Crypto: spannender tijdens het weekend (en op maandagen)

Is het u al opgevallen dat het tijdens het weekend (en ook op maandag) kan spoken op de cryptomarkt en de koersverschillen dan de pan kunnen uitswingen? De liquiditeit ligt dan lager en grote orders kunnen dan gensters slaan.

Handelsuren 

Al jaren gelden bepaalde handelsuren op de financiële markten: in Europa wordt er 5 dagen op 7 gehandeld tussen grofweg 9 uur en 17u30 en in de States is dat omgerekend naar onze tijd van 15u30 tot 22u. En wanneer wij liggen te slapen, zijn de beurzen in Azië actief. In het weekend kan men zich echter concentreren op andere zaken en kunnen we de financiële markten laten voor wat ze zijn (of net in alle sereniteit analyses uitvoeren of nadenken welke strategie men de komende week het best zou volgen).

Op de cryptomarkt is van deze strikte handelsuren evenwel geen sprake. In deze hoek van de markten is men 7 dagen lang de klok rond actief. Er is immers geen beursautoriteit die erboven staat die heeft bepaald dat enkel op welbepaalde ogenblikken kan worden gehandeld. De radertjes achter cryptomunten, voornamelijk immer voortschrijdende blockchains, kunnen echter niet worden stopgezet. Eenvoudig gesteld zou men het internet moeten uitzetten om het eb en vloed van cryptomunten te kunnen doen stoppen. En er is nu eenmaal geen off/on switch voor het wereldwijde web. Een trader in crypto is dus geen rust gegund, en al zeker niet tijdens het weekend.

Gevolgen

Deze specifieke gang van zaken is niet zonder gevolgen. Nu er zich steeds meer professionelen zoals grote investeringsbanken of bedrijven à la Tesla op de cryptomarkt begeven, wordt er tijdens de normale handelsuren meer gehandeld en zijn de koersen over het algemeen (niet altijd natuurlijk) minder volatiel dan tijdens het weekend wanneer bijna enkel kleine en individuele beleggers van in hun woonkamer op de cryptomarkt actief zijn. Dan kan een groot order of slecht nieuws voor een ware schokgolf zorgen omdat het orderboek dan veel minder dik gevuld is. Tijdens de handelsweek is de kans veel minder groot (hoewel op maandag toch het één en ander kan fout lopen, zie verder).

Van die verhoogde koersbeweeglijkheid in het weekend kan men gebruik maken om opportunistische orders te plaatsen. De kans is dan veel groter dat ze worden uitgevoerd. En nu steeds meer speculatief geld in de cryptomarkt is geslopen, vallen plotse soms groteske bewegingen in een minder liquide markt niet uit te sluiten. En dit laatste is nu eenmaal de realiteit. De cryptomarkt staat grotendeels nog in haar kinderschoenen en is nauwelijks gereguleerd, dus zijn overdrijvingen mogelijk.  Als kanttekening moeten we evenwel plaatsen dat zelfs vandaag op grote markten zoals Wall Street er door de aanwezigheid van veel vlug geld, rare bokkensprongen kunnen worden genoteerd. We hoeven maar te verwijzen naar het aandeel Gamestop. En dat is dan nog buiten het weekend.

Vaak durft het te spoken in de buurt van grote ronde getallen zoals 1000 of 50.000 omdat eenmaal deze grenzen worden doorboord er plots veel minder orders uitstaan. In het weekend is het dus aangewezen om altijd met limietorders te werken en nooit of te nimmer een marktorder (zonder limiet) te plaatsen, wil men niet voor verrassingen komen te staan.

Opgepast met maandagen

We benadrukken graag  ‘over het algemeen’ want die extra koersbeweeglijkheid is niet altijd in het weekend terug te vinden. Op maandag is het vaak ook prijs met bewegingen van soms wel 20%. Dat komt omdat de professionelen, waarvan eerder sprake, zich dan op de markt begeven en de prijsbewegingen van het weekend uitvergroten. Niet toevallig vielen de grootste dalingen op de cryptomarkt in 2021 op een maandag te noteren. Stip dus als cryptobelegger zaterdag, zondag en maandag in uw agenda aan en verleg uw weekend naar donderdag en vrijdag…

En voor we het vergeten, moet u ook op uw hoede zijn voor uw  broker of cryptotussenpersonen want zij kunnen het grondig laten afweten, zeker tijdens het weekend en op maandagen.

Kijk eens wat vorige maandag op Kraken is gebeurd. Daar viel Ethereum (ETH) in een lege markt plots terug tot onder 700 USD terwijl de officiële koers op dat ogenblik rond de 1600 USD schommelde. We durven stellen dat op de cryptomarkt alles mogelijk is en u deze markt niet zonder de nodige voorzichtigheid mag betreden. Het is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Leendert Verheul
1 jaar geleden

Hoi Francis,
Hoe moet ik de volgende opmerking nu lezen? Die is mij nog niet echt duidelijk: “Stip dus als cryptobelegger zaterdag, zondag en maandag in uw agenda aan en verleg uw weekend naar donderdag en vrijdag…”
Is het nu wel of niet beter op zaterdag, zo en ma (met limieten) te handelen? Of toch op donderdag en vrijdag?
Hoor graag hoe je het precies bedoelt.
Hartelijke groet, Leendert.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.