Sinds 1 januari betalen Belgische beleggers een belasting van 33% op hun beurswinsten als ze de positie minder dan 6 maanden hebben aangehouden. Hierdoor is de beurshandel flink teruggevallen en zijn de inkomsten voor de overheid via de beurstaks, contradictorisch genoeg, fors teruggevallen. Geen wonder dat de regering nu overweegt om die taks terug in te trekken…
Het Belgische beurswezen heeft het sinds begin dit jaar niet onder de markt. Sinds de invoering van de speculatietaks geven beleggers massaal niet thuis: ofwel hebben ze afgehaakt en kopen ze geen aandelen meer ofwel houden ze hun aandelen minstens zes maanden bij. Kortom, beleggers doen er alles aan om die vermaledijde 33% taks niet te hoeven betalen.
En op dit laatste had de regering natuurlijk niet gerekend waardoor ze nu met deze taks, die er is gekomen puur om één bepaalde politieke partij tevreden te houden, in de maag zit gesplitst. Na negen maanden is het besef nu gekomen dat er iets moet gebeuren maar niemand wil gezichtsverlies leidenen dus is het nog niet duidelijk wat er nu weer zal worden uitgedokterd.
Maar hoe je het ook draait of keert: de regering heeft al gezichtsverlies en vooral financiële verlies geleden. Na acht maanden bracht de speculatietaks slechts 17 miljoen euro in het laadje terwijl de inkomsten van de beurstaks met 71 miljoen zijn gedaald. Deze beurstaks bedraagt 0,27% en moet zowel bij aankoop van een aandeel (ook opties, warrants en dergelijke) als bij verkoop worden opgehoest. Aangezien beleggers verstek geven, dalen de inkomsten uit de beurstaks.
Voor een regering die naarstig op zoek is naar extra geld, is die afrekening een zware tegenvaller. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (trouwens één van de weinige Belgische politici die weet wat een aandeel is) beseft dat er iets moet gebeuren en trekt dan ook de kar. De kans bestaat dat de speculatietaks wordt afgeschaft of aangepast.
Dat de beurstaks zal worden betrokken bij de koehandel, lijkt een uitgemaakte zaak. Het is een eenvoudig slachtoffer, op enkele jaren tijd is die taks al gestegen van 0,15 tot 0,27%. Een toename tot 0,30% behoort tot de mogelijkheden. Ook de invoering van een soort stamp duty zoals in het VK behoort tot de mogelijkheden. Het is afwachten maar dat er iets moet gebeuren lijkt ons duidelijk.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.