Nederland - 1 maart 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Bekende marktstrateeg verwacht een daling van 26% voor de S&P 500

Mike Wilson is Chief Investment Officer bij zakenbank Morgan Stanley. Vorig jaar werd hij verkozen tot beste strateeg op Wall Street. Als Wilson spreekt, luisteren beleggers. Onlangs deed Wilson opnieuw een onheilspellende voorspelling.

Terwijl veel analisten bullish bleven over de markten bij de start van 2022, waarschuwde Wilson dat stijgende rentevoeten en tragere economische groei tot een moeilijk jaar zouden leiden. Uiteindelijk kreeg hij gelijk. De bredere benchmark S&P 500 index daalde in 2022 met meer dan 18%.

Speculatieve rally

Ook nu is Wilson allesbehalve positief. Wilson denkt niet dat de sterke rally op de aandelenmarkten van begin dit jaar zal aanhouden. Hij verwacht dat de S&P 500 met 26% zal dalen vanaf het niveau van 4 080. Dit zou de S&P 500 doen uitkomen op een niveau van 3 000 punten.

Volgens Wilson is de berenmarktrally die in oktober begon, vanuit redelijke prijzen en lage verwachtingen, uitgedraaid in speculatieve razernij gebaseerd op een pivot van de Federal Reserve die waarschijnlijk niet komt. Beleggers zijn hierdoor te positief, terwijl er nog een hoop slechts nieuws op hen kan afkomen.

Geen renteverlagingen

Een té intensieve verhoging van de rente kan ervoor zorgen dat de Amerikaanse economie in een recessie belandt. Daarom denken veel analisten, banken en economen dat de Federal Reserve de rente later dit jaar zal verlagen.

Hoewel de inflatie lijkt af te koelen, zijn delen van de economie zoals de arbeidsmarkt nog steeds zeer sterk. Dit maakt het voor de Federal Reserve moeilijk om te stoppen met het verhogen van de rente, laat staan om deze te verlagen.

De Amerikaanse economie voegde in januari bijvoorbeeld meer dan een half miljoen jobs toe. De Federal Reserve heeft reeds meermaals gezegd dat ze een verslechtering van de arbeidsmarkt moet zien, om te weten of ze de oorlog tegen de inflatie heeft gewonnen.

Bron: Motley Fool
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.