VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Europa - 29 september 2020 - Aandelen

Beperkte stap terug na forse winst AEX

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen koerste dinsdagochtend licht lager, nadat op maandag nog forse winsten werden geboekt. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,3 procent op 550,32 punten.

Ook in de rest van Europa stonden beurzen wat onder druk als gevolg van de aanhoudende politieke onzekerheid en zorgen over de economische impact van een tweede golf coronabesmettingen.

Analist Chris Scicluna van Daiwa Capital Markets wees op cijfers van de Johns Hopkins-universiteit die laten zien dat het dodental als gevolg van het coronavirus inmiddels is opgelopen tot een miljoen. “Maar het werkelijke dodental zal nog veel hoger liggen”, aldus Scicluna. Op maandagavond kondigde de Nederlandse overheid nog nieuwe maatregelen aan om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Ondanks de hoge mate van nieuwe coronabesmettingen, noemen analisten van KBC Securities het beleggerssentiment sterk.

Wall Street lijkt eveneens lager te gaan openen vanmiddag. Wel zijn er signalen dat er een nieuw steunpakket aan zit te komen. Nancy Pelosi, de voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, meldde dat de deal nog altijd op tafel ligt en het een kwestie van tijd is alvorens er nog eens 2,2 biljoen dollar richting de economie gaat, zo merkte beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx op.

Na het sluiten van de Europese en Amerikaanse beurzen vindt het eerste televisiedebat plaats tussen president Donald Trump en voormalige vicepresident Joe Biden. “Hoewel er geen directe impact is op de beurs, zit Wall Street vol spanning te wachten, omdat de uitkomst van het televisiedebat de verkiezingscampagne echt op gang trekt”, aldus Verstraete van Lynx. “Hogere belastingen zullen waarschijnlijk het topic bij uitstek worden vandaag.” In het jaar 2016 zou Trump slechts 750 dollar federale inkomstenbelastingen hebben betaald.

“Er bestaan verschillende meningen over welke president het beste zou zijn voor de aandelenmarkt”, aldus Verstraete. “De meesten houden vast aan het idee dat Trump beter is voor de beurs, omdat Biden de vennootschapsbelastingen zou verhogen, maar analisten van Credit Suisse zijn een andere mening toegedaan. Volgens hen zou Biden net zorgen voor hogere aandelenkoersen. Met de democraat als president is de kans namelijk groter op overheidssteunmaatregelen. Hierbij zouden voornamelijk de cyclische aandelen baat bij hebben”, aldus de beleggingsspecialist van Lynx.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1664. De olieprijs leverde 0,8 procent in.

Op macro-economisch vlak hebben beleggers vandaag onder meer oog voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen in september. Verder voert het Verenigd Koninkrijk deze week gesprekken met de Europese Unie. In het land ligt momenteel een wetsvoorstel klaar, dat afspraken uit de vorig jaar gesloten Brexit-deal teniet doet.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen was Unibail-Rodamco-Westfield met 2,7 procent de grootste daler, na een koerssprong maandag zonder nieuws. Op 10 november wil het vastgoedfonds een buitengewone aandeelhoudersvergadering organiseren, waarin aandeelhouders kunnen stemmen over de geplande kapitaalverhoging.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell leverde 1,5 procent in. ArcelorMittal ging dinsdag aan kop met een winst van 1,4 procent, nadat op maandag ook al een flinke winst werd geboekt. De staalreus kondigde toen aan de Amerikaanse tak te verkopen.

In de AMX ging Besi aan de leiding met een stijging 1,0 procent. Air France-KLM was een dissonant met een verlies van 3,5 procent.

In de AScX won Alfen 1,7 procent. Alfen rondde in opdracht van Steag de installatie van een lokaal elektriciteitsnet voor zonnepark Drachtsterweg in Leeuwarden af. Sligro verloor juist 2,1 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.