus al niet meer doen zonder de markt heel veel te bewegen.

Kijk nu eens naar de prijs van WISE, als iemand 500ETH (ongeveer 400.000 dollar) zou investeren in WISE:

De koers beweegt maar 0,8%. Dat is grappig: bij de ene coin is dit goed voor een prijsverschil van 25% en bij WISE beweegt de koers nauwelijks. Ik ken veel aandelen met gelijke marktwaarde die met zo’n order direct door het dak zouden gaan.

Maar WISE niet, die is hier juist voor gemaakt.

En dat komt door het systeem van WISE, dat volledig is ingericht op het bieden van voldoende liquiditeit voor dit soort ‘grote’ transacties. Doordat WISE een systeem is dat gebruikers heel goed beloond, is er genoeg motivatie om daadwerkelijk geld in het systeem te stoppen en zo bij te dragen door te staken.

Hoe moet je WISE staken?

WISE heeft een jaarlijkse inflatie van 4%. Dat betekent dat er ieder jaar 4% coins bijkomen, die natuurlijk een verwaterend effect hebben op WISE. Dat is conceptueel heel anders dan een Bitcoin, die juist een beperkte hoeveelheid in omloop heeft en daardoor steeds schaarser wordt.

WISE groeit juist ieder jaar. Eigenlijk net zoals normaal geld. En als je nu de centrale banken volgt, weet je dat iedereen eigenlijk heel erg blij is met inflatie. Sterker nog, het is een doel voor bijna iedere centrale bank. Dat komt, omdat inflatie vooral degene profiteert die er het meeste van heeft. En in het geval van WISE, zijn dat de stakers.

Stakers krijgen namelijk de inflatie. Hoe groter jouw deel van de staking pool, hoe meer je van de inflatie krijgt. En dan kan hard gaan, check onderstaande video maar. Daar leg ik ook uit hoe het precies zit met WISE staken en hoe je het zelf kunt doen:

Heb je nog geen WISE?

Heb je wel meegedaan met de token sale en heb je nog geen WISE? Lees dan deze email nog eens na, daarin leggen we je precies uit hoe je de tokens kunt staken.

Heb je zelf nog geen WISE? Dan kan je dat kopen via Uniswap, maar ook via WISE zelf. Hiervoor heb je wel een metamask nodig, check de video van Raja over hoe dat werkt:

Hoe hoog zijn de rendementen bij WISE staking?

WISE is immers een coin met ingebouwd inflatiemechanisme. Ieder jaar komt er 4% inflatie. En van die inflatie gaat 3% naar beleggers die hun WISE staken.

Het berekenen van het rendement is lastig, omdat dit afhangt van de hoeveelheid tokens die daadwerkelijk gestaket zijn.

Als je bijvoorbeeld 80% van de totale WISE hebt gestaked, wordt de inflatie over veel meer tokens verdeeld, dan wanneer er maar 20% is ingelegd.

Daarvoor is het dus van belang om te weten hoeveel van de totale hoeveelheid WISE, is gestaked. Momenteel is dat bijna 24%.

Dan kan je ongeveer een rekensommetje maken, waarbij je grofweg 2.500 nieuwe WISE krijgt aan het eind van 365 dagen op een inleg van 10K WISE.

Dus, per 10K WISE is er ongeveer 25% rendement per jaar, in de vorm van nieuwe WISE. Een heel sterke propositie, omdat de prijs van WISE wordt ondersteund door een massieve pool aan ETH (ethereum).

Stijgt ETH, dan stijgt WISE ook. Maar bij WISE kan je nu rond de 25% krijgen als je snel bent met staken.

Let op: die 25% is op de huidige situatie, waarbij je ook vandaag direct staket en voor 365 dagen. Het rendement kan kleiner worden op het moment dat er meer mensen gaan staken.

Zelfs als 80% van alle WISE wordt gestaked, levert dat ongeveer 7,5% per jaar op aan nieuwe WISE. Maar dan zal de koers van WISE ook al een stuk hoger staan.

Boete bij vroegtijdige terugtrekking?

Niet voor het zingen de kerk uit bij WISE, tenzij je een haircut wilt krijgen van ergens tussen de 10 tot 90%. Hoewel je altijd bij je geld kan en 24/7 kunt verkopen, is het niet aan te raden om een stake vroegtijdig te beindigen. Wie dat doet moet namelijk een boete betalen. Hoe langer je al staket, hoe lager de boete wordt. Maar dat gaat langzaam.

Het is dus echt aan te raden om alleen te staken met WISE die je niet nodig hebt. Anders kan dat flink kosten.

Toch is er ook goed nieuws: WISE Insurance Staking zal binnenkort gelanceerd worden. Daarmee is de boete veel minder hoog (rendement natuurlijk lager).

Waarom is WISE nog niet hard gestegen?

Een belegger die naar de chart van WISE kijkt, zal daar niet direct heel warm van draaien. De koers rommelt een beetje tussen de 0,20 USD en 0,25 USD. Dat terwijl er beleggers zijn op de veiling die op sommige dagen echt veel meer hebben betaald voor hun stukken WISE (inclusief ik).

De reden achter de beperkte prijsstijging heeft veel te maken met het liquiditeitsmechanisme: veel grote orders worden direct goed opgevangen door het netwerk. Dat merk je naar de onderkant toe (geen hele grote dumps) maar ook geen grote pumps.

Kan WISE dan wel hard stijgen?

Ja, bijzonder hard zelfs. Daarvoor is het goed om nog eens te kijken naar de onderpandsfunctie. De lancering van WISE is gepaard gegaan met een veilingsysteem, waarbij gebruikers WISE konden kopen middels ETH (ethereum). Die ETH is vervolgens naar Uniswap gestuurd, samen met WISE tokens. De liquidity tokens (owner van de liquidity) zijn vervolgens direct verbrand door het smart contract.

Dat klinkt ingewikkeld wellicht, maar het komt er op neer dat de opbrengsten van de veiling voor minimaal 90% naar een decentrale beurs (Uniswap) zijn gestuurd en daar zitten. Dat is handig, omdat de prijs van WISE hierdoor effectief gekoppeld is aan die van Ethereum. Stijgt ETH? Dan stijgt WISE ook.

Maar aan de andere kant, kan WISE zelf ook stijgen, zonder dat ETH mee hoeft te doen. Als veel beleggers staken, dan is er weinig vrije float. Waardoor mensen die blootstelling willen aan WISE, een hogere prijs moeten betalen.

En waarom zou je dan blootstelling willen aan WISE? Omdat het kan fungeren als een turbo op de koers van ETH, waarbij je veel meer stakingsmogelijkheden hebt. Je kan met WISE makkelijker een groter belang opbouwen door te staken, dan dat je dat zou doen met ETH op dit moment.

Waarom kan ik niet kopen met Kraken of Binance of andere broker?

Als WISE populair genoeg wordt met meer gebruikers, is de kans groot dat brokers ook WISE zullen opnemen. Voor nu is dat nog niet het geval. Maar dat is ook niet erg: WISE heeft ondertussen al 60 miljoen liquiditeit op de decentrale beurs uniswap. Een betere prijs dan daar, ga je toch niet vinden bij een andere broker.

Wat als ik nu stake en de koers van WISE stijgt gigantisch?

Als de koers gigantisch stijgt en je verwacht dat de stijging korter zal aanhouden dan jouw stakingsperiode is het korte antwoord: pech. Als je staket kan je alleen de rendementen (interest) iedere dag ophalen en verkopen. Maar de inleg zelf, gaat dan altijd gepaard met een penalty.

Hou rekening met de gas fee

Een nadeel van het Ethereumnetwerk, waarop dit gebouwd is, is toch wel de gas fee. Voor iedere transactie, moet een kost worden betaald (gas fee). En die kosten verschillen heel erg, afhankelijk van de drukte op het netwerk.

De gas fee wordt bepaald aan de hand van de drukte die er is op het netwerk. Hoe drukker het is, hoe meer transacties het netwerk moet valideren. Het netwerk zal dan de voorkeur geven aan handelaren die meer willen betalen voor een transactie, waardoor de prijs stijgt.

Dat kan fors oplopen. $40 tot $50 per transactie is niet ongehoord, maar wel veels te duur om als belegger mee te kunnen werken. Transacties kunnen ook maar een paar dollar kosten, als je op een rustig moment koopt.

Een ontwikkeling van de gas fees, zie je op deze site.

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

33 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans Borsje
1 jaar geleden

Is ‘staken’ sowieso verplicht, en zo niet, hoe werkt het dan? Stel dat je ‘staket’ voor 1 jaar, kun je dan daarna opnieuw verlengen voor een nieuwe periode naar eigen keuze? Wat gebeurt er als de ‘stake’-periode van 1 jaar om is? En hoe kan men de hele portefeuille beëindigen en het ontstane bedrag opnemen?

Lieven
1 jaar geleden

Hoe zit het met de evolutie van de stakingspercentages, blijven die 5% voor 1 jaar, 10% voor 2 jaar enz of zullen die na verloop van tijd wijzigen? vb dat de stakingscondities afnemen indien er reeds veel wordt gestaked?

Lieven
1 jaar geleden

Hoe werkt het prijsmechanisme van de wise koers precies, klopt het dat dit werkt op basis van volgende criteria :

  • evolutie van de ethereum munt
  • % dat er gestaked wordt binnen Wise

Hoe sterk wegen beide criteria door op de koers? Heeft de evolutie van de uniswap munt ook een beperkte impact op de koers van Wise?

1 jaar geleden

Geweldig, ik was zover om te
Staken maar er kwam iets tussen. Ging idd voor 365 dagen.Geen nood dacht ik weer inloggen bij MM maar alles zie ik behalve in mijn account maar nu heb ik 0 tokens.
Wie kan mij helpen om mijn account weer zichtbaar te maken. Bij WISE zie bij het blauwe venster dat ik 0 waarde heb.
groeten,
Martin

Henri Hundscheid
1 jaar geleden

Ik heb voor ongeveer 2 ethereum aan wise gekocht maar nog niet gestaked. Is het alleen maar zinvol om te staken of kun je ook goed verdienen door Wise te stallen in Metamask? Als ik stake voor een half jaar, dan krijg ik na dat half jaar Wise uitgekeerd. Wat bepaalt op dat moment de waarde van Wise? Is dat slechts de waarde van Ethereum op dat moment of heeft Wise ook een intrinsiek waarde uitgedrukt in dollar?

ferry
1 jaar geleden

dit is dus een product om niet short in te stappen ? De token zal dus nooit een waarde krijgen van 3 of 5 dollar ? dit moet je dus puur zien als obligatie of zie ik het helemaal verkeerd ?

Pouya
1 jaar geleden

Iets is mij onduidelijk. Ik heb 8 eth’s aan wise gereserveerd op de 50e dag. Als ik nu kijk maar de koers vanaf 1 januari dan is het met 126% gestegen. Hoe kan het dat wanneer ik mijn aantal wise nu x de koersprijs doe en dan vergelijk met mijn inleg ik zelf “maar” op 26% winst uit kom? Dat is dan zelfs incl. 10% extra wise die ik gratis erbij heb gekregen. Dus ik snap het even niet.

Tom
1 jaar geleden

Waar vind ik een referral adres om te staken in WISE ? Ik zou graag die 10% plus hebben?
Mvg, Tom

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Tom
Jan
1 jaar geleden

Ik heb mijn Wise voor 1 jaar gestakt (17.616 Wise kreeg ik voor 5,5 ETH) . Als ik mijn Wise na een jaar verkoop krijg ik daar dan ETH voor terug of hoe zit dat precies.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.