Nederland - 3 juni 2019 - Aandelen

Beursexperts blijven somber

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Beursexperts blijven somber. Dit bleek zaterdag uit de maandelijkse enquête van Actiam.

Van de ondervraagde experts, ditmaal 54, is minder dan 15 procent optimistisch over de maand juni, terwijl 50 procent negatief gestemd is.

“De belangrijkste reden is de handelsoorlog. Het zijn geen schermutselingen meer, maar het is nu echt in een oorlog ontketend. De
hoop op een goede afloop lijkt vervaagd”, concludeerde analist Corné van Zeijl van Actiam, verantwoordelijk voor de maandelijkse enquête.

Maar liefst 52 procent van de ondervraagden denkt dat de handelsoorlog nog jaren kan gaan duren terwijl slechts 19 procent hoopt op de goede bijeenkomst tussen de Verenigde Staten en China tijdens de aanstaande G20-top in Japan.

Ook het lange termijn plaatje ziet er niet rooskleurig uit, volgens de ondervraagden, want minder dan 17 procent is positief en ruim 44 procent negatief.

“Bij de lange termijn antwoorden, kwam bijna overal de naam Trump voor. En dat was meestal niet positief. Zijn negatieve invloed wordt hard gevoeld”, aldus Van Zeijl.

Klik hier voor: somberheid onder beursexperts houdt aan

Top & flop

Individuele aandelen deden het niet best afgelopen maand, aldus Van Zeijl. “Met name de keuzes voor ASR en ING kostten een hoop rendement. En ING kwam net in mei weer sinds lange tijd de lijst met toppers
binnen”, aldus de analist, die vermoed dat beleggers bang zijn geworden voor de vermeende plannen van ING om het Duitse Commerzbank over te nemen.

Aan de flopperskant had men beter niet voor AkzoNobel en IMCD kunnen kiezen. AkzoNobel hield de schade zeer beperkt (-0,2 procent) en IMCD wist zelfs wat te stijgen (+1,5 procent). Uiteindelijk deden de beoogde floppers in mei het dan ook beter dan de toppers die de ondervraagden voor ogen hadden.

“De toppers daalden per saldo met 7,8 procent, terwijl de floppers met 4,2 procent naar beneden gingen”, aldus Van Zeijl.

Kijkend naar deze maand, zijn ING en ASR van de topperskant naar de floppers gegaan bij de ondervraagden.

KPN staat bovenaan als beoogd topper. “Dat aandeel stond vorige maand ook al hoog bij de toppers. En heeft toen al haar dienst bewezen. Het aandeel steeg met 0,1 procent in een beurs die 5,4 procent daalde”, volgens Van Zeijl.

Ook over Royal Dutch Shell, Galapagos en Ahold zijn de ondervraagden positief, terwijl ArcelorMittal bovenaan het lijstje floppers staat voor juni.

Update: om video toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel