Nederland - 13 maart 2023 - beleggen
door STIJN

Aramco draaide 161 miljard dollar winst in 2022

Het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco heeft vermoedelijk een nieuw record gebroken. Nooit eerder wist een gas- en/of oliebedrijf 161 miljard dollar winst te draaien op één jaar tijd. De situatie op de energiemarkt heeft ertoe geleid dat Aramco vorig jaar een monsterresultaat wist te halen.

5.105 dollar winst per seconde, dat is omgerekend wat Aramco in 2022 heeft verdiend. De recordwinst van 161 miljard dollar is het gevolg van de oorlog in Oekraïne, die de prijzen op de gas- en oliemarkt vorig jaar een tijd lang naar ongeziene hoogtes heeft gestuwd, en het herstel van de wereldeconomie.

970x250

Dat is een stijging van 46 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dit cijfer doet de winst van 37 miljard dollar van Shell verbleken. Het is dan ook de grootste winst van Aramco sinds de oliemaatschappij op de beurs noteert.

Vooruitzichten

Aramco CEO Amin Nasser maakt zich geen zorgen dat de olieprijzen tijdens de tweede jaarhelft van 2022 zijn teruggezakt naar niveau’s van vóór de oorlog in Oekraïne. De heropening van de Chinese economie gaat de vraag naar olie een duwtje in de rug geven, aldus Nasser.

“We are cautiously optimistic. If you consider China opening up, the pickup in jet fuels and the very limited spare capacity, we are cautiously optimistic in the short to mid-term [that] markets will remain tightly balanced.”

Ze zullen blijven investeren in het bedrijf om de maximum productie van 13 miljoen olievaten per dag te halen tegen 2027. Op dit moment halen ze een productieniveau van 10,39 miljoen olievaten per dag. Beleggers en investeerders mogen ook rekenen op een dividendverhoging van 4 procent.

Bronnen: Dan Murphy – CNBC

Foto: KuraybaFlickr CC BY-SA 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

translation

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.