Nederland - 21 augustus 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Amsterdamse beurs koerst lager

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft de neerwaartse trend van eind vorige week maandagochtend voortgezet. De AEX index daalde rond de klok van elf uur 0,5 procent tot 516,90 punten, terwijl de AMX bijna vlak stond en voor de AScX een min resteerde van 0,3 procent.

Volgens analist Naeem Aslam van Think Markets wordt het negatieve sentiment gevoed door de aanstaande militaire oefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea en is de markt in afwachting van de reactie van Noord-Korea daarop.

Aslam merkte wel op dat het vertrek van strateeg Steve Bannon uit het Witte Huis de markten vrijdag “enig gevoel van comfort” bracht en dat nu hoofdeconoom Gary Cohn de meest invloedrijke man naast Donald Trump. Volgens Aslam lijkt het waarschijnlijk dat hij eindelijk mogelijkheden krijgt om wat van de plannen van Trump voor elkaar te krijgen.

“Toch blijft het lastig om de situatie in het Witte Huis in de schatten”, stelde onlinebroker Lynx maandag. “In de afgelopen zeven maanden hebben Reince Priebus, Sean Spicer, Michael Flynn, Anthony Scaramucci en de meest recente en spraakmakende Steve Bannon het Witte Huis verlaten. Met de onzekerheid omtrent Noord-Korea en de chaos in het Witte Huis, blijven beleggers voorzichtig op de markten.”

Op macro-economisch vlak werd maandagochtend bekend dat de prijzen van bestaande Nederlandse koopwoningen in juli van dit jaar 7,6 procent duurder zijn geworden dan in dezelfde maand vorig jaar, zo bleek uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Ten opzichte van de piek in augustus 2008 is het prijsniveau echter nog 6,1 procent lager, maar vergeleken met het dal in juni 2013 zijn de prijzen nu gemiddeld 19,5 procent hoger.

Later vanmiddag krijgen beleggers inzage in de Chicago Fed acitiviteitenindex van juli, het Belgische consumentenvertrouwen in augustus en de Amerikaanse huizenprijsindex van juni door S&P/Case-Shiller.

Olie noteert maandag in het rood. Een september-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 48,41 dollar, terwijl een oktober-future Brent 0,5 procent lager bewoog op 52,48 dollar.

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,1739. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1763 en bij het slot in Amsterdam stond er toen een stand van 1,1732 op de borden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen noteerden alleen Altice en DSM in het groen, met plusjes van respectievelijk 0,2 en 0,1 procent.

In de AEX leed NN Group een verlies van ruim 2 procent, nadat het aandeel ex-dividend noteerde.

In de Midkap won Air France-KLM 0,9  procent. De Franse tak Air France wordt geconfronteerd met aanhoudend verzet van de cabinevakbond CFTC tegen de oprichting van de nieuwe budgetmaatschappij Joon. De bond dreigt met stakingen vanaf 1 september, meldde de Franse krant Le Figaro zaterdag.

Corbion won ruim 0,4 procent. CEO Tjerk de Ruiter heeft 27.380 aandelen Corbion bijgekocht, bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht. Na de aanschaf heeft de topman 269.318 aandelen Corbion in bezit.

Aperam noteerde in de AMX als sterkste stijger 1,8 procent in de plus, terwijl de grootste daler Fugro was met een verlies van 1,9 procent.

In de AScX noteerde NSI bijna 0,2 procent hoger. Houders van 42,7 procent van het aandelenkapitaal van NSI hebben gekozen voor de uitkering van het dividend in aandelen, meldde het Nederlandse vastgoedfonds maandag. In totaal nemen de aandeelhouders 227.914 aandelen op tegen een uitgifteprijs van 35,36 euro per aandeel in plaats van een contant dividend van 1,04 euro per aandeel.

NSI heeft om aan deze verplichting te kunnen voldoen 227.914 nieuwe aandelen uitgegeven, waardoor het aandeelhouderskapitaal is gestegen met 8,1 miljoen euro. Inclusief de aangekondigde uitgifte noteert het uitstaand aandelenkapitaal daarmee op 18.364.998 aandelen NSI.

Stern Groep was met een verlies van 4,5 procent in de AScX maandagochtend de sterkste daler. NIBC noemde de halfjaarcijfers van het autodealer- en servicebedrijf vrijdag teleurstellend.

Onder de lokale fondsen steeg Kardan met liefst 13,3 procent. Het concern maakte maandag bekend dat zijn dochtermaatschappij Tahal Group met partner ZRB Consulting Finance & Development in een landbouw- en waterproject in Zambia stapt. Het contract met het ministerie van landbouw van Zambia heeft een waarde van 176 miljoen dollar. Het project, waarvoor de regering van Zambia nog financiering rond moet krijgen, heeft een totale duur van drie jaar.

Holland Colours noteerde vlak, nadat het bedrijf uit Apeldoorn maandag bekendmaakte op zoek naar een opvolger voor CEO Robert Harmsen, die stelde dat nu de transitie van een product- naar een meer marktgerichte organisatie nagenoeg is afgerond, het moment daar is om te zoeken naar een nieuwe CEO die verder vorm kan geven aan de groei van de onderneming.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.