Nederland - 13 september 2021 - Beursbrink

Amerikaanse olievoorraden krimpen, olieprijzen schieten omhoog

door STIJN

Maandag is een gunstige dag voor de oliemarkt. De Brent en WTI crude stijgen met meer dan 1,20 procent omwille van de Amerikaanse olievoorraden. Storm Ida heeft heel wat schade aangericht begin deze maand en daar ondervinden Amerikaanse olieproducenten in de Golf van Mexico nog altijd last van. Drie kwart van de productie in deze regio ligt plat.

Op het moment van schrijven noteert de WTI crude 1,39 hoger, ook de Brent crude noteert aanzienlijk hoger. De oliemarkt heeft de wind in de zeilen omwille van twee factoren. Enerzijds door storm Ida die begin deze maand oliebedrijven in de Golf van Mexico heeft platgelegd. Anderzijds omwille van de verwachtingen dat de vraag naar olie gaat stijgen de komende maanden.

In de Golf van Mexico ligt ongeveer 75 procent van de olieproductie plat door storm Ida. In concrete cijfers gaat het over 1,4 miljoen olievaten per dag, niet niks dus. Royal Dutch Shell, de grootste producent in de Golf van Mexico, heeft donderdag enkele exportcargos moeten annuleren omwille van de schade. Ze verwachten nog enkele weken last en hinder te ondervinden.

Vraagzijde

Naast de problemen langs de aanbodzijde, zijn er ook positieve vooruitzichten langs de vraagzijde. De OPEC+ en het Internationale Energieagentschap zullen deze week hun ‘outlook’ voor de komende maanden delen. Marktkenners verwachten dat de organisaties hun prognose opwaarts zullen bijstellen gezien het herstel van de wereldeconomie opnieuw lijkt aan te trekken.

Het is koffiedik kijken hoe de situatie zal evolueren, vooral gezien de delta variant overal ter wereld roet in het eten gooit. Sommige landen zijn begonnen met het toedienen van een derde coronavaccin bij mensen ouder dan 65 jaar. Ook zijn steeds meer landen de beperkingen aan het terugschroeven waardoor de economische activiteiten kunnen toenemen.

Bronnen: Economic Times

Foto: Pxfuel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.