Nederland - 18 november 2021 - Aandelen

Alibaba mist verwachtingen

door SVEN VAN GASSE

Door de harde Chinese crackdown heeft Alibaba het dit jaar zeer moeilijk gehad. Nu het bedrijf ook nog minder dan verwachte resultaten voorstelde, heeft het bedrijf te maken met extra kopzorgen. De aandelen van Alibaba daalde met meer dan 11%.

De e-commerce gigant rapporteerde een omzetgroei van 29% ten opzichte van een jaar geleden, tot $31,1 miljard. Wall Street had echter gerekend op een omzet van $32,1 miljard. De winst per aandeel daalde hiernaast met 38% en bleef daarmee ook achter bij de verwachtingen.

Het goede nieuws is dat de cloudafdeling van Alibaba indrukwekkende resultaten blijft boeken. De omzet van deze afdeling steeg met 33% ten opzichte van een jaar geleden. Alibaba Cloud heeft het bedrijf geholpen om ook buiten China uit te breiden, wat een belangrijke doelstelling was.

Crackdown

Alibaba en andere Chinese techreuzen als Tencent en Baidu hebben de laatste tijd te maken met het strenge optreden van de Chinese overheid tegen private bedrijven. Peking heef Alibaba in het bijzonder hard geraakt, wat een negatieve impact had op de resultaten.

Hiernaast heeft Alibaba ook te maken met een sterkere concurrentie en een vertraging van de Chinese economie. Hoewel China vorig jaar de enige grote economie was die een recessie kon afwenden, lijkt deze groei nu fors te vertragen.

Concurrent JD.com maakte op donderdagochtend haar winstcijfers bekend. De omzet en de winst overtroffen beide de verwachtingen van Wall Street. De aandelen van het bedrijf stegen met meer dan 5% door de solide cijfers.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.