Nederland - 6 december 2021 - crypto

Bitcoin zwaar onderuit in het weekend

door SVEN VAN GASSE

Toen de markten afgelopen week fors daalden door de vrees dat de nieuwe omicron-variant het economische herstel zou kunnen ontsporen, heeft bitcoin verrassend goed kunnen standhouden. In het weekend ging de munt echter alsnog fors onderuit.

De bekendste cryptocurrency kelderde op zaterdag met meer dan 20%. Op dit moment noteert bitcoin aan zo’n $49 000, wat nog steeds een forse daling is van de $57 000 van begin december.

Voorstanders van bitcoin hebben vaak de mogelijkheid geopperd dat het kan dienen als een veilige haven, onafhankelijk van aandelen, obligaties en grondstoffen. Hierdoor zou het een potentiële rol kunnen spelen voor beleggers die hun risico’s in hun portefeuille in evenwicht willen brengen.

Toch is de daling van bitcoin, die analisten in verband brengen met de bredere daling op de aandelenmarkten, een teken dat bitcoin nog steeds nauw gecorreleerd blijft met andere delen van de markt.

Marcus Sotirou, trader bij GlobalBlock, stelt:

De crash laat zien dat bitcoin niet volledig is losgekoppeld van de financiële markten.

Angst

De grote onzekerheid over de nieuwe omicron-variant heeft beleggers afgeschrikt en veel grote spelers ertoe aangezet om te proberen hun winsten van in 2021 te verzilveren. De S&P 500 is de afgelopen twee weken meer dan 3% gedaald, maar noteert voor dit jaar nog steeds aan een winst van meer dan 20%.

Jeroen Blokland van True Insights denkt echter niet dat de nieuwe variant een einde betekent van de cryptobullmarkt uit het Covid-tijdperk. Een extra katalysator van de forse daling van bitcoin was het feit dat er tijdens het weekend minder gehandeld werd.

De sell-off herinnert beleggers er echter aan dat ook bitcoin niet is gevrijwaard van onrust op de financiële markten. Wanneer het echt erg is, kan bitcoin nog gevoeliger zijn omdat cryptocurrencies worden gekenmerkt door hun hoge volatiliteit.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.