Energy - 23 mei 2019 - Commodities
door MARNIX VRIEZE

Beleggen in zilver – Hoe investeer je in zilver? | Beursbrink

Wereldwijd staat zilver ook wel bekend als ‘poor mans gold’. Maar laat je niet misleiden door de benaming, want het goud voor de ‘armen’ is voor veel beleggers de meest voor de hand liggende manier om te investeren in edelmetalen. In dit artikel gaan we dieper in op het volgende vraagstuk: hoe investeer je in zilver?

In het oude Egypte hadden zilver en goud dezelfde waarde. Toen al, werden de edelmetalen geaccepteerd als een betaalmiddel. En hoewel we vandaag de dag een stuk meer betalen voor een ounce goud, dan voor een ounce zilver, blijft het edelmetaal onverminderd interessant voor beleggers.

Zilver, een strategisch materiaal

Je zou zelfs kunnen beargumenteren dat zilver iets aantrekkelijker is voor beleggers dan goud, omdat zilver een strategisch metaal is. Het metaal heeft namelijk een hoop industriële toepassingen:

  • Elektrische auto’s kunnen niet rijden zonder zilver
  • Zonnepanelen kunnen niet functioneren zonder zilver
  • Smartphones werken, dankzij zilver
  • En hetzelfde geldt voor batterijen

Toch staat de prijs van zilver een stuk lager dan de prijs van goud, dat vooral dient als inflatiebeschermer en veilige haven. En in de zeldzame gevallen waar goud wordt gebruikt als industriele toepassingen, kan dit vaak simpelweg worden vervangen door zilver.

Waarom zilver dan zoveel goedkoper is dan goud?

Dit heeft aan de ene kant te maken met mijnratio van goud en zilver. Voor iedere ounce goud die uit de grond wordt gehaald, wordt er momenteel 9 ounces zilver uit de grond gehaald. Zilver wordt hierdoor als minder zeldzaam gezien, wat zeker invloed heeft op de prijs.

Waarom beleggen in zilver?

Het lijkt al bijna een kat in ’t bakkie: zilver is een strategisch materiaal, dat goed wordt ingezet in tal van industriële toepassingen. Daar moet je als belegger inzitten, toch?

Ondanks de steeds groeiende vraag naar zilver, als strategisch metaal, zien we dat de prijs van het edelmetaal toch redelijk blijft ‘plakken’ in een kleine bandbreedte.

beleggen in zilver

Op bovenstaande grafiek kan u bijvoorbeeld zien dat de prijs van zilver in de afgelopen jaren, niet veel plezier heeft kunnen brengen aan beleggers in het edelmetaal. Hoe kan dit, als de vraag toeneemt en het aanbod niet goed kan volgen?

Theorieën over de lage zilverprijs

Er zijn verschillende theorieën over de lage zilverprijs, waarbij veel beleggers ervan overtuigd zijn dat de zilverprijs simpelweg wordt gemanipuleerd. In sommige gevallen is manipulatie overigens wel bewezen.

Andere partijen wijzen juist op het industriële aspect van zilver: veel grote bedrijven, zoals Toyota of smartphoneproducenten, hebben zilver in grote hoeveelheden nodig en sluiten daarom langetermijncontracten af met leveranciers. Hierdoor zou de incentive voor veel hogere zilverprijzen wegvallen.

Toch zijn er voor de lange termijn voldoende redenen om te beleggen in zilver:

  • Zilver is een investering én bescherming: het is een industrieel strategisch metaal, maar wordt ook gezien als veilige haven in tijden van (financiele) onrust.
  • Zilver correleert negatief met de dollar (een dalende dollar, is dus goed voor zilver) en biedt hierdoor een hedge tegen een zwakke munt, maar ook tegen inflatie.
  • Historisch gezien is zilver beter verhandelbaar voor particulieren, waardoor het een betere functie heeft als monetair metaal.

Het is handig om nog even bij dat laatste punt stil te staan. Wie momenteel een kilo goud koopt, betaalt daar 36.800 euro voor. Die prijs schommelt natuurlijk iedere dag, maar in de afgelopen maanden hebben we kiloprijzen gezien van 34.000 tot 39.000 euro. Een kilo zilver, kost ongeveer 420 euro.

Wie een kilo goud koopt, ter bescherming van het ineenstorten van het financiële systeem, weet bijna zeker dat als het financiële systeem ook daadwerkelijk instort, zijn buurman of bakker, niet even 38.000 euro cash heeft liggen om te ruilen tegen die ene kilo goud.

Zilver is in die zin veel beter verhandelbaar, waardoor het vaker wordt gezien als de ‘echte monetaire munt’, ten faveure van goud. Daarom past zilver prima in de portefeuille als beschermer tegen economische onrust of financiële tumult.

Hoeveel investeer je in zilver?

Natuurlijk is het niet verstandig om direct zes hypotheken op je huis af te sluiten en daar alleen maar zilverbaren van te kopen. Zilver is wel interessant, vooral als bescherming / verzekering voor de portefeuille, maar wel met mate.

Michiel Rietveld, oprichter van BeursBrink, vat dat ongeveer zo samen:

Wie een steen op straat opraapt en daar 1400 dollar voor vraagt, wordt uitgelachen. Maar wie een stuk goud vindt, wat eigenlijk niets meer is dan een steen, mag in z’n handen wrijven. Uiteindelijk is goud vooral een vertrouwensmetaal, waardoor het heel goed fungeert als een verzekering voor de portefeuille, en slechts in sommige gevallen als een interessante investering.

Voor zilver ligt het verhaal iets anders, daarom gaat mijn voorkeur ook uit naar dit edelmetaal. Maar ook hier zie ik – met oog op de huidige prijzen – vooral kansen als verzekering voor de portefeuille. En dan zou ik zeggen dat we de portefeuille vooral niet moeten ‘oververzekeren’. 3 tot 10% in edelmetalen, is dan voldoende.

Om daar aan toe te voegen: ‘het komt maar een paar keer per decennia voor, dat zilver en goud fundamenteel aantrekkelijke investeringskansen zijn. Dan kan de allocatie natuurlijk wat forser in goud en zilver, met een veel grotere nadruk op zilver- en goudmijnen’.

Zilvermijnen of zilverbaren?

Als belegger kan je op verschillende manieren investeren in zilver. Je kan kiezen voor fysieke levering, en dus de kilo’s zilver zelf opslaan. Of je kan er voor kiezen om dit via een gespecialiseerd bedrijf op te laten slaan.

Er zijn verschillende winkels die in België en Nederland fysiek goud en zilver verkopen.

Waarbij je ook zilver kan kopen, maar de opslag over laat aan de partij waar het zilver is gekocht. Kijk dan eens naar Doijer en Kalf.

Zilvermijnen zijn ook een optie. Dit wordt vaak een investering in zilver met een hefboom genoemd, omdat zilvermijnen in tijden van een zilverhausse, veel beter presteren dan het fysieke zilver zelf. De reden hiervoor is heel simpel: een zilvermijn heeft een productiekost. Op het moment dat de zilverprijs hard stijgt, stijgt de marge van het zilverbedrijf nog een stuk harder – ervan uitgaande dat de productiekosten van het bedrijf een stuk lager liggen dan de spotprijs.

Hierbij geldt natuurlijk ook dat bij een dalende zilverprijs, het risico bestaat dat zilvermijnen moeten opereren aan een verlies: de spotprijs is dan lager dan de productieprijs, waardoor iedere kilo zilver een verlies oplevert. Dit heeft natuurlijk invloed op de prijs van een zilvermijn, waardoor de aandelenkoers onder druk kan komen te staan.

De hefboom van zilvermijnen, werkt dan ook twee kanten op. Hou hier dan ook rekening mee, in uw beleggingsbeslissing.

De 4 grootste zilvermijnen

Om u een beetje op weg te helpen met zilvermijnen, hebben we hieronder de 4 grootste zilvermijnen opgelijst. Let op: dit is geen beleggingsadvies, maar dient simpelweg als inspiratie.

#1. Wheaton Precious Metals Corp (10,4 miljard market cap)

Wheaton Precious Metals Corp produceert zowel goud als zilver, het bedrijf haalt ongeveer evenveel omzet uit beide edele metalen. Het bedrijf werd in 2004 opgericht als een puur zilverbedrijf, maar later is men ook gaan differentiëren in goud. In totaal heeft men 19 actieve mijnen gespreid over Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Europa.

Investeren in zilver

Over 2018 produceerde men 24,5 miljoen ounces zilver. De nettowinst bedroeg 214 miljoen dollar. De operationele kasstroom bedroeg 447 miljoen dollar. De nettoschuld bedroeg eind december zo’n 1,2 miljard dollar, de totale activa had een waarde van 6,4 miljard dollar. De huidige marktwaarde bedraagt 10,4 miljard dollar. Het huidige dividend van 0,36 dollar op jaarbasis is goed voor 1,55% dividendrendement.

#2. Pan American Silver Corp (2,8 miljard market cap)

Pan American Silver is een pure zilverplay. Het bedrijf werd opgericht om investeerders een pure blootstelling te geven aan de zilverprijs. De portefeuille van Pan American Silver is erg gespreid. 48% van de activa ligt in Mexico, de rest ligt gespreid in Peru, Bolivia en Argentinië. Recent besloot Pan American Silver om Tahoe Resources over te nemen, een mijnbouwbedrijf met als belangrijkste actief de Escobalmijn in Guatemala, een van de meest aantrekkelijke zilvermijnen ter wereld door zijn lage uitbatingskosten, goede infrastructuur en dikke zilverreserves.

Voor 2019 verwacht men 26,5 à 27,5 miljoen ounces zilver te produceren. Over 2018 haalde men een omzet van 784,5 miljoen dollar en een aangepaste nettowinst van 59,4 miljoen dollar. De operationele kasstroom bedroeg 155 miljoen dollar.

De huidige marktwaarde bedraagt 2,8 miljard dollar, men heeft geen schulden (netto financiële schuld van -215 miljoen dollar) en het dividend van 0,14 dollar is aan de huidige koers goed voor een dividendrendement van 1,06%.

#3. Glencore (46 miljard market cap)

Glencore is een van de grootste grondstoffenbedrijven ter wereld. Men produceert meer dan 90 commodities via 150 activa in meer dan 50 landen. Het aantal werknemers bedraagt 158.000. In 2018 produceerde het bedrijf bijna 35 miljoen ounces zilver. Naast zilver produceert men echter ook nog tal van andere grondstoffen, met Glencore koop je dus een gedifferentieerde speler.

De EBITDA bedroeg in 2018 zo’n 15,8 miljard dollar (+8%). De aangepaste nettowinst bedroeg 5,8 miljard dollar (+5%). De nettoschuld bedroeg 14,7 miljard dollar. Gedurende 2018 keerde men 5,2 miljard dollar uit aan de aandeelhouders in de vorm van de inkoop van eigen aandelen en cashdividenden.

De huidige marktwaarde van Glencore bedraagt 47,3 miljard GBP of 61,5 miljard dollar. Over 2018 bedroeg de cashreturn in totaal 8,45%.

#4. Fresnillo (5,84 miljard market cap)

Fresnillo is een Mexicaanse mijnbouwgroep gespecialiseerd in zilver en goud. De bekendste mijn van de groep (de Fresnillo mijn) is al meer dan 500 jaar in operatie. De mijn produceerde in 2017 zo’n 16,5 miljoen ounces zilver. Naast de Fresnillo mijn heeft men nog 5 andere actieve mijnen die produceren. Zo is er bijvoorbeeld de Saucito mijn (de grootste zilvermijn ter wereld momenteel) die in 2017 zo’n 21,2 miljoen ounces zilver produceerde. In 2018 produceerde men in totaliteit zo’n 61,8 miljoen ounces zilver (+5,8% t.o.v. 2017).

zilver

De EBITDA voor het jaar bedroeg 915 miljoen dollar (-13,7%). De nettowinst bedroeg 350 miljoen dollar (-37,6%). Over 2018 bedroeg het dividend 0,274 dollar per aandeel.

De huidige waardering van Fresnillo bedraagt 5,8 miljard GBP, goed voor 7,6 miljard dollar. Het dividendrendement bedraagt 2,66%.

Disclaimer: dit artikel is geen beleggingsadvies, en de aandelen die in dit artikel worden genoemd mogen niet worden gezien als beleggingsaanbevelingen. 

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.