Nederland - 27 april 2021 - Commodities

Analisten verlagen verwachtingen voor goud

door SVEN VAN GASSE

Goud bereikte in augustus een nieuw record van meer dan $2 000. Sindsdien gaat het echter bergaf met het gele edelmetaal. Analisten verlagen nu massaal hun vooruitzichten voor goud nu de wereldeconomie aan de vooravond van een sterk economisch herstel staat.

De goudprijs is van haar all time high van $2 072 in augustus gedaald tot zo’n $1 775. Het record werd bereikt doordat de Covid-19 pandemie de financiële markten schokten en centrale banken ertoe dwongen om massaal geld bij te drukken en de rentevoeten te verlagen.

Een opiniepeiling van Reuters onder 42 analisten toonde een gemiddelde prognose voor de goudprijs van $1 784 per ounce in 2021 en $1 743 in 2022. Dit is een scherpe bijstelling naar beneden ten opzichte van de prognose van drie maanden geleden toen er een goudprijs van respectievelijk $1 925 en $1 908 verwacht werd.

Florent Pele, analist bij Société Générale, stelt :

De drijvende krachten achter de rally van midden vorig jaar blijven afzwakken.

Zilver gaat outperformen

Analisten verlaagden naast de verwachtingen voor de goudprijs ook de prognose voor zilver. De meeste respondenten zeiden echter wel dat zilver het dit jaar beter zal doen dan goud.

In tegenstelling tot goud heeft zilver een groot aantal industriële toepassingen. Grote hoeveelheden zilver worden gebruikt in industrieën zoals elektronica en zonnepanelen. De shift van fossiele brandstoffen naar groene energie zorgt er ook voor dat de lange termijn vooruitzichten voor zilver gunstiger zijn dan die van goud.

Suki Cooper, analist bij Standard Chartered, stelt:

Het gebruik van zilver in hernieuwbare energiebronnen zal de prijzen blijven ondersteunen.

Bron: Yahoo Finance

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.