Azie - 8 augustus 2019 - Beursblik

Beursblik: exportcijfers China geven vertekend beeld

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Chinese exportcijfers in juli waren beter dan verwacht, maar daarbij werden wel een paar opmerkelijke afwijkingen geconstateerd, waardoor de cijfers mogelijk een vertekend beeld geven. Dit concludeerde econoom Iris Pang van ING.

De Chinese export steeg in juli op jaarbasis met 3,3 procent, in vergelijking met een daling van 1,3 procent in de voorgaande maand.

De duivel zit volgens de econome echter in de details. China exporteerde in juli op maandbasis 64 procent meer steenkool, evenals 42 procent meer kunstmest “wat het gevolg zou kunnen zijn van een overschot in steenkoolwinning”, aldus Pang.

Daarnaast exporteerde China meer ruwe olie. Op maandbasis steeg de export van ruwe olie met 56 procent, “wat zeer ongebruikelijk is omdat de export van ruwe olie dit jaar tot nog toe met 61,8 procent is gedaald”, zei Pang. “Het is mogelijk dat deze export naar de economieën van de nieuwe Zijderoute gaat, wat, als dit waar is, het begin zou kunnen zijn van een nieuwe trend voor de Chinese export”, voegde zij toe.

De econome merkt op dat de meer gebruikelijke exportgoederen vorige maand redelijk gemiddeld presteerden.

De data in augustus kunnen volgens Pang ook weer goed zijn, aangezien de markt in aanloop naar nieuwe Amerikaanse importheffingen van 10 procent, die vanaf 1 september gelden, vermoedelijk orders naar voren zal halen. “Maar dit is een eenmalige factor”, waarschuwde Ping.

De zwakkere yuan zal volgens de econome geen valutaoorlog veroorzaken, terwijl de lichte verzwakking van de yuan de export niet zal helpen, ook omdat omringende landen hun munt ook zullen verzwakken om de export op peil te houden.

“Aangezien Chinese exporteurs juist orders verliezen als gevolg van de verhoging van de importheffingen van 10 procent naar 25 procent, is het moeilijk om te zien hoe ze kunnen profiteren van een zwakkere yuan”, vindt Pang.

“We vermoeden dat meer [Chinese] exporteurs hun blik zullen verschuiven van Amerika naar Europa en de binnenlandse markt om de heffingen te vermijden”, besloot Pang.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Azie

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Azie

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.