Nederland - 1 juli 2019 - Beursblik

Beursplein 5 overtuigend hoger van start na G20-top

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs trapt maandag de nieuwe maand naar verwachting in het groen af, nadat de G20-top in het Japanse Osaka dit weekend beleggers weer aanknopingspunten gaf om te hopen op een handelsdeal.

Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 1,0 procent. Het Damrak maakte afgelopen week nog een pas op de plaats, in afwachting van de uitkomsten van de G-20 top. Op een slotstand van 561,76 punten op vrijdag, verloor de AEX 0,1 procent op weekbasis. In de eerste zes maanden van 2019 boekte de AEX index evenwel een koerswinst van ruim 15 procent, terwijl de AMX zelfs 21 procent steeg.

China en de VS kwamen in Japan overeen de onderhandelingen weer op te pakken. Amerika zal voorlopig geen nieuwe importheffingen opleggen en China koopt Amerikaanse landbouwgoederen.

“Ik had een geweldige ontmoeting met president Xi van China [zaterdag], veel beter dan verwacht”, schreef Trump op Twitter. “We hebben de onderhandelingen weer opgestart met China, want onze relatie met hen blijft erg goed.”

Trump lijkt overigens niet te veel haast te maken.

“De kwaliteit van de transactie is veel belangrijker voor me dan snelheid. Ik heb geen haast, maar het ziet er erg goed uit.”

Verder staat Trump toe dat het Chinese Huawei Amerikaanse onderdelen mag kopen, mits dit de nationale veiligheid niet schaadt.

“Samenwerking is beter dan wrijving, en dialoog is beter dan confrontatie”, tekende de South China Morning Post op uit de mond van Xi.

Analist Stephen Innes van Vanguard Markets sprak van twee positieve punten. Enerzijds wordt er weer gepraat door de twee kampen en anderzijds zijn er geen nieuwe importheffingen opgelegd.

Trump ontmoette zondag ook nog de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en zette zelfs enkele stappen op Noord-Koreaans grondgebied.

Daarmee is Trump de eerste zittende Amerikaanse president die Noord-Korea bezoekt.

Aziatische beleggers reageerden vanochtend opgelucht op de uitkomsten van de G20-top en de beurzen in Tokio en Shanghai klommen ongeveer twee procent.

De beurs in Hong Kong deed niet mee met het feestje en noteerde zelfs lager, nadat vanochtend tegenstanders van de Chinese regering de viering van de 22ste verjaardag van de semi-autonome regio, na teruggave door het Verenigd Koninkrijk aan China in 1997, aangrepen om de belangrijkste toegangswegen van de stad te blokkeren.

Naar verluidt treedt de politie hard op met onder andere wapenstokken en pepperspray.

De olieprijzen zitten vanochtend duidelijk in de lift in Azië. Futures op een vat West Texas Intermediate noteren ongeveer 2,5 procent hoger op 59,89 dollar. Vrijdag werd de future nog 1,6 procent minder waard.

Vandaag is er op het olievlak aandacht voor de eerste dag van de tweedaagse vergadering van de OPEC. Analisten van ING rekenen erop dat het kartel de productiedeal tot het eind van het jaar zal verlengen. Rusland blijft een onzekere factor, maar zal vermoedelijk ook overstag gaan, aldus de marktvorsers.

De dollar stijgt daarnaast vanochtend in waarde ten opzichte van de euro. Het muntpaar noteert op 1,1324, ten opzichte van een stand van 1,1382 vrijdagavond.

Wall Street leek vrijdagavond al voor te sorteren op een positieve uitkomst van de G20-top en de hoofdindices sloten grofweg een half procent hoger.

De Dow Jones index en de S&P 500 sloten daarmee een sterke junimaand goed af. De Dow steeg op maandbasis ruim 7 procent, wat sinds eind jaren 30 niet meer voor kwam. De S&P 500 beleefde met een stijging van bijna 7 procent zijn beste juni sinds de jaren 50, volgens Dow Jones Market Data. Hoofdgraadmeter S&P 500 steeg in het afgelopen half jaar meer dan 17 procent.

Beleggers krijgen vandaag een stroom aan inkoopmanagersindices voor de industrie te verwerken in onder meer de eurozone, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Vanochtend werd al bekend dat de Chinese industrie in juni volgens cijfers van Markit Economics en Caixin een lichte krimp liet zien. De inkoopmanagersindex daalde van 50,2 naar 49,4.

Donderdag houdt Wall Street de deuren gesloten in verband met de viering van de Onafhankelijkheidsdag. Vrijdag staat het Amerikaanse banenrapport geagendeerd, dat wordt beschouwd als ’s werelds belangrijkste macrocijfer.

Met het cijferseizoen in het verschiet, is de bedrijfsagenda nu nog nauwelijks gevuld. Woensdag noteert Unibail ex-dividend, donderdag zijn er omzetcijfers van Rood Microtec en vrijdag vervoerscijfers van Air France-KLM.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan verlaagde het koersdoel voor Aperam van 32,00 naar 27,00 euro met een onveranderd Overwogen advies. Daarentegen werd door de Amerikaanse zakenbank het koersdoel voor ArcelorMittal juist verhoogd van 20,00 naar 22,50 euro met eveneens een Overwogen advies, aldus handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten.

NSI verkocht drie winkelpanden voor een totaalbedrag van 29,3 miljoen euro. Volgens NSI is de verkoopprijs in lijn met de boekwaarde in december 2018.

Jefferies verhoogde het koersdoel voor Signify van 21,00 naar 24,00 euro en handhaafde het Houden advies. Hoewel de marktomstandigheden voor Signify “zeer uitdagend” blijven, besloten de analisten om minder somber te zijn over de toekomstige marge-ontwikkeling van Signify.

Esperite meldde meer tijd nodig te hebben voor het afronden van de jaarcijfers 2018. Het bedrijf maakte bekend over de eerste jaarhelft een operationeel verlies te hebben geleden van 5,7 miljoen euro, nipt meer dan de 5,6 miljoen euro verlies een jaar eerder.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg vrijdag 0,6 procent tot 2.941,74 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op een slot van 26.599,96 punten en de Nasdaq eindigde 0,5 procent in de plus op 8.006,24 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.