Centrale bankiers zullen nog veel verder gaan…

Bij Beursbrink schreven we al enkele keren over hoe centrale banken de markten op sleeptouw nemen. Wanneer een centrale bank uit het niets 100 miljard dollar creëert, kan dat als waanzin klinken. Wel is het de realiteit en als belegger moet je er goed rekening mee houden dat dit in de toekomst nog veel extremer wordt. Hierdoor zal de huidige rally standhouden (ook ondanks de huidige paniek).

Momenteel zijn zo’n beetje alle centrale banken ter wereld in verruiming modus. In Amerika drukt de Fed iedere maand 60 miljard dollar bij, en daarbij ook nog eens de repo-acties. Aan de andere kant van de oceaan, in Europa, wordt er iedere maand 20 miljard euro bijgedrukt.

In Hong Kong gaan ze nog een stapje verder. Daar krijgen burgers sinds kort gratis geld. Ook wel helikoptergeld genoemd.

Met deze acties ondersteunen centrale banken de markten. Want het geld dat zij creëren, blijft voornamelijk in de financiële markten, waardoor de koersen hoog blijven.

Dit kan nog wel eens langer doorgaan dan je denkt en zo zal de huidige rally nog lang intact blijven.

Pensioenen

Momenteel gaat de gemiddelde babyboomer met pensioen. De boomers zijn de grootste generatie ooit en daarom zullen zij heel veel pensioen nodig hebben. Meer pensioen, dan de nieuwe generatie opbrengt. De pensioenfondsen transformeren daarom van spaarpot naar geldschieter.

Voorheen waren deze pensioenfondsen dus een nettokoper van aandelen en obligaties, maar nu een nettoverkoper.

Iemand moet deze activa kopen, toch? Anders wordt er geen cash opgebracht en kunnen mensen niet met pensioen.

Maar wie gaat dat doen? Aangezien financiële markten hoog geprijsd staan en de rally al ruim 10 jaar duurt, zullen niet veel jongeren staan te springen om alles over te nemen.

Daarom moeten Centrale banken bijspringen.

De reden dat de huidige monetaire expansie nog wel even zal doorzetten!

Waar gaan we heen?

De balans van de Fed bedraagt momenteel 4,2 biljoen dollar en die van de ECB 4,7 miljoen euro. Dat is al aardig wat. Waar we precies naartoe gaan kunnen we natuurlijk niet zeggen. Want in theorie kunnen centrale banken oneindig veel geld drukken.

Raoul Paul, CEO van Global Macro Investor, heeft wel een idee waar de balansen van de centrale banken naartoe gaan. Volgens zijn berekeningen, die hij bij Real Vision deelde, zal de balans van de Fed 8 biljoen dollar bedragen rond 2025.

Wanneer de Fed op het huidige tempo geld creëert, zal de target van 8 biljoen dollar in 2025 inderdaad worden gehaald.

Paul baseert deze target op de totale beroepsbevolking. Deze neemt af doordat babyboomers nu met pensioen gaan en de jongere generaties met minder zijn. Hierdoor is er minder koopkracht in de maatschappij, waardoor centrale banken moeten bijspringen.

Wat een voordeel is aan het gebruik van de totale beroepsbevolking, is dat je deze vrij nauwkeurig kan berekenen voor de toekomst. De beroepsbevolking is vrijwel volledig afhankelijk van de demografie van een land en deze demografie is een gegeven.

Wat betekent dit?

Allereerst een enorme waardevermindering van het geld. Geld wil je dus niet.

Wat wil je dan wel?

Aandelen, obligaties, edelmetalen, grondstoffen of cryptomunten. Dingen die niet bijgedrukt kunnen worden. Als je een stuk land kunt kopen is dat ook goed.

Dat betekent dus dat financiële markten nog makkelijk veel hoger kunnen, ondanks de soms absurde waarderingen; obligaties met negatieve rentes en aandelen met koerswinsten van plus 100.

Negatieve rentes gaan dus nog negatiever en koerswinsten van 100 worden wellicht 200. De prijzen worden compleet losgerukt van de fundamenten. Dat is de realiteit.

Ik geloof dus zeker dat je nog flink geld kunt verdienen door mee te surfen op het beleid van centrale banken. Ik doe het alleen niet, omdat er een moment gaat komen dat centrale banken stoppen met geld printen. Dat bewijst de geschiedenis.

Daarom koop ik geen MSCI World ETF van een pensioenfonds. Ik kijk liever naar goud, cryptomunten of aandelen met een aantrekkelijke waardering (ja die bestaan nog).

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Patrick
3 jaren geleden

Schokkend….
Mogen arme delen van de wereld eigenlijk ook bijdrukken?

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.