Europa - 4 november 2019 - Aandelen

Bedrijfsresultaat Vopak licht tegenvallend

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Vopak heeft maandag voorbeurs over het afgelopen kwartaal een EBITDA-resultaat gepresenteerd dat iets onder de verwachting uitkwam, terwijl de nettowinst de verwachtingen wel overtrof. Dit concludeerde analist Quirijn Mulder van ING op basis van de kwartaalupdate van het Nederlandse tankopslagbedrijf.

Vopak boekte in het derde kwartaal een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige posten, van 202 miljoen euro, terwijl ING rekende op 208 miljoen euro en de consensusverwachting 209 miljoen euro bedroeg.

De nettowinst was daarentegen beter dan verwacht dankzij de lager dan verwachte rentelasten en belastingen. De nettowinst kwam uit op 91 miljoen euro. ING rekende op 81 miljoen euro, terwijl de consensusverwachting 78 miljoen euro bedroeg.

Vooral de regio Singapore stelde volgens Mulder teleur, aangezien de bezettingsgraad in het Verre en het Midden-Oosten op kwartaalbasis daalde van 80 procent naar 71 procent, als gevolg van de IMO2020-conversie.

De analist zei “bescheiden negatief” te zijn over de kwartaalupdate en dat de consensus voor een EBITDA van 841 miljoen euro in 2019 mogelijk aan de hoge kant is.

De conversie in verband met IMO2020 zal volgens Mulder in het vierde kwartaal een positieve bijdrage genereren, maar het ontbreken van 17 miljoen euro aan EBITDA door de desinvestering van de terminals in Amsterdam, Hamburg en Algeciras zal dit effect teniet doen.

“We zijn positief over 2020 maar hoe lang [de positieve bijdrage] van IMO2020 zal duren is moeilijk te zeggen”, aldus Mulder.

ING handhaafde het Houden advies en koersdoel van 45,00 euro. Het aandeel Vopak noteerde maandag op een groen Damrak 2,8 procent lager op 48,17 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel