5 sectoren die je voor 2020 op de radar moet hebben staan

2019 is tot nu toe een mooi beursjaar geweest. We herstelde van een stevige correctie eind 2018 en de meeste wereldwijde beurzen braken nieuwe hoogtes. Dat ondanks veel onzekerheid in de wereld. 2020 zal in dat opzicht niet anders worden, wellicht nog erger. Gaan we een recessie krijgen? Komt er een oplossing in de handelsoorlog? En wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

Op al deze vragen trachten grote zakenbanken antwoord te geven. ‘Er is 30 procent kans dat er een deal komt in de handelsoorlog’, luidt de conclusie dan. Of de kans 20, 30, 40 of zelfs 80 procent is, maakt niet uit. Het is heel simpel: alleen de glazen bol weet het antwoord op de bovengestelde vragen. En die hebben we niet.

We kunnen voor 2020 beter kijken naar sectoren waarvan het succes niet afhangt van de antwoorden op die vragen. Daarom kijk ik liever naar de volgende 5 sectoren. Onzekerheid is er immers al genoeg in de wereld.

Marihuana

Bij BeursBrink zijn we uniek met onze analyse in marihuana-aandelen. 2019 was een heel zwaar jaar, na een flitsend 2018. Waarom marihuana op jouw radar moet staan voor 2020 is omdat de sector nog steeds enorm hard zal groeien en de markt heel veel pijn heeft geleden.

Natuurlijk kunnen koers nog iets lager, maar dat er in 2020 een goed koopmoment komt, daar zijn we van overtuigd (deze maand zullen we met een nieuwe uitgebreide update over de sector komen).

Daarnaast is er veel progressie in de sector gemaakt de afgelopen jaren, terwijl we nu op een zelfde niveau als 3 jaar geleden staan. En daarnaast heeft de sector vrijwel geen geen verband met de 3 vragen.

Marihuana heeft zelfs eerder te winnen bij de vragen, aangezien de Democraten meer openstaan voor het groene goud.

Grondstoffen

Onlangs besprak Michiel al uitgebreid waarom hij grondstoffen interessant vindt voor het nieuwe jaar. Kortom, de prijzen zijn de afgelopen jaren hard gedaald, net als marihuana in 2019. De kans dat de prijzen nog verder dalen, is vrij klein, gezien de ravage die al is aangericht.

We waardering van grondstoffen tegenover de rest van de markt is daarmee dan ook op een historisch laag niveau beland, terwijl we ze nog steeds massaal gebruiken.

Natuurlijk kan een recessie een enorme stijging volgend jaar uitsluiten. Alleen gezien de grote angst voor een recessie in de markt, kan je ook stellen dat deze al grotendeels is ingeprijsd.

Hydrogen

2019 was niet alleen een jaar van records op de beurzen. Ook werden er klimaatrecords gebroken. Hoge temperaturen en bosbranden op plekken waar je ze niet zou verwachten, zoals Alaska. Er moet nu serieuze actie worden ondernomen, anders zullen de milieueffecten onomkeerbaar worden.

Hydrogen is een oplossing voor de mensheid om milieudoelen te halen, zodat we over een halve eeuw niet diep in de shit zitten. Natuurlijk kan je ook via zonne- of windenergie hierop inspelen.

Toch kies ik liever voor hydrogen, omdat het nog niet zo bekend is als zon en wind. Bovendien is hydrogen een andere oplossing in het klimaatprobleem. Want anders dan zon en wind, slaat hydrogen energie op, in plaats van dat het opwekt.

Daarom is hydrogen de missende schakel om zonne- en windenergie goed te laten presteren. Energienetwerken lopen tegen hun limieten aan, door de enorme toename van elektrische energie. Deze netwerken moeten dus worden uitgebreid en hydrogen is daarvoor een goede oplossing.

Daarnaast heeft hydrogen geen grondstoffen nodig, zoals elektrische auto’s wel nodig hebben. Gezien het klimaatprobleem is hydrogen daarom een nog beter alternatief voor auto’s. Dat terwijl er veel meer elektrische dan hydrogen auto’s zijn.

Wat het antwoord op de 3 vragen ook is, hydrogen staat op de radar voor 2020!

Crypto/Bitcoin

Een vierde kans voor 2020 is crypto, of in het bijzonder de Bitcoin. De cryptomarkt is na 2017 erg stil, op de opleving begin dit jaar na. Het lijkt er op dat de markt nu een tweede hogere bodem aan het zetten is, en dat duidt op een herstel.

Al helemaal als we een belangrijke fundamentele katalysator van de markt erbij halen: de halving. Zoals je wellicht weet heeft de Bitcoin een maximaal aanbod van 21 miljoen munten die in 2140 wordt bereikt. Deze munten komen in roulatie door miners, die computerkracht leveren om de bitcoins te delven.

Iedere 4 jaar wordt het miners alleen moeilijker gemaakt, en wel 2 keer zo moeilijk. Dat komt door de halving, die de opbrengsten van miners halveert. Hierdoor komt de kostprijs van een bitcoins dus 2 keer zo hoog te liggen en komt er maar de helft aan nieuw aanbod de markt in.

Historisch gezien staat de halving daarom aan de wieg van een volgende stierenmarkten, zoals op deze grafiek van Plan B te zien:

Afbeeldingsresultaat voor plan b bitcoin chart

2020 kan dus wel eens een nieuwe opleving van de Bitcoin betekenen. Dat betekent alleen niet dat je zelf naar de ‘nieuwe bitcoin’ moet gaan zoeken. Natuurlijk zou je in enkele andere grote crypto’s kunnen investeren, zoals Ethereum. Vermijdt alleen zo veel mogelijk kleinere projecten.

Onlangs kwam ik iemand tegen die in Karatbars heeft geïnvesteerd. Een nieuw betalingsnetwerk gebaseerd op goud. Een heel mooi verhaal natuurlijk, alleen wel een scam. DOE HET DUS NIET!!!

Vastgoed (REIT’s)

Een vijfde sector die interessant is voor 2020 is vastgoed. Want de rentes zijn nog steeds erg laag en het ziet er ook niet naar uit dat deze omhoog  zullen gaan. De Fed zei gister nog dat het de rente gelijk wilt houden voor 2020. Toch geloven de meeste grote beleggers dat de Fed deze belofte niet zal houden en zal verlagen met 25 tot 50 basispunten.

Dat is gunstig voor vastgoedfondsen, omdat deze fondsen zich voor een heel groot deel moeten financieren met geleend geld. Rente is daarom een belangrijke kostenpost voor deze fondsen en die kan dus wel eens dalen.

Daarnaast betalen vastgoedfondsen, en in het bijzonder REIT’s, een vrij hoog dividend. Dit hoge dividend maakt vastgoed nog weer interessanter in combinatie met de lage rentes.

Natuurlijk kan een recessie rem zetten op de waarde stijging van vastgoed. Toch hoeft dat voor goed gepositioneerde REITs geen probleem te zijn. En wat dan nog? Wanneer het dividend van een fonds niet wordt aangetast heb je niets te vrezen.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.