Nederland - 8 augustus 2022 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Amerikaanse aandelenmarkt nog steeds in bubbel volgens Buffett Indicator

De aandelenmarkten zijn in 2022 reeds fors gedaald. De S&P 500 noteert aan een verlies van meer dan 13% en de Nasdaq bevindt zich zelfs in een berenmarkt, wat een daling van meer dan 20% is. Toch bevinden de aandelenmarkten zich volgens de Buffet Indicator nog steeds in bubbelgebied.

De Buffett Indicator meet de verhouding tussen de Amerikaanse beurskapitalisatie en het bruto binnenlands product. Op basis hiervan wordt bepaald over de algemene markt onder- of overgewaardeerd is in vergelijking met een historisch gemiddelde. De indicator werd bekend door Warren Buffet, die in 2001 verklaarde dat dit waarschijnlijk de beste manier is om te bepalen waar de waarderingen op een bepaald moment staan.

Crash tot 2019 niveaus

De onderstaande afbeelding van Dylan LeClair, analist bij UTXO Management, is de huidige situatie. Zoals je kan zien, ligt de verhouding nog op 170. Dit is nog steeds ver boven het historisch gemiddelde van 125. De aandelenmarkt zou dus helemaal tot in de covidcrash moeten zakken, wil het niet meer overgewaardeerd zijn volgens de Buffett Indicator.

Gaan aandelen nog lager?

Ondanks de recente correctie bevinden de aandelenmarkten zich volgens de Buffet Indicator dus nog steeds in bubbelgebied.

We zien de kans op een lokale bodem als reëel. Een berenmarkt kan zich over meerdere jaren uitspelen en kent overwegend periodes van daling, maar ook van oplevingen. Er bestaat dus zeker een mogelijkheid dat we in dit decennium nog lager gaan. Aan de andere kant kan extra geld printen van centrale banken koersen ondersteunen en de indicator voor langere tijd in bubbelgebied houden.

Dat betekent niet dat er geen kansen meer zijn in aandelen. Er zijn bijzonder veel sectoren en voor de komende jaren zien we mooie kansen in grondstoffen en energie. Deze sectoren kenden bijvoorbeeld voor de laatste tien jaar een erg slechte periode, terwijl andere aandelen in bubbelgebied kwamen.

Bron: Twitter
Foto: iStock


VIP actie:

Uw aandacht op het volgende; we hebben momenteel een enórme korting van maar liefst €1.000,- op het VIP-pakket. Waar u normaal intekent op het VIP-pakket voor €1399 voor 12 maanden, kan dat nu voor slechts €399,-!


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.