Nederland - 16 november 2021 - Economie

Angst voor inflatie geeft goud en USD een boost

door SVEN VAN GASSE

De aandelenmarkt floreert en ondanks de onzekerheid over de economie, vertrouwt Wall Street dat het feestje nog door kan blijven gaan. De angst voor inflatie en mogelijke onrust neemt echter toe, wat zorgt voor een stijgende goudprijs en Amerikaanse dollar.

De goudprijs noteert opnieuw boven de $1 850, het hoogste niveau in 5 maanden. De Amerikaanse dollar daarentegen noteert op haar hoogste punt sinds juli 2020.

De aanleiding voor de recente stijging van goud en de dollar zijn gegevens van vorige week waaruit bleek dat de consumentenprijzen in de Verenigde Staten het snelste stijgen in 30 jaar. Bedrijven als Tyson Foods hebben aangegeven dat ze niet verwachten dat de inflatie snel zal afnemen en dat ze hun prijzen waarschijnlijk zullen blijven verhogen.

Goud is nog steeds de hedge voor beleggers die zich willen beschermen tegen de langetermijneffecten van inflatie. Het is een tastbaar bezit met een beperkte voorraad, waardoor het minder gevoelig is voor erosie van de waarde van geld als gevolg van stijgende prijzen.

De inflatievooruitzichten duwen portfoliomanagers ook in de richting van de Amerikaanse dollar. De hoop groeit dat de Federal Reserve volgend jaar de rente zal moeten verhogen om de prijzen in toom te houden. Dit zou de rendementen op activa zoals Amerikaanse staatsobligaties kunnen doen stijgen.

Nog geen paniek

Naast de verwachtingen van een hoog oplopende inflatie, stijgen ook de Covid-19 besmettingen in Europa opnieuw fors. Verschillende landen zien zich genoodzaakt om nieuwe maatregelen te nemen.

Toch lijkt Wall Street nog niet in paniek te slaan. Een meerderheid van de fondsbeheerders die door Bank of America werden ondervraagd, erkent wel dat inflatie een risico vormt. Meer dan 60% denkt echter nog steeds dat dit van voorbijgaande aard zal zijn. De cashniveaus zijn hiernaast ook licht gedaald, wat wijst op een toenemende “bullishness”.

Desondanks wijst de stijging van de prijzen van de Amerikaanse dollar en goud op een zekere voorzichtigheid op een moment met enorm veel onzekerheden.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.