Cryptomarkt: grote jongens aan de zijlijn

De laatste weken trappelt de cryptomarkt ter plaatse en steeds meer beleggers vragen zich hoe het nu verder moet niettegenstaande er voldoende goed cryptonieuws valt te rapen. In elk geval hebben de grote institutionelen zich aan de zijlijn gezet en dit vooral uit vrees voor een doorgedreven regelgeving van overheidswege. En zonder grote jongens, no party!

Institutionelen kijken kat uit de boom
Enkele dagen terug zorgde het Midden-Amerikaanse land, El Salvador voor een primeur door bitcoin als wettig betaalmiddel te aanvaarden. En hoewel de markt positief hierop reageerde, zijn er steeds meer indicaties dat grote institutionele beleggers steeds meer een afwachtende houding tegenover crypto hebben aangenomen. JPMorgan Chase & Co. bijvoorbeeld onderstreept dat bitcoin voor het eerst sinds 2018 in backwardation is. Dit betekent dat de spotprijs (de koers op de markt) in de meeste gevallen hoger ligt dan de koersen van futures (die een latere afloopdatum hebben). Een indicatie dat op een prijsdaling wordt gerekend, vooral dan door institutionelen, en dat de vraag naar bitcoin van deze marktspelers op een laag pitje ligt.

Daarnaast geeft een recent onderzoek van Goldman Sachs bij Aziatische hegde funds (25 CIO’s werden aan de tand gevoeld) aangetoond dat ze totaal niet warm lopen voor crypto. Geen enkele van de ondervraagden stipt bitcoin als zijn favoriete activaklasse aan (zie hieronder) en 35% gaf zelfs aan dat de digitale munt zijn minst favoriete activaklasse is. Hun aandacht gaat duidelijk naar andere marktsegmenten.

Daarnaast hebben verschillende marktwatchers recent aangegeven dat afgaande op de futuresmarkten grote institutionelen bezig zijn om veiliger oorden op te zoeken door uit crypto-ETF’s om te wisselen voor goud-ETF’s. En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.

Vrees
De belangrijkste reden voor de voorzichtigheid is dat institutionelen koudwatervrees beginnen krijgen. De lokroep voor regulering van het crypto-ecosysteem komt tegenwoordig vanuit alle hoeken. De voorbije dagen en weken zijn er bepaalde acties in China geweest die doen vermoeden dat de overheid de groei van crypto een halt willen toeroepen. Maar ook in de VS gaan steeds meer stemmen op, onder andere binnen de Federal Reserve en van Democratisch presidentskandidate Elizabeth Warren, om crypto aan banden te leggen. Voeg daar nog waarschuwingen aan toe van onder meer de Amerikaanse beurswaakhond SEC en er is voldoende om hegde funds en andere kapitaalkrachtige spelers de gordijnen in te jagen.

De vraag is natuurlijk of regulering zo slecht zou zijn voor het hele universum. Waarschijnlijk niet want het zou de geloofwaardigheid ten goede komen en die grote spelers terug aan boord hijsen.

 

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.