Europa - 9 oktober 2020 - Aandelen

Bescheiden plus voor AEX

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,4 procent op 562,14 punten.

Beleggers lijken de afgelopen dagen vertrouwen te hebben dat er toch nog een nieuw Amerikaanse steunpakket zal komen, ondanks dat dit mogelijk niet eerder komt dan na de presidentsverkiezingen in november.

De Amerikaanse president Donald Trump zei donderdag nog dat er productieve gesprekken zijn geweest over stimuleringsmaatregelen met de Democraten. Enkele handelsdagen ervoor gaf Trump op Twitter nog aan de gesprekken met de Democraten uit te willen stellen tot na de verkiezingen.

Enkele uren na de gesprekken op donderdag, liet voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden ook weten dat ze nog steeds een grote deal wil sluiten.

“Beleggers lopen alvast vooruit op een deal”, ziet beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx. “Het steunpakket lijkt hard nodig, want gisteren werd bekend dat nog eens 840.000 Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd hebben.”

Blekemolen merkte op dat de AEX een poging doet om aan een nieuwe stijgende trend te beginnen. “De Amsterdamse beurs breekt boven de weerstand op 560 en het technische beeld lijkt daarmee behoorlijk op te klaren”, aldus de beleggingsspecialist.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1776.

De olieprijzen leverden 0,4 procent in. In de afgelopen dagen zat de olieprijs nog in de lift. Stakingen in Noorwegen hebben een aanhoudende impact op de productie in de Noordzee en dit gaf de olieprijzen een impuls. Verder zorgt orkaan Delta momenteel voor productie-onderbrekingen in de Golf van Mexico.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld. Vanochtend werd bekend dat de Nederlandse industriële productie in augustus op maandbasis met 0,7 procent is gestegen. De Britse industriele productie steeg fractioneel en de Fransen produceerden ook meer, maar de stijgingen waren minder sterk dan een maand eerder.

Vanaf volgende week dinsdag zal in Amerika het cijferseizoen losbarsten. Traditiegetrouw zijn het de banken die de aftrap zullen verrichten.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging indexzwaargewicht Royal Dutch Shell aan kop met een stijging van 1,7 procent. ArcelorMittal won daarnaast 1,1 procent. RELX noteerde onderaan met een verlies van 0,7 procent.

In de AMX won Besi 4,2 procent op 39,34 euro na een positief rapport van Kepler Cheuvreux. Analist Peter Olofsen zette Besi op de kooplijst met een koersdoel van 45,00 euro. Ook de koersdoelen voor ASML en ASMI werden door hem verhoogd.
Vopak en Corbion wonnen 2,2 en 1,4 procent. Air France-KLM daalde daarentegen 2,3 procent.

Onder de kleinere aandelen won Alfen 2,7 procent. Ajax verloor 2,0 procent.

Het lokaal genoteerde Euronext steeg 3,9 procent, na de overname van Borsa Italiana.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.