België - 17 november 2016 - Aandelen
door FRANCIS MUYSHONDT

Biocartis: extra geld en samenwerking

Er is vandaag heel wat nieuws over Biocartis, het Belgische het diagnosticabedrijf, dat mini-laboapparatuur ontwikkelt. Het sluit een overeenkomst met het Amerikaanse Thermo Fisher Scientific en haalt vers geld op.

Na MDxHealth is Biocartis al het tweede diagnosticabedrijf genoteerd op Euronext Brussel dat op korte tijd geld ophaalt. Biocartis spijst via een private plaatsing zijn kas met €25 miljoen extra middelen. Hierdoor trekt het zijn middelen op tot een kleine €100 miljoen. Deze zullen vooral dienen om de verkoop van het Idylla-minilabo te versnellen. Tegen het einde van het jaar zou er daarvan nog €50 miljoen overblijven want Biocartis moet investeren om zijn organisatie verder op poten te zetten en nieuwe testen te ontwikkelen.

Voorstelling

Biocartis ontwikkelde de Idylla-minilabo, een klein mobiel laboratoria die in ziekenhuizen of ergens te velde kunnen worden geïnstalleerd en zeer snel een diagnose stellen na het uitvoer van een moleculaire test. Momenteel heeft Biocartis 6 tests ontwikkeld om via een staal (bloed, weefsel, tumor of speeksel) verschillende vormen van kanker (darm-, huid- en longkanker) en de infectieziekte ebola op te sporen.

Om één enkele test uit te voeren is telkens een cartridge nodig die in de Idylla past. Deze cartridges produceert Biocartis zelf. De verkoop verdubbelde in het eerste halfjaar tegenover dezelfde periode een jaar eerder en in Q3 werden er evenveel verkocht als in het eerste halfjaar.

Nog dit jaar zitten er verschillende testen in de pijplijn onder meer voor de opsporing van respiratoire ziekten (samen met partner Janssen Diagnostics). Jaarlijks wil Biocartis trouwens 4 à 5 nieuwe tests introduceren en spendeert het zo’n €30 miljoen aan onderzoek en ontwikkeling.

Partner

Het is niet altijd eenvoudig om dergelijke minilabo’s aan ziekenhuizen te verkopen, dat geldt zeker voor de VS. Het kost handenvol geld om zelf een team op te zetten bijvoorbeeld. Biocartis heeft evenwel het zekere voor het onzekere gekozen en sloot een partnership met Thermo Fisher Scientific om de Amerikaanse markt te bestrijken.

Een gouden zet want Thermo Fisher is een mastodont met een marktkapitalisatie van $59 miljard die de Amerikaanse markt uitstekend kent. Thermo Fisher heeft de rechten gekregen voor de verdeling van de Idylla en de testen met een focus op oncologieproducten. Vandaag is het aandeel geschorst maar de kans is groot dat beleggers dit nieuws met enthousiasme zullen onthalen.


            
Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.