Nederland - 10 september 2020 - crypto

Bitcoin kooptips: Zo doe je dat veilig

door REDACTIE BEURSBRINK

Loop je al een tijdje met het idee om Bitcoin te kopen? Vraag je je af of nu de tijd is om toe te slaan? Waar begin je en hoe zorg je ervoor dat je dat op een veilige manier doet?

Bitcoin kun je op meerdere manieren kopen en verkopen. Naast cryptocurrency exchanges, bieden brokers en andere gebruikers deze digitale munt aan. Timing, limit-orders en koersinzicht zijn belangrijk in deze volatiele markt. Maak gebruik van extra online en offline veiligheidsmaatregelen bij het opslaan van Bitcoins.

Dit artikel legt uit hoe en waar je begint als je Bitcoin wilt kopen. Bovendien verklappen we een aantal essentiële kooptips en kom je erachter hoe je je Bitcoins veilig kan opslaan.

Hoe begin je?

Om Bitcoin te kopen heb je allereerst een wallet nodig. De wallet is je portemonnee, maar eigenlijk meer een emailadres.

Naast je wallet gebruik je ook twee sleutels, een persoonlijke en een publieke. Deze digitale sleutels laten zien dat jij de rechtmatige eigenaar bent. De publieke sleutel deel je met anderen, wanneer je bijvoorbeeld geld ontvangt. De persoonlijke sleutel houd je uiteraard voor jezelf.

Een wallet komt voor in verschillende vormen. Zo bestaat er de papieren wallet, die hack-vrij is. Besef wel dat als je de papieren wallet kwijtraakt, je ook je munten en vermogen verliest. Zorg dus voor een extra-veilige plek en vergeet hem niet.

Een hardware wallet plug je in je computer. Deze methode wordt veelal als de veiligste gezien, omdat de hardware wallet nooit met het internet in aanraking komen. Bovendien biedt deze wallet ook nog de optie van een herstelsleutel die je kunt gebruiken als je de pincode vergeet.

Tenslotte, een online wallet is, jawel, online en alle onlinediensten bieden extra beveiligingsmaatregelen aan, zoals tweestapsverificatie.

Waar Kun je Bitcoin Kopen?

Er zijn drie manieren om Bitcoin te kopen. We leggen ze hier even kort uit.

Cryptocurrency ruilbeurs

Allereerst kun je Bitcoin kopen op de ruilbeurs, in het Engels exchange. Cryptocurrency exchanges zijn online platformen waar je je cryptomunten kunt verhandelen of omruilen met andere cryptomunten.

Er zijn ook exchanges die een platte koppeling hebben. Dat wil zeggen dat je er met betrouwbaar geld, zoals de euro en dollar, terecht kan om cryptocurrencies te kopen.

Brokers

Brokers zijn tussenpartijen die cryptocurrencies in grote hoeveelheden inslaan en dan doorverkopen. Men spreekt ook wel van online wisselkantoren. Het voordeel van brokers is dat het verkoopproces meestal snel is en je vaak via iDeal kan betalen. Het nadeel is dat het vaak duurder is dan een exchange en dat voorraden meestal beperkt zijn.

Brokers, zoals Etoro, bieden naast creditcard en bankoverschrijving nu ook Bitcoin met PayPal aan.

Een andere gebruiker

Bitcoin kun je ook peer-to-peer kopen van een andere gebruiker. Vaak betaal je een veel hogere prijs en verifieer wel dat de verkoper een goede rating heeft.

Kooptips

Bij de aankoop van Bitcoins is een aantal tips essentieel:

  • Kies het kooppunt dat bij jou past: Alhoewel exchanges de beste prijs bieden, is het zeker voor beginnelingen vrij complex. Kies voor zekerheid en veiligheid in het begin en zodra je kennis en ervaring groter zijn, ga dan over naar de ruilbeurs.
  • Vergelijk verschillende exchanges: Sinds de prijs voor cryptocurrencies bepaald wordt door vraag en aanbod, kunnen prijzen op verschillende exchanges nogal verschillen. Het is zeker de moeite waard om verschillende exchanges te vergelijken.
  • Timing: Bij de aankoop van Bitcoin en andere cryptovaluta draait alles om timing. Probeer je te verdiepen in koersbewegingen.
  • Limit orders: Kies voor de buy-limit orders (in tegenstelling to buy orders) als je Bitcoin op de exchange koopt. Door deze limit order handig te bepalen, kun je voordeel halen uit de koersbewegingen.
  • Volatiele markt: Bitcoin en cryptovaluta blijven een volatiele markt en de waarde van digitale munten schommelt flink. Het blijft risicovol om grote bedragen in Bitcoin te stoppen. Het advies is dus om het alleen met geld te doen dat je wel kunt missen.

Vermijd de crash: Tips om Bitcoin veilig op de slaan

Om te vermijden dat je Bitcoins worden gestolen, raden we de volgende opslag tips aan:

  • Werk en bewaar alleen maar kleine hoeveelheden Bitcoin online. Dit is handig om snel betalingen te doen, maar zorg ervoor dat grote hoeveelheden niet online staan.
  • Als je werkt met grote hoeveelheden, zorg ervoor dat je deze offline opslaat. Denk aan een aparte computer of een hardware wallet.
  • Zorg ervoor dat je een sterk wachtwoord kiest voor je wallet. Tenminste twintig tekens en een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens.
  • Maak gebruik van tweestapsverificatie, zodat naast je wachtwoord, een extra veiligheidsmaatregel achter de rug hebt.
  • Maak regelmatig een back-up van je wallet. Dit kun je automatisch instellen. Doen!

Conclusie

Bitcoin en cryptovaluta zijn, net zoals “gewone” valuta en beleggen in het algemeen, blootgesteld aan risico’s. Beperk dit risico met behulp van kooptips en veiligheidsmaatregelen die jezelf in de hand hebt.

Wanneer je Bitcoin koopt, verdiep je in de exchanges, kies een gunstige timing en maak gebruik van het concept limit-orders.

Zorg ervoor dat je met sterke wachtwoorden werkt, implementeer tweestapsverificatie en sla nooit grote hoeveelheden online op.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.