Energy - 22 mei 2019 - Commodities
door MARNIX VRIEZE

Beleggen in goud – Alles wat je moet weten | Beursbrink

Beleggen in goud is iets dat al gebeurt sinds het ontstaan van kapitalisme. Ook beleggers die nu een portefeuille inrichten, mogen goud in de portefeuille zeker niet vergeten. Over het algemeen wordt aangeraden om in ieder geval een klein percentage van de portefeuille in edelmetalen te steken. Hoe je dat doet als belegger? Wij leggen het je graag uit in dit artikel.

Wat goud zo uniek maakt? Het is schaars; de hoeveelheid is beperkt en kostbaar om te ontdekken, te mijnen en te verwerken. Het kan niet worden gecreëerd door de politiek.
– Henry Hazlitt, Amerikaans zaken- en economiejournalist

Waarom je altijd moet beleggen in goud

Fanatieke beleggers in goud staan in de beleggerswereld ook wel bekend als ‘gold bugs’. Vraag aan een gemiddelde gold bug waarom ze investeren in goud, en je kan waarschijnlijk een paar van deze antwoorden afvinken:

  • Het financiële systeem gaat imploderen
  • Centrale banken zijn niet te vertrouwen
  • De dollar gaat vallen (en de euro ook)
  • Een ‘goede’ economie is altijd gebaseerd op een gouden standaard

Als je dit gelooft, is dat al reden genoeg om te beleggen in goud. Toch zijn er ook heel veel beleggers die geen financiele armageddon verwachten en toch in goud investeren. Waarom doen ze dat, en is het interessant om dat zelf ook te doen?

Historisch gezien, is een investering in goud altijd interessant. Of het nu gaat om een hedge, een veilige haven of een directe investering.

1: Goud ter bescherming van inflatie.

Beleggen in goudTraditioneel is goud altijd een mooie bescherming (hedge) geweest tegen inflatie, omdat het edelmetaal goed in staat is om zijn waarde te behouden. Neem bijvoorbeeld de periode van 2002 tot en met 2007: goud verdubbelde toen ruimschoots in waarde, terwijl de dollar met 40% daalde.

Een dalende dollar (of een andere valuta) zorgt voor hogere importprijzen voor een land, waardoor de prijzen over de brede lijn zullen stijgen. Dit zorgt voor inflatie. Hier zien we een mooi voorbeeld waarin goud fungeert als een hedge tegen inflatie.

2: Goud als veilige haven

In het verlengde van een inflatiebeschermer, wordt goud ook gezien als een veilige haven. Hoewel veel media in 2008 aangaven dat goud, tijdens de financiële crisis, ook gewoon meedaalde, verdubbelde de prijzen in 2008 tot en met 2011 opnieuw (van $869,75 tot $1.895). Niet heel toevallig was er in die periode veel onrust op de financiële markten: de financiele crisis in 2008 en de eurozonecrisis in 2010 en 2011.

3: Centrale banken accepteren goud

Een van de belangrijkste punten, die door veel particuliere beleggers nog wel eens wordt vergeten, is het feit dat centrale banken allemaal goud bezitten.

In een onderzoek dat werd gehouden door de ‘World Gold Council’ in samenwerking met het Britse databedrijf YouGov, werd aan 22 centrale banken gevraagd waarom ze investeerden in goud. 88% van de ondervraagde banken gaf aan dat ze investeerden in het edelmetaal, omdat het een universeel geaccepteerd betaalmiddel is.

Waarom centrale banken goud aanhouden:

  • 88% houdt goud aan omdat het universeel geaccepteerd is als betaalmiddel
  • 76% houdt goud ook aan, vanwege het hoog liquide gehalte van goud
  • 82% ziet in goud geen defaultrisico en houdt daarom goud aan op de balans
  • 65% van de banken ziet in goud een effectieve bescherming tegen geopolitieke onrust

Centrale banken zijn er open over: goud is zeer liquide en dus makkelijk verhandelbaar, waarbij het universeel is geaccepteerd en bescherming biedt in onzekere tijd.

Hoeveel moet je beleggen in goud?

Het is een vraag die bij veel beleggers leeft: hoeveel procent van je portefeuille moet in goud (of zilver) zitten? Er zijn verschillende beleggingsexperts die een bandbreedte afgeven van 5 tot 20%. Wat dus concreet betekent dat een portefeuille van 10.000 euro, voor 500 tot 2000 euro in goud mag zitten.

Bij BeursBrink heeft Michiel Rietveld (medeoprichter van het platform) daar net een iets andere kijk op:

Goud is een zeer liquide verzekering, maar dat betekent niet dat het op ieder moment een zeer interessante investering is. Er zijn historisch gezien maar een paar momenten per decennia, waarop goud interessant is als investering. Als je goud inneemt als vezekering – en niet als investering – zie ik niet in waarom je meer dan 10% van een portefeuille moet alloceren. Goud doet het vooral goed als inflatiebeschermer, maar hetzelfde geldt voor dividendaandelen die hun dividend verhogen en vastgoed. 3 tot 10% in goud, is voldoende. Tenzij je écht het einde van de wereld verwacht, dan zijn blikken tonijn, bonen en een geweer altijd een betere keuze.

De percentages lopen dus wat uiteen, en veel hangt natuurlijk af van uw eigen visie. Maar over het algemeen, mogen we dus stellen dat een allocatie van 3 tot 10% goed in de bandbreedte valt. Tenzij je Warren Buffett heet, dan is goud nooit een goede investering. 

Beleggen in goud, of in goudmijnen?

Dat we moeten beleggen in goud, mag ondertussen duidelijk zijn. Maar hoe doe je dat precies? Koop je gewoon een beetje fysiek goud, of kijk je juist naar ETF’s en goudmijnaandelen?

Er zijn inderdaad verschillende manieren om te investeren in goud. De drie meest voor de hand liggende opties: fysiek goud, ETF’s of goudmijnaandelen.

Investeren in fysiek goud

Een groot deel van de aantrekkelijkheid van goud, heeft te maken met het universele aspect: overal ter wereld zien we goud als kostbaar, zeldzaam en iets met veel waarde. Daarom valt er veel te zeggen voor fysiek goud. Je kan het aanraken, zelf bewaren en altijd gebruiken als betaalmiddel.

Het grootste nadeel van fysiek goud, is voor veel beleggers echter dat het gepaard gaat met best wat kosten. Denk aan de kosten voor opslag en transport bij fysieke levering. Hier staat wel tegenover dat je zelf altijd de regie houdt over je goudpositie. En dat is ook wat waard.

Er zijn verschillende winkels die in België en Nederland fysiek goud en zilver verkopen.

Een hybride oplossing

Wie wel fysiek goud wilt kopen, maar de opslag over laat aan de partij waar het goud wordt gekocht, kan eens kijken naar Doijer en Kalf. Zoals een klant van het bedrijf uitlegt:

Ik heb de afgelopen jaren al aardig wat zilver en goud gekocht. Als je positie redelijk groot is dan is het niet heel handig om het thuis op te slaan. Na een gesprek met een medewerker bleek dat ik mijn posities kon inleveren in Hilversum en dat alles in mijn persoonlijke account kon worden gezet. Alles veilig en verzekerd opgeslagen in de kluis.

Naast het kopen van fysiek goud, kan je ook kijken naar ‘digitaal goud’ in de vorm van ETF’s.

Digitaal goud: ETF’s

De SPDR Gold Shares ETF is een ETF (Exchange traded fund) waarmee je als particulier makkelijk de prestatie van de goudprijs kan volgen, minus de jaarlijkse kosten die door het fonds worden ingehouden.

De SPDR Gold Shares ETF houdt goudstaven aan, en koopt af en toe instrumenten die goudstaven vertegenwoordigen (zodat men liquiditeit behoudt moesten beleggers geld wegtrekken uit de ETF). In kluizen hield men op 31 december 2018 zo’n 25,32 miljoen ounces goud aan (32,45 miljard dollar waarde).

De jaarlijkse kosten bedragen 0,40% per jaar op de net asset value van het fonds. De SPDR Gold Shares ETF is dus een erg aantrekkelijke manier voor beleggers om in goud te beleggen, met steeds de vrijheid om uit te stappen of winst te nemen. Op 31 december 2018 bedroeg de net asset value per aandeel zo’n 121,16 dollar.

Jammer genoeg, door een absurde wetgeving van Europa (de nieuwe PRIIPs regels) is het voor Europese beleggers niet meer mogelijk om zomaar in Amerikaanse, Canadese, Mexicaanse, Hongkongse en Australische ETFs te handelen. Het is dus ook niet mogelijk om de SPDR Gold Shares ETF te kopen bij een Europese broker.

De nieuwe wetgeving omtrent PRIIPs (Packaged Retail Investment and Insurance-based Products Regulation) verplicht uitgevers van deze producten een Key Information Document (KID) beschikbaar te stellen voor ieder product dat zij aanbieden. Veel uitgevers doen dit echter niet, waardoor het niet langer mogelijk is om deze producten te kopen.

Dat betekent echter niet dat het voor beleggers niet meer mogelijk is om in goud ETF’s te beleggen….

Europese goud ETF’s

Een goed alternatief voor de SPDR Gold Shares ETF is EFTS Physical Gold.

ETFS Physical Gold is ontwikkeld om beleggers op eenvoudige en kosteneffectieve wijze toegang te bieden tot de markt voor goud door een gelijkwaardig rendement te bieden als de bewegingen van de koers van goud minus de van toepassing zijnde beheersvergoeding.

Het product weerspiegelt het rendement van de onderliggende spotkoers zodat als de spotkoers bijvoorbeeld 5% in waarde stijgt op een bepaalde dag, het product 5% in waarde zal stijgen op die dag (voor vergoedingen, kosten en aanpassingen), en als de spotkoers 5% in waarde daalt op een bepaalde dag, het product 5% in waarde zal dalen op die dag (voor vergoedingen, kosten en aanpassingen). Het werkingsmechanisme is dus hetzelfde als bij de SPDR Gold Shares ETF.

Het product is een exchange traded product (“ETP” – een op de beurs verhandeld product). Effecten in deze ETP zijn gestructureerd als schuldinstrumenten en niet als aandelen (eigen vermogen). Ze worden op een beurs verhandeld, net zoals aandelen in een vennootschap.

Deze ETP wordt afgedekt met fysiek toegewezen goud dat wordt aangehouden door een onafhankelijke bewaarder, HSBC Bank plc. Elke fysieke staaf goud is afgescheiden, individueel geïdentificeerd en toegewezen.

De lopende kosten van dit product bedragen 0,39% per jaar.

Beleggen in goudmijnen

Een andere manier, die historisch gezien een stuk agressiever is, is door te investeren in goudmijnen. Veel goudmijnbedrijven hebben een beursnotering, waardoor je als belegger aandeelhouder wordt van een goudbedrijf.

De gedachte hierachter is simpel: een goudbedrijf heeft een productiekost, en bij een positief verschil ten opzichte van de verkoopsprijs op de markt, kan het goudbedrijf winst maken. Hoe harder de goudprijs stijgt, hoe meer een goudbedrijf kan verdienen.

Dit is een hefboomeffect: de winstmarge van het goudbedrijf kan vaak veel sneller stijgen dan de goudprijs zelf. Daarbij is het natuurlijk wel zaak om te kijken naar bedrijven die een vaste productiekost hebben.

We hebben hieronder voor uw gemak een paar van de grootste goudmijnen opgelijst, dit is geen beleggingsaanbeveling, maar dient simpelweg ter inspiratie:

Goldcorp & Newmont Mining Corporation

Goldcorp is een pure goudproducent die opgericht werd in 1994 met twee actieve Amerikaanse mijnen. Ondertussen heeft men 4 mijnen in Canada, 1 in Argentinië en 1 in Mexico. Bovendien heeft men twee joint venture mijnen (1 in Mexico en 1 in de Dominicaanse Republiek).

Over 2018 produceerde Goldcorp 2,3 miljoen ounces goud tegen een kostprijs van 851 dollar per ounce. In 2017 produceerde men 2,6 miljoen ounces goud tegen een prijs van 824 dollar per ounce. De operationele kasstroom bedroeg 1 miljard dollar. In 2017 was dat 1,3 miljard.

Beleggen in goud Newmont Goldcorp

Grafiek van Newmont Goldcorp

Newmont Mining Corporation werd opgericht in 1921 en is een van de grootste goudproducenten ter wereld met activa in Australië, Afrika, Zuid-Amerika en Noord-Amerika. In totaal produceerde Newton 5,1 miljoen ounces goud in 2018 tegen een kostprijs van 909 dollar per ounce. Over 2018 boekte men een operationele kasstroom van 1,8 miljard dollar (vs. 2,1 miljard dollar in 2017).

Omdat Newmont zo een sterke balans heeft (nettoschuld/EBITDA van amper 0,3x) en 6,3 miljard dollar aan liquiditeit, besloot het bedrijf op overnamejacht te gaan. Recent werd besloten om Goldcorp over te nemen voor 10 miljard dollar. Het nieuwe bedrijf zal de naam Newmont Gold Corp krijgen en zal de grootste goudproducent ter wereld worden met een verwachte productie tussen 6 en 7 miljoen ounces per jaar.

De marktwaarde van Newmont bedraagt momenteel 19 miljard dollar. Gelet op het dividend van 0,56 dollar op jaarbasis is er een huidig dividendrendement van 1,56%.

Barrick Gold Corporation

Barrick Gold Corporation heeft 5 van de 10 beste goudmijnactiva ter wereld in zijn portefeuille. 46% van Barricks goudproductie komt uit Noord-Amerika, 20% uit Latijns-Amerika en 25% uit Afrika. De overige 9% komt uit Australië/Azië.

Beleggen in goud Barrick Gold

Grafiek van Barrick Gold Corporation

Over 2018 produceerde men 4,5 miljoen ounces goud tegen een kostprijs van 806 dollar per ounce. De operationele kasstroom bedroeg 1,77 miljard dollar.

Op 24 september 2018 kondigde Barrick aan dat het ging samensmelten met Randgold Resources Limited via een aandelendeal. De merger werd ondertussen goedgekeurd en voltooid.

Randgold produceerde gedurende 2018 1,2 miljoen ounces goud tegen een prijs van 637 dollar per ounce. De operationele kasstroom bedroeg 399 miljoen dollar.

Het nieuwe bedrijf draagt de naam Barrick.

Barrick heeft momenteel een marktwaarde van 23,6 miljard dollar. Ten einde december had Barrick een schuld van 13,2 miljard dollar t.o.v. een balanstotaal van 22,6 miljard dollar.  Het huidige dividendrendement bedraagt 2,08%.

Franco-Nevada Corp

Franco-Nevada Corp is het grootste royalty en stream bedrijf met een focus op goud. Franco-Nevada is geen goudmijner (het baat de mijnen niet uit) en men doet niet aan exploratie of ontwikkeling van goudactiva. Het managed gewoon een portefeuille aan goudactiva waar het royalties of een deel van de productie van krijgt. Hierdoor ontvangt het rijkelijke kasstromen zonder dat het zware investeringen moet doen.

Grafiek van Franco-Nevada

Het bedrijf werd opgericht in 1980 door twee heren met een startkapitaal van 2 miljoen dollar. Samen bedachten ze de royalty mining business. In 2002 werd het bedrijf gekocht door Newmont Capital voor 2,5 miljard dollar. Later (eind 2007) kwam het bedrijf weer naar de beurs.

Over 2018 boekte men een omzet van 653 miljoen dollar. De EBITDA bedroeg 519,6 miljoen dollar. De aangepaste nettowinst bedroeg 217 miljoen dollar of 1,17 dollar per aandeel. De totale activa heeft een waarde van 4,9 miljard dollar. De huidige marktwaarde bedraagt 13,9 miljard dollar. Het huidige dividend van 0,96 dollar op jaarbasis is goed voor 1,29% dividendrendement.

Disclaimer: dit artikel is geen beleggingsadvies, en de aandelen die in dit artikel worden genoemd mogen niet worden gezien als beleggingsaanbevelingen. 

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk
4 jaren geleden

Bedankt voor dit artikel en de goud ETF alternatieven, daar was ik naar op zoek!

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.