Nederland - 1 juli 2022 - Beursbrink
door STIJN

Europa gaat ‘Wild West’ cryptomarkt aanpakken

Weldra zullen cryptobedrijven enkele regels moeten volgen willen ze actief kunnen blijven binnen de Europese Unie. Het Europese parlement en de lidstaten gingen akkoord om het ‘Wilde Westen’ op de cryptomarkt aan banden te leggen zodat criminelen minder vrij spel hebben en consumenten de correcte bescherming krijgen.

De cryptomarkt is voor een groot deel nog ongereguleerd. Dat wil zeggen dat er weinig tot geen controle is en dus criminelen zo goed als vrij spel hebben. Tal van particulieren zijn reeds in de val gelokt en wellicht nog meer criminele activiteiten zijn reeds gefinancierd geweest door middel van betalingen in crypto. Daar wil de Europese Unie komaf mee maken d.m.v. strengere regels.

Stefan Berger, een centrumrechtse wetgever die namens het Europese parlement de onderhandelingen leidde, haalt de recente crash op de cryptomarkt aan als één van de argumenten dat het noodzakelijk is om in te grijpen en stabiliteit te brengen. De risico’s op de markt zijn bijzonder groot, vooral omdat er veel wordt gespeculeerd.

Today we put order in the Wild West of crypto assets and set clear rules for a harmonised market. The recent fall in the value of digital currencies shows us how highly risky and speculative they are and that it is fundamental to act.

Sentiment

Het sentiment op de markt heeft sinds de crash van stablecoin TerraUSD een extra deuk gekregen. Bitcoin is met 70 procent gekelderd sinds zijn piek in november 2021, ook andere digitale munten hebben dergelijke verliezen geleden. De Europese Unie wil consumenten beter beschermen tegen zulke toestanden, de nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat er meer stabiliteit is.

With the new rules, crypto-asset service providers will have to respect strong requirements to protect consumers’ wallets and become liable in case they lose investors’ crypto-assets.

Voor NFTs zullen wellicht andere regels gelden. Brussel gaat de komende 18 maanden evalueren of er aparte regels en wetten nodig zijn voor deze categorie. NFTs die onder de bestaande crypto-activacategorieën vallen, zullen wel hetzelfde ondergaan als gewone digitale munten.

Bronnen: Huw Jones & Tom Wilson – Reuters

Foto: Jernej FurmanFlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.