Franse beurs steekt Duitse naar de kroon: een primeur

De Franse economie wordt door de goegemeente al geruime tijd smalend bekeken terwijl met veel bewondering naar het wirtschaftwunder van Duitsland wordt gewezen. Beleggers zijn dan ook geneigd om sneller te kiezen voor Duitse dan voor Franse aandelen. Welnu, het voorbije jaar deed de Franse economie het beter dan de Duitse en hetzelfde kan worden gezegd van de beurs.

Franse economie
Onze inleiding is niet bij de haren gegrepen en wordt bevestigd door een hallucinante statistiek. De Duitse economie groeit al 14 jaar na elkaar sterker dan de Franse! Maar de rollen zijn sinds kort omgedraaid. Terwijl de Duitse economie net ontsnapt is aan een (milde) recessie, zette de Franse economie de voorbije twee kwartalen een aardige groei neer. De Franse motor heeft hiermee op een cruciaal moment de koppositie in de eurozone overgenomen.

Er zijn verschillende redenen voor deze verbazingwekkende ommezwaai. Ten eerste heeft de Brexit-onzekerheid van het afgelopen jaar zwaarder doorgewogen op het meer exportgedreven Duitsland. Volgens de Britse beheerder Schroders is de plotse verzwakking van de Duitse economie bijna uitsluitend Brexit-gerelateerd. Frankrijk, dat toch iets meer binnenlands gericht is, heeft daar veel minder last van. Ten tweede zijn volgens de Franse vermogensbeheerder Financière de L’Echiquier de verschillen op budgettair vlak enorm groot: in Frankrijk stijgt het begrotingstekort naar verwachting tot 3,2%, terwijl de Duitse begrotingsorthodoxie dit jaar naar verwachting in een overschot van 1% zal resulteren. Die Duitse zuinigheid remt echter wel de groei af, terwijl de begroting in het rood laten gaan in tijden van negatieve rente eigenlijk niets kost. Ten derde doet in Frankrijk het ondernemersvertrouwen en de detailhandelsverkoop het beter. Kijk laar eens baar de verbetering van de Franse PMI in de industrie- en dienstensector.

CAC40 zet de DAX een hak
En de sterke economische prestatie heeft zich ook op de beurs gemanifesteerd. De CAC 40 presteert sinds het begin van het jaar bijna 5% beter dan zijn Duitse tegenhanger, rekening houdend met de dividenden van beide indexen. En in de grafiek hieronder, die teruggaat tot begin 2018, loopt het verschil zelfs al op tot boven de 10%.

Naast de betere economie, speelt ook de samenstelling van de index zelf in het voordeel van de Fransen. De aanwezigheid van de producenten van luxemerken zoals LVMH die sterk blijven presteren, enkele grote oliemultinationals zoals Total (olieprijs zit in de lift) en de al bij al beperkte afhankelijk van China liggen mede aan de basis van het verschil. Daarenboven zou de verwachte winstgroei van de Franse bedrijven voor 2020 ruim 20% bedragen terwijl dit voor de Duitse bedrijven slechts 12% is. Ten slotte zijn er in de Duitse index ook enkele bedrijven die het de voorbije jaren slecht hebben gedaan zoals zorgenkind Deutsche Bank en enkele autoproducten zoals Volkswagen (door toedoen van het uitlaatschandaal).

Het ziet er niet meteen naar uit dat de kloof snel zal worden gedicht daarvoor heeft Duitsland vandaag te weinig kampioenen à la Google of Facebook. En economisch kan Duitsland pas weer vooraan in de groep lopen als de wereldeconomie (lees: wereldhandel) het plots beter zou gaan doen want Duitsland blijft de exportkampioen bij uitstek. Wat ook zou kunnen helpen is fiscale stimulus. Duitsland heeft in tegenstelling tot vele andere Europese landen gezonde overheidsfinanciën dus kan het zijn portefeuille opentrekken. De Duitse regering lijkt echter niet meteen geneigd dit te doen.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.