Nederland - 14 november 2017 - Banksector
door REDACTIE BEURSBRINK

Altice en Flow Traders grootste dalers op rood Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met verlies gesloten. De AEX index verloor 0,7 procent en eindigde op 541,73 punten.

Beleggers kregen een flink aantal macro-economische cijfers voor de kiezen. De Nederlandse economie groeide in het derde kwartaal met 0,4 procent, na de veel sterke groei van 1,5 procent een kwartaal eerder.

“Prima groeicijfers”, concludeerden economen van ABN AMRO. De groei in het voorgaande tweede kwartaal noemde de bank zelfs “uitbundig”.

Ook andere Europese landen kwamen met groeicijfers. De Duitse economie groeide met 0,8 procent en Italië was dit 0,5 procent. Voor de eurozone werd een groei van 0,6 procent becijferd, terwijl de industriële productie in september met 0,6 kromp.

Er waren ook inflatiedata. Zowel in Spanje als Duitsland was de inflatie in oktober 1,6 procent. De Britten zagen hun prijspeil zelfs met 3,0 procent toenemen.

Het economisch sentiment in Duitsland, gevat in de ZEW index, steeg naar 18,7. Daarmee was de stijging wel minder sterk dan voorzien.

In Amerika was het relatief rustig. De producentenprijzen stegen in oktober met 0,4 procent even hard als een maand eerder.

In China nam de industriële productie met 6,2 procent toe en de detailhandelsverkopen met 10,0 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1769. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1688 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1667 op de borden.

Olie werd dinsdag flink goedkoper. Een december-future West Texas Intermediate daalde 1,5 procent naar 55,28 dollar, terwijl een januari-future Brent 2,7 procent lager bewoog op 61,45 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX ging KPN aan kop, met een koerswinst van 1,5 procent. Vopak won 1,3 procent en Ahold Delhaize werd 1,1 procent meer waard. Analisten van Jefferies zeiden over Ahold Delhaize vertrouwen te houden in de supermarktketen, en wezen daarvoor op de meevallende cijfers over het afgelopen kwartaal en het vertrouwen dat spreekt uit het nieuwe aandeleninkoopprogramma ter waarde van 2 miljard euro.

ArcelorMittal had een moeilijke dag en leverde 5,0 procent in. Dit was evenwel nog niets vergeleken met het koersverlies van 13,2 procent voor Altice. Morgan Stanley verlaagde het koersdoel met 7 euro naar 13,50 euro.

Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees evenwel vooral naar de obligatiemarkt, waar de obligaties van het zwaar gefinancierde Altice stevige klappen kregen. Inmiddels is de koers van het aandeel Altice dit jaar al ruimschoots gehalveerd.

In de Midkap ging BE Semiconductor Industries aan de leiding met een winst van 2,2 procent. VolkerWessels steeg 1,9 procent. Bodemonderzoeker Fugro verloor 3,9 procent en Flow Traders gaf zelfs 8,4 procent aan beurswaarde prijs. Nieuwe eisen van toezichthouder DNB zorgen volgens ING voor meer onzekerheid rond de flitshandelaar, die toch al worstelt met een moeilijke markt. Flow Traders moet mogelijk meer kapitaal aanhouden en ook de personeelsbeloningen moeten op de schop. Hoewel de nieuwe regels duidelijk negatief zijn voor Flow Traders, is er volgens analist Rosine van Velzen van ING tijd genoeg om in gesprek te gaan met DNB, AFM en het ministerie van Financiën om tijdig aan alle voorwaarden te voldoen.

In de AScX deed Fagron het goed, met een koerswinst van 1,8 procent. Basic-Fit won 1,1 procent. Lucas Bols en Heijmans waren de sterkste dalers met verliezen van 2,3 en 3,1 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten daalde de Dow Jones index 0,2 procent. De breder samengestelde S&P 500 index en Nasdaq index koersten elk 0,3 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.