Europa - 9 december 2020 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Beperkte winsten in Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend licht hoger, onder meer geholpen door een koerswinst van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell.

In Europa gaat de aandacht uit naar de Brexit-gesprekken. De Brite premier Boris Johnson reist vandaag af naar Brussel om opnieuw te spreken met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. “Het is moeilijk om de stemming in Brussel te peilen”, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. “Er is evenveel optimisme als pessimisme en de uitkomst van de gesprekken kan alles zijn”, aldus Hewson. Desondanks lijkt er volgens hem consensus dat er aan het einde van de maand toch een soort deal zal zijn, ondanks geruchten dat de kans op een no-deal steeds verder toeneemt.

Vanochtend kwamen er al bemoedigende opmerkingen van de Ierse vicepremier Leo Varadkar. Hij is van mening dat beide kampen meer zullen winnen dan verliezen bij een deal. Michael Gove, de Britse minister voor Kabinetszaken vertelde aan Sky News dat het pad naar een deal beter bewandelbaar is geworden.

De Amerikaanse futures lijken daarnaast op een hogere opening van Wall Street te wijzen, nadat hoofdgraadmeter S&P 500 op dinsdag al nieuwe records in de boeken zette. Beleggers leken te spreken over de uitrol van een Covid-19 vaccin van Pfizer en BioNTech in het Verenigd Koninkrijk. Bovendien liet AstraZeneca weten dat het vaccin dat samen met de Universiteit van Oxford wordt ontwikkeld, effectief en veilig is gebleken.

Desondanks zijn er nog veel zorgen over de verspreiding van het coronavirus. In Londen kunnen er strengere restricties volgen, nu het aantal besmettingen in de stad blijft stijgen. Ondertussen stijgt het aantal dagelijkse besmettingsgevallen in Duitsland tot het hoogste niveau sinds het begin van de pandemie.

Ook de Verenigde Staten worstelen met een hoog aantal besmettingen, maar beleggers houden vast aan een bijeenkomst op donderdag, waarin een eerste Covid-19 vaccin kan worden goedgekeurd. Ook is er hoop dat er nog voor het einde van het jaar een akkoord komt over een steunpakket in het land.

“De verwachting is dat er snel een oplossing komt voor de problemen die de pandemie met zich meebracht”, aldus Richard Hunter, head of markets van Interactive Investor.

“Na de krachtige rally op de wereldwijde aandelenbeurzen van de afgelopen maand is het de vraag of de torenhoge waarderingen straks ook steun krijgen van sterke economisch groei en hoge winstcijfers”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “Dat zal naar verwachting niet overal het geval zijn. Over een paar weken, als de cijfers over het vierde kwartaal uitkomen, zullen we weten hoe de vlag erbij hangt bij de bedrijven. Tot die tijd heeft het optimisme op de beurzen vrij spel”, concludeerde Wiersma.

De euro/dollar noteerde op 1,2131. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2110. De olieprijzen stegen met een procent.

De Duitse export bleek in oktober weer gestegen, maar wel minder hard dan in september.

Beleggers kijken vandaag onder meer uit naar de wekelijkse hypotheekaanvragen, de groothandelsvoorraden en de olievoorraden in de Verenigde Staten.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg Aegon met 3,4 procent tot 3,22 euro. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor de verzekeraar van 3,90 naar 4,25 euro bij een ongewijzigd koopadvies. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell won 2,1 procent, geholpen door de aantrekkende olieprijs en een koersdoelverhoging van Berenberg. “Hoewel de markt uitdagend blijft op de korte termijn, heeft Shell zich snel weten aan te passen aan de lage prijzen”, aldus de zakenbank. Hierdoor is volgens de analist de verhouding tussen risico en rendement “enorm aantrekkelijk” geworden.

ASML leverde 0,7 procent in. STMicroelectronics maakte woensdag in Parijs een koersval na een strategische update.

In de AMX daalde Signify 5,4 procent. Het lichtbedrijf gaf een outlook af voor zowel dit jaar als de komende jaren in aanloop naar een beleggersdag later vandaag. Voor dit jaar mikt Signify op een vergelijkbare omzetkrimp tot 13,5 procent en een aangepaste EBITA-marge van 10,2 tot 10,6 procent. In de komende jaren kan de omzet op vergelijkbare basis tot 5 procent groeien en de marge tot 13 procent. Verder voorziet het lichtbedrijf meer synergievoordelen uit de overname van Cooper. Degroof Petercam sprak van ambitieuze doelen. Degroof, maar ook ING, zagen geen reden om de ramingen voor Signify aan te passen.

Air France-KLM steeg juist 2,0 procent en Basic-Fit 1,6 procent.

Onder de kleinere aandelen won Vivoryon 1,1 procent, nadat het aandeel op dinsdag ook al in trek was. AMG steeg 2,4 procent. Neways leverde 0,3 procent in. Neways heeft Steven Soederhuizen voorgedragen als nieuwe COO.

Het lokaal genoteerde Fastned verloor 16 procent, maar steeg in de afgelopen dagen al flink.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.