Nederland - 30 augustus 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

ASR beloond voor mooie cijfers op lichtgroen Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs kleurde woensdag richting het eind van de ochtend licht groen. Rond de klok van elf uur noteerde de AEX 0,3 procent hoger op 511,57 punten, terwijl de AMX 0,8 procent steeg en de ASCX 0,4 procent won.

Volgens beleggingsspecialist Roy van Santen van onlinebroker Lynx weten beleggers de koopknop momenteel weer te vinden. Dit na een onrustig begin van de week, toen de geopolitieke spanningen tussen Amerika en Noord-Korea weer de kop op staken.

De nadruk voor de handel ligt echter op vanmiddag volgens Van Santen, met het Amerikaanse ADP cijfer, de voorloper van het belangrijke banencijfer van vrijdag, Amerikaanse groeicijfers en tot slot nog de Amerikaanse olievoorraden.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend al bekend dat de Japanse detailhandelsverkopen in juli met 1,9 procent zijn gestegen op jaarbasis, wat een lichte vertraging bleek ten opzichte van de stijging van 2,1 procent in juni. Wel was op maandbasis sprake van een opleving.

Uit cijfers over het economisch sentiment in de eurozone bleek een verbetering in augustus. De index steeg van 111,3 in juli naar 111,9 deze maand, wat boven verwachting was. Verder bleken ook consumenten en ondernemers iets positiever.

De inflatie in Spanje trok in augustus aan tot 1,6 procent op jaarbasis, van 1,5 procent in juli. Vanmiddag volgen nog voorlopige inflatiecijfers over augustus vanuit Duitsland.

De olieprijs noteerde woensdagochtend lager. Belangrijker dan voorradenrapporten zijn momenteel de ontwikkelingen rond de tropische storm Harvey die de productie in Texas lam legt. De grootste raffinaderij in Amerika, die ligt in Port Arthur in Texas, heeft de capaciteit inmiddels zien afnemen tot 40 procent.

De euro verhandelde richting het eind van de ochtendhandel op 1,1944 dollar. Dinsdagavond bij het slot van Wall Street verhandelde het muntpaar op 1,1966. Dinsdag tijdens de Europese handel kwam de euro voor het eerst in tweeënhalf jaar weer boven de 1,20 dollar uit.

Analisten van Bank of America Merrill Lynch stelden woensdag in een rapport over de euro hun verwachtingen voor de Europese munt ten opzichte van de greenback aardig bij en gaan niet langer uit van wisselkoersen van 1,08 en 1,15 dollar voor dit en volgend jaar, maar van 1,15 en 1,19 dollar voor die jaren. Volgens de marktvorsers zijn er risico’s voor het muntpaar door bijvoorbeeld verrassingsacties van centrale banken.

Stijgers en dalers

In de hoofdgraadmeter noteerden de meeste aandelen in het groen. Koploper was Ahold Delhaize dat 1,7 procent steeg en daarmee nipt ArcelorMittal voorbleef, dat 1,6 procent won.

Vopak daalde 1,9 procent na een adviesverlaging. Jefferies schrapte zijn koopaanbeveling op het aandeel van het tankopslagbedrijf woensdag en ruilde het in voor een Houden advies en een koersdoel dat met 8,00 euro omlaag ging naar 40,00 euro. Volgens analist David Kerstens blijven de omstandigheden in de markt voor brandstofopslag uitdagend. Daarbij wees de analist op de onzekerheid over de impact van sulfurregulering en een lagere doorvoer door de hub in Rotterdam.

Verder waren de verliezen in de AEX marginaal, en ook in de AMX was dit het geval. De index van middelgrote fondsen werd vanochtend aangevoerd door Philips Lighting, dat 2,6 procent steeg. ING verlaagde het koersdoel op het aandeel weliswaar van 35,00 naar 32,00 euro bij een ongewijzigd Houden advies maar verhoogde daarbij wel de winsttaxaties voor 2017.

In de Midkap kreeg ASR Nederland de handen op elkaar voor de halfjaarcijfers, die analisten bestempelden als beter dan verwacht. Het operationeel resultaat steeg tot 385 miljoen euro, met solide prestaties bij zowel de levensverzekeringstak als het schadebedrijf. Verder verbeterde de solvabiliteit met 5 procentpunt ten opzichte van eind vorig jaar tot 194 procent en overweegt ASR Nederland een uitbreiding van zijn aandeleninkoopprogramma.

Volgens Morgan Stanley is het rendement aantrekkelijk en wordt het aandeel de komende jaren ondersteund door aandeelinkoopprogramma’s. KBC Securities verhoogde in navolging van de halfjaarcijfers het koersdoel op het aandeel, dat vanochtend 2,5 procent steeg, van 29,00 naar 33,00 euro.

Een adviesverhoging voor Aperam hielp het aandeel aan een winst van 1,8 procent. UBS haalde het aandeel van de verkooplijst in ruil voor een Neutraal advies, terwijl het koersdoel omhoog ging van 37,00 naar 46,50 euro. De analisten van de Zwitserse bank verhoogden evenwel hun winsttaxaties, maar zeiden ook dat een toekomstig koopadvies op Aperam zal afhangen van een duidelijke groeistrategie op de lange termijn. Desalniettemin heeft het bedrijf in de sector de beste balans, aldus UBS.

Bij de kleinere fondsen was het Beter Bed dat beleggers niet kon inspireren, ondanks dat in het eerste halfjaar een hogere omzet en EBITDA werd behaald. De beddenverkoper zei positief te zijn over de verwachtingen voor de tweede jaarhelft en dat men overweegt een interimdividend uit te keren. Hierover wordt meer informatie bekendgemaakt tijdens de trading update over het derde kwartaal in november. Het aandeel daalde 1,8 procent. Analist Tijs Hollestelle van ING sprak van zwakke resultaten, en dan vooral de nettokaspositie die sterker dan verwacht werd gedrukt door onder meer de investeringen in renovaties van winkels in Duitsland.

Euronext kreeg bij ING een koersdoelverhoging van 50,00 naar 55,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling en steeg vanochtend 1,5 procent. Volgens de analisten is het aandeel koopwaardig omdat de concurrentie op de derivatenmarkt ten goede keert na het stopzetten van TOM, het beursbedrijf over een sterke balans beschikt die met een oorlogskas van 1,4 miljard euro nieuwe overnames mogelijk maakt. Tot slot rekenen de marktvorsers op een goed derde kwartaal, waarin Euronext profiteert van een makkelijke vergelijkingsbasis.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.