Europa - 18 december 2019 - Beursbrink

Bank of England houdt kruit droog

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Bank of England zal zijn monetaire beleid donderdag vermoedelijk opnieuw handhaven, waarmee de belangrijkste rente wederom blijft staan op 0,75 procent. Dit is de voorspelling van door ABM Financial News geraadpleegde economen.

In augustus 2018 werd de belangrijkste rente in het Verenigd Koninkrijk voor het laatst verhoogd. Een aanpassing in het rentebeleid komt volgens de markt niet eerder dan in de zomer van 2020. Een krappe meerderheid voorspelt dan een verlaging met 25 tot 50 basispunten, volgens de voorspellingstool van CME Group.

Economen van Nomura sluiten niet uit dat de Britse rente eerder wordt verlaagd en dat zou de markt dan eigenlijk terug moeten zien in de bewoordingen van de Bank of England donderdag. Het is ook niet uitgesloten dat voorzitter Mark Carney een ‘Draghi’ doet en de rente verlaagt voor hij eind januari vertrekt. Dat zou dan moeten gebeuren bij het volgende rentebesluit. Wanneer een opvolger voor Carney wordt benoemd door de regering van premier Boris Johnson, is nog niet duidelijk.

Kijkend naar het rentebesluit van donderdag, zullen er vermoedelijk opnieuw twee dissidenten zijn binnen het negenkoppige beleidscomité, verwacht Nomura. Dit was in november ook al het geval.

Economen van HSBC zijn het met die stemverhouding eens. Zij voorspellen een renteverlaging met 25 basispunten in mei 2020 vanwege de zwakke economische outlook en de verwachte inflatieontwikkeling in het Verenigd Koninkrijk.

Econoom Howard Archer van EY Item Club rekent erop dat de Britse inflatie in 2020 onder de doelstelling van de Bank of England van 2,0 procent uitkomt, hetgeen een renteverlaging zou rechtvaardigen.

In november stabiliseerde de inflatie in het VK op 1,5 procent op jaarbasis, maar kwam de kerninflatie met 1,7 procent ruim onder de verwachting uit.

En wanneer de Britse economie “begin 2020 geen tekenen van herstel laat zien, dan neemt de druk zeker toe” op de centrale bank op de rente te verlagen, aldus Archer.

Brexit blijft voor de Britse centrale bank ook nog steeds iets om rekening mee te houden, zeker nu premier Boris Johnson niet van plan is om een transitieperiode tussen 31 januari en eind 2020 te verlengen. Daarmee is een harde Brexit niet uitgesloten.

De Bank of England maakt donderdagmiddag om 13:00 uur zijn rentebesluit bekend, met tegelijkertijd de bijbehorende notulen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.