Nederland - 7 januari 2022 - crypto

Bitcoin bereikt laagste niveau in 3 maanden

door SVEN VAN GASSE

De aandelenmarkten daalden deze week fors door de nervositeit over de aanscherping van het monetaire beleid door de Federal Reserve. Ook de cryptomarkt ontsprong de dans niet. De onrust in Kazachstan, een belangrijk mining gebied, gaf bitcoin nog een extra klap.

’s Werelds grootste cryptomunt begon eerder deze week te dalen nadat de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve werden vrijgegeven. Deze notulen lieten doorschemeren dat de Amerikaanse centrale bank haar stimuleringsmaatregelen fors zou kunnen terugschroeven.

De “hawkish” commentaar leidde tot een sell off op de wereldwijde aandelenmarkten, die oversloeg naar de cryptomarkt. Believers van bitcoin beschrijven de munt vaak als een activa die niet gecorreleerd is aan traditionele financiële markten. Experten hebben echter groeiende paralellen opgemerkt in de prijsbeweging van aandelen en bitcoin, waarvan deze week een mooi voorbeeld was.

Kazachstan

Een andere katalysator van de forse daling van de prijs van bitcoin waren de onrusten in Kazachstan.

Het Centraal-Aziatische land is goed voor 18% van de rekenkracht van het bitcoin-netwerkt, volgens het Cambridge Centra for Alternative Finance. Veel van de bitcoin-miners zijn China ontvlucht naar buurland Kazachstan vanwege het verbod van Peking op het minen van digitale valuta.

Door de onrust besliste de regering van Kazachstan echter om het internet af te sluiten, waardoor er dus ook geen bitcoin meer kon gemined worden. De shutdown in Kazachstan heeft volgens sommige schattingen maar liefst 15% van het bitcoin-netwerk offline gehaald.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.