Europa - 29 oktober 2020 - Aandelen

Beperkt herstel AEX

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend licht hoger, maar herstelde daarmee slechts deels van de forse verliezen eerder in de week. Rond de klok van half twaalf koerste de AEX 0,2 procent hoger op 534,94 punten.

Ondanks de beperkte winsten in de AEX, geholpen door sterker dan voorziene cijfers van onder meer ASMI en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell, blijven beleggers terughoudend in het licht van de verdere verspreiding van het coronavirus en de aanstaande presidentsverkiezingen in de VS.

Zowel Frankrijk als Duitsland kondigde woensdag nieuwe lockdowns aan voor een periode van een maand, om een verdere verspreiding van het virus in te dammen. “Het virus gaat rond met een snelheid die zelfs de pessimistische verwachtingen niet hadden voorzien”, zei de Franse president Emmanuel Macron. Dinsdag bereikte Frankrijk met ruim vijfhonderd doden het hoogste dagelijkse sterftecijfer sinds april, toen sprake was van het hoogtepunt van de eerste golf van besmettingen. Economen van Berenberg verwachten dat de Franse economie met vier procent kan krimpen in het vierde kwartaal en de Duitse economie met 1 procent.

“In Duitsland zijn de nieuwe maatregelen vermoedelijk minder heftig dan ze hadden kunnen zijn, ondanks dat ze heftiger aanvoelen”, aldus strateeg Jim Reid van Deutsche Bank.

Volgens analist Jasper Lawler van London Capital Group maken beleggers zich zorgen dat er een zelfde patroon optreedt als eerder in het jaar, waar eerst het aantal besmettingen in Europa toeneemt en landen in lockdown gaan, en daarna de Verenigde Staten volgen. “Dit zal helemaal het geval zijn als Joe Biden de verkiezingen wint”, aldus Lawler. Momenteel schatten Britse gokkantoren de kans in op 65 procent dat Biden de huidige president Donald Trump verslaat tijdens de verkiezingen over vijf dagen.

De recente onrust op de financiële markten leidde tot een stijging van de dollar ten opzichte van de euro. Het muntpaar noteerde vanochtend op 1,1750. Dinsdag stond er nog een stand van 1,1838 op de borden. De olieprijzen daalden met 3,8 procent verder.

Op macro-economisch vlak hebben beleggers vandaag vooral oog voor het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

De ECB zal vermoedelijk niet tornen aan de rente, die al rond het nulpunt ligt, maar de toonzetting van voorzitter Christine Lagarde, en dan met name het mogelijk in het vooruitzicht stellen van meer stimuleringsmaatregelen en een oproep daartoe richting de regeringen van lidstaten, zal van invloed kunnen zijn op het sentiment.

Ook komen er vanavond cijfers van techreuzen als Alphabet, Amazon, Apple en Facebook.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen kregen de cijfers van Royal Dutch Shell een positief onthaal met een koerswinst van 2,6 procent. ING sprak van beter dan voorziene cijfers, mede door een sterker presterende divisie Marketing. De cijfers bieden volgens JPMorgan Cazenove hoop. Het zogenoemde ccs-resultaat, dat wil zeggen de winst op basis van de geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten toewijsbaar aan aandeelhouders, kwam uit op 955 miljoen dollar. Analisten hadden als gevolg van de coronacrisis en de lagere olieprijs gerekend op een winstdaling tot 146 miljoen dollar. Shell verhoogde het kwartaaldividend met 4 procent.

ASMI was na cijfers met 4,1 procent evenwel de grootste stijger. Ook ASMI overtrof de verwachtingen volgens Morgan Stanley en voor het vierde kwartaal wordt gerekend op een versnelling van de omzetgroei.

Fintechbedrijf Adyen noteerde na vrijgave van cijfers juist onderaan met een verlies van ongeveer 1,9 procent, ondanks een solide kwartaal aldus Morgan Stanley. Opmerkelijk was dat Adyen oude cijfers opwaarts moest bijstellen na een boekhoudkundige fout.

In de Midkap vielen de cijfers van advies- en ingenieursbureau Arcadis in de smaak. Het aandeel won 4,9 procent. Zowel Kepler Cheuvreux als ING spraken van beter dan voorziene cijfers. Aperam en Eurocommercial Properties verloren juist tot 1,7 procent. Pharming daalde 1,9 procent na cijfers.

In de AScX won Ajax 1,8 procent. AMG verloor juist 3,1 procent. Op jaarbasis liep de EBITDA flink terug, maar op kwartaalbasis was er sprake van een aanzienlijke verbetering. “Al met al overtreft AMG de verwachtingen bescheiden, maar vermoedelijk niet genoeg om de koers veel opluchting te bieden”, concludeerde ING.

Ctac won na cijfers 6,9 procent en Neways daalde 2,5 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.