Nederland - 9 juli 2019 - Industrie

ArcelorMittal en Randstad gebeten hond in rode AEX

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met verlies gesloten. De AEX daalde een half procent naar 566,28 punten.

De verliezen waren breed gedragen, met slechts een enkel aandeel in de hoofdindex dat hoger wist te eindigen.

“De onzekerheid neemt toe”, meent handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO. Hij wijst enerzijds op het aanhoudende handelsconflict tussen de VS en China en anderzijds op de afgenomen kans op renteverlagingen na het meevallende Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag.

Vanwege dit laatste wacht de markt ook op de getuigenis van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve morgen in het Huis van Afgevaardigden en donderdag in de Senaat.

Ook beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij wees op de twijfel in de markt, en daar kwam de winstwaarschuwing van BASF nog bovenop. Het Duitse concern verlaagde maandagavond de outlook voor heel 2019 vanwege een “significant” tegenvallende industriële productie die op de volumes en de marges drukt. “Hierdoor staat de gehele sector onder druk”, aldus Schutte.

Macro-economisch was het een rustig dagje. De Italiaanse detailhandel zette in mei van dit jaar een stuk minder om dan een maand en een jaar eerder, waarmee de omzet op maandbasis met 0,7 procent en op jaarbasis met 1,8 procent daalde.

Het vertrouwen onder het Amerikaanse kleinbedrijf in juni kwam uit op 103,3 tegen 105 in mei. De verwachting lag op een index van 102,9.

De Amerikaanse vacatures daalden in mei op maandbasis licht, maar liggen met circa 7,3 miljoen stuks nog wel altijd ruim boven de 7,1 miljoen in mei 2018.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1208. Olie werd iets duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX waren ArcelorMittal en Randstad de kop van Jut, met verliezen van respectievelijk 5,5 en 4,2 procent. Beide aandelen kregen slechte analistenrapporten om de oren.

Goldman Sachs zette Randstad op de verkooplijst. Macrocijfers beloven niet veel goeds voor de uitzender, aldus de analisten. Het koersdoel ging met 20 euro omlaag naar 45,00 euro.

UBS verlaagde het koersdoel voor ArcelorMittal van 23,00 naar 16,00 euro en handhaafde het Neutraal advies. De analisten stelden hun winsttaxaties voor zowel het tweede kwartaal als heel 2019 flink neerwaarts bij. Macquarie ging van 24,00 naar 20,00 euro, maar zag geen reden om de koopaanbeveling op het aandeel in te trekken. Een grootschalige handelsoorlog is een bedreiging voor ArcelorMittal, maar positief is dat de balans van de staalreus veel beter is dan in voorgaande crises.

KPN ging tegen de trend in met een koerswinst van 1,7 procent. “Het aandeel lijkt wat uit te bodemen”, zei Bonsee. Unibail-Rodamco-Westfield steeg een procent.

In de Midcap liet BAM een klein herstel van 1,9 procent zien, na de koersimplosie maandag, toen de bouwer een winstalarm afgaf.

Air France-KLM verloor 3,0 procent. Het Franse onderdeel Air France is niet blij met de milieutaks die Frankrijk vanaf 2020 wil invoeren op alle vluchten die vanuit het land vertrekken. Dit betekent dat de kosten voor het bedrijf ruim 60 miljoen euro per jaar hoger uitvallen.

AMG daalde 5,1 procent en Besi 5,2 procent. Fugro daalde zelfs 8,6 procent. De Noorse sectorgenoot PGS daalde bijna 14 procent na het vrijgeven van cijfers. “Het blijft kommer en kwel in de sector”, oordeelde Bonsee van ABN AMRO.

In de AScX won Sif 5,0 procent. Maandag won de Roermondse funderingsspecialist al bijna 22 procent, na het binnenhalen van een Amerikaanse opdracht. Brunel dikte 1,4 procent aan, maar Kiadis Pharma verloor 4,4 procent.

Het lokaal genoteerde Vivoryon, eerder bekend als Probiodrug, steeg ruim 10 procent. MorphoSys zal een belang nemen in Vivoryon, in ruil voor een exclusieve optie op een kankerbehandeling.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden bij de slotgong in Amsterdam rond de eindstanden van maandag.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.