Nederland - 4 september 2017 - Beursblik
door REDACTIE BEURSBRINK

Belgische en Nederlandse banken winnaars in Europa

(ABM FN-Dow Jones) Tien jaar na de financiële crisis tekent zich onder de grote Europese banken een steeds duidelijker scheidslijn af tussen winnaars en verliezers, met veel Scandinavische, Belgische en Nederlandse banken in het winnaarskamp, terwijl banken uit andere landen vaak kampen met lage winstgevendheid of te zwak gekapitaliseerd zijn. Dat stelde adviesbureau Bain maandag in een jaarlijks rapport.

Van de onderzochte groep van 110 grotere Europese banken schaarde het onderzoek 38 procent onder de ‘winnaars’, die het op bijna alle financiële vlakken beter doen dan de rest. Scandinavische, Belgische en Nederlandse banken figureren prominent in deze groep.

Hierna volgt een groep van 17 procent die moeite heeft om een efficiënt bedrijfsmodel te vinden, waaronder opvallend veel Britse en Duitse banken. Met name grote Duitse banken zijn niet winstgevender dan hun Griekse sectorgenoten.

Een even grote groep van 17 procent is wel winstgevend genoeg maar heeft juist een zwakke kapitaalpositie, waardoor ze in korte tijd tot probleemgeval kunnen degraderen.

De zwakste groep met “zorgenkindjes” – die zowel onvoldoende winstgevend als onvoldoende gekapitaliseerd – is met 28 procent groeiende, tegen 26 procent een jaar eerder. Met name banken in Italië, Griekenland en Portugal, die al jaren onder druk staan, vullen dit segment.

Waarderingskloof

Er is een grote kloof in waardering tussen de winnaars en de rest, merkte de studie op.

Waar de sterkste groep banken gemiddeld op 131 procent van de boekwaarde wordt gewaardeerd, is dit voor de zwakste groep slechts 31 procent. Van de twee tussenliggende segmenten worden banken met zwakke winstgevendheid lager gewaardeerd, op 60 procent, dan banken met een zwakke kapitaalpositie, met 72 procent.

“Bankbesturen moeten de helderheid van geest en moed hebben om moeilijke beslissingen te nemen en weer de controle te krijgen over hun bedrijf”, stelde Joao Soares, de auteur van het rapport. Hoopgevend is volgens Bain dat in de loop van de afgelopen tien jaar twee banken van de zwakste naar de sterkste categorie wisten te promoveren.

Een “winnende” actie van banken in de afgelopen tien jaar was een ingrijpende inkrimping van de balans. De groep winnaars halveerde gemiddeld zijn risicogewogen activa, terwijl het leningenboek met 25 tot 30 procent slonk en de oninbare leningen met 70 tot 75 procent werd teruggebracht.

De winnende groep wist ook zijn rente-inkomsten meer dan te verdubbelen, als percentage van de risicogewogen balans, door te focussen op nieuwe winstbronnen en de oude af te stoten. Daarbij werd op alle mogelijke kosten bespaard. Ook verlaagden de winnende banken hun afhankelijkheid van de kapitaalmarkten voor financiering sterk, door meer spaargeld en deposito’s aan te trekken.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.