Nederland - 3 april 2017 - Aandelen
door DIETER P.

Beursblik: analisten in afwachting van strategische update Unilever

(ABM FN-Dow Jones) Unilever zal mogelijk één dezer dagen een nieuwe strategie bekend maken en een eventuele verkoop of afsplitsing van de Spreads-divisie, meer details over de verhoogde margedoelstellingen en een aandeleninkoopprogramma aankondigen. Dit verwachten door ABM Financial News geraadpleegde analisten.

Na het afwijzen van het ongevraagde bod van Kraft Heinz maakte het Brits-Nederlandse concern op 22 februari bekend een onderzoek te zijn gestart naar de mogelijkheden om het creëren van aandeelhouderswaarde te versnellen. Het concern voorziet daarbij een verbetering van de operationele marge in 2017 aan de bovenkant van de bandbreedte van 40 tot 80 basispunten. “De gebeurtenissen van vorige week hebben de noodzaak om de waarde die we in Unilever zien sneller te kapitaliseren”, luidde de korte verklaring van het bedrijf toen. Unilever verwachtte de studie begin april te hebben afgerond en dan nadere bekendmakingen te kunnen doen.

Analisten van ABN AMRO zien wat betreft de strategie-update beperkte aanpassingen, met hogere doelstellingen voor de EBIT-marges, desinvesteringen waaronder Spreads, met een gerelateerd aandeleninkoopprogramma en hogere dividenduitkeringen. De marktvorsers verwachten geen grote organisatorische wijzigingen of splitsing van divisies, een herstructurering, acquisities of een nieuw bod van Kraft Heinz. Analisten Robert Jan Vos en Eric Wilmer merkten daarbij op dat het managementteam onder leiding van CEO Paul Polman sinds 2009 aandeelhouders in grote lijnen goed heeft behandeld, maar denken dat de strategie-update de markt wellicht zal teleurstellen. Het advies is nu Verkopen bij een koersdoel van 43,00 euro.

Richard Withagen van Kepler Cheuvreux voorziet een afsplitsing van de Spreads-divisie met merken als Calvé, Flora en Becel. Daarnaast voorziet de analist ook een focus op hogere marges bij Food, een agressievere acquisitie-aanpak en aandeleninkoop. Hij vraagt zich af of de markt daar genoegen mee zal nemen, gezien de gestegen waarde van het fonds na de bekendmaking van het afgeslagen bod van Kraft Heinz. Kepler Cheuvreux heeft Houden als advies bij een koersdoel van 47,00 euro.

Unilever zal als vanouds een voorzichtige koers varen en kiezen voor aandeleninkoop en aanvullende kostenbesparingen, veronderstelt analist Virginie Roumage van Bryan Garnier. Ze ziet geen redenen voor Unilever om bij een afgewezen bod van Kraft Heinz de totale strategie om te gooien. De analist rekent ook niet op een splitsing tussen voedingsmiddelen en persoonlijke en huishoudelijke verzorging en snelle grootschalige acquisities lijken haar ook niet verstandig. De verkoop van de Spreads-divisie is volgens Roumage een reële mogelijkheid, wellicht in combinatie met een aandeleninkoopprogramma. Het advies van Bryan Garnier is Neutraal met een koersdoel van 44,00 euro.

Analisten van Barclays voorzien verdere implementatie van het zero budgetbeleid en opwaartse bijstelling van de margedoelstelling. De marktvorsers voorzien buiten de verkoop of afsplitsing van de Spreads-divisie geen grote andere grote wijzigingen in de portefeuille van het bedrijf. Wel zien ze mogelijkheden voor meer synergie tussen Food en persoonlijke en huishoudelijke verzorging. Unilever behoort voor Barclays tot de meest favoriete concerns voor consumentenproducten vanwege de sterke positie in opkomende markten. De analisten zien verder opwaarts potentieel in het aandeel. Het advies is Overwogen en het koersdoel bedraagt 50,40 euro.

Op een groen Damrak noteerde het aandeel Unilever maandagmiddag 0,1 procent hoger op 46,60 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.