Europa - 8 augustus 2019 - Beursblik

Beursplein 5 wacht vermoedelijk groene opening

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting hoger van start, nadat Wall Street woensdagavond forse verliezen wegwerkte en vrijwel onveranderd sloot.

Futures op de AEX index wezen een uur voor de opening op een winst van 0,8 procent. Woensdag sloot de index na een volatiel handelsverloop al 0,4 procent hoger op 539,57 punten.

Met een Chinese yuan die grofweg stabiliseerde en geen schokkende nieuwe ontwikkelingen in de Amerikaans-Chinese handelsoorlog, wisten de Europese beurzen woensdag te herstellen, zei marktanalist David Madden van CMC Markets.

De handelsdag stond daarnaast in het teken van dalende rentes. Wereldwijd lijken centrale banken alleen nog maar oog te hebben voor renteverlagingen en volgens sommige analisten is er zelfs sprake van  een “race to the bottom”, waarbij het rentewapen ook wordt gebruikt om een concurrentievoordeel te behalen.

Zo zette de Amerikaanse president Donald Trump voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve woensdag verder onder druk om de rente verlagen, waardoor onder meer de dollar kan verzwakken.

Beleggers sorteren inmiddels voor op een langdurige lage rente, en het jaarlijkse rendement op een Nederlandse staatsobligatie met een looptijd van 30 jaar bedroeg woensdag 0,50 procent negatief. Het laagste niveau ooit. De bank Nordea verlaagde in Denemarken de rente op langjarige hypotheken zelfs naar nul.

Chinese yuan en export

De Chinese centrale bank stelde de officiële wisselkoers voor de dollar/yuan vannacht vast op 7,0039. Daarmee kwam de koers uit op het laagste niveau voor de yuan sinds 2008. Het muntpaar dollar/yuan handelde vanochtend op 7,0421, waarmee de yuan weer iets verzwakte.

Daarnaast kwam uit Chinese overheidscijfers vanochtend verrassend naar voren dat de Chinese export in juli in de lift zat, ondanks de escalatie van de handelsoorlog met de Verenigde Staten.

De export steeg vorige maand in dollars gerekend met 3,3 procent op jaarbasis. Dat was beter dan de krimp van 2,0 procent die werd voorzien. Uitgedrukt in yuan steeg de export overigens met 10,3 procent.

De import, uitgedrukt in Amerikaanse dollars, daalde met 5,6 procent. Dit was een veel minder sterke afname dan de krimp van 9,0 procent waar de markt voor juli op rekende. Uitgedrukt in Chinese yuan was sprake van een bescheiden stijging van de import met 0,4 procent in juli.

Beleggers in Azië haalden opgelucht adem na de cijfers en de Chinese beurzen wonnen vanochtend tot een procent. De winsten in Tokio en Sydney bleven beperkt tot een half procent.

Rollercoaster op Wall Street

Aanvankelijk stonden er woensdag flinke verliezen op de borden in New York. Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets waren het met name de bewegingen op de obligatiemarkten die ervoor zorgden dat het sentiment terughoudend was.

De Dow Jones index wist echter een verlies van bijna 600 punten weg te werken om vervolgens onveranderd te sluiten.

“De rentes stortten in en goud vliegt omhoog”, zei Peter Cardillo, marktstrateeg bij Spartan Capital Securities. “Dat geeft aanleiding tot bezorgdheid over de impact van de handelsoorlog op de economie.”

“Beleggers moeten terughoudend en voorzichtig zijn,” voegde hij toe.

Olie onder druk

De olieprijs daalde woensdag stevig. Op een settlement van 51,09 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 2,54 dollar of 4,7 procent minder waard. In de Aziatische handel vanochtend herstelde de future evenwel met ruim drie procent.

Met de daling reageerde de oliemarkt onder meer heftig op een onverwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden. Die stegen in de week eindigend op 2 augustus met 2,4 miljoen vaten tot 438,9 miljoen vaten.

Het was de eerste stijging in twee maanden. Er was juist een verdere daling verwacht.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1209.

Bedrijfsnieuws

De omzet van SBM Offshore steeg van 808 miljoen dollar in de eerste zes maanden van 2018 naar 965 miljoen dollar het afgelopen halfjaar. Analisten rekenden vooraf op een omzet van 950 miljoen dollar. Volgens de Directional boekhoudmethode boekte SBM Offshore in de eerste zes maanden van 2019 een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 399 miljoen dollar, in vergelijking met 647 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Vooraf geraadpleegde analisten rekenden op 383 miljoen dollar. Voor 2019 voorziet SBM Offshore nu een omzet van meer dan 2,0 miljard dollar, terwijl de oliedienstverlener eerder nog uitging van een omzet van circa 2,0 miljard dollar.

ING België werd voor de derde keer op rij gekozen door de Vlaamse regering als huisbank. Sinds 2011 is ING verantwoordelijk voor de betalingen van de Vlaamse overheid.

Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief alle dochterondernemingen, in totaal 10,0 miljoen passagiers, een stijging van 1,8 procent op jaarbasis.

De handelsvolumes van contante effecten op Euronext lagen in juli opnieuw flink lager dan een jaar geleden. Het gemiddelde dagelijkse handelsvolume van aandelen, obligaties en warrants noteerde op jaarbasis 10,5 procent lager op 7.196 miljoen euro. Vergeleken met de voorgaande maand lag het volume zelfs 14,9 procent lager.

Eurocastle verkoopt een deel van zijn belang in doValue, zijn grootste individuele investering, aan institutionele beleggers.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index daalde woensdag 0,1 procent tot 26.007,07 punten, de S&P 500 won 0,1 procent op een slot van 2.883,98 punten. De Nasdaq steeg 0,4 op 7.862,83 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.