België - 28 oktober 2016 - Aandelen
door FRANCIS MUYSHONDT

Agfa-Gevaert: overname?

De voorbije weken steeg het aandeel Agfa-Gevaert haast onophoudelijk bij stijgende volumes. De aap kwam gisterenavond uit de mouw: het Duitse CompuGroup zou interesse hebben om de groep over te nemen.

Op zich geen onlogische keuze van de Duitse groep omdat de Healthcare-divisie van Afga vele raakpunten heeft en synergiemogelijkheden biedt.

CompuGroup is bovendien al jaren op overnamejacht en koopt voor een deel zijn groei. Het heeft ook de capaciteit om overnames te financieren. Het kan zijn royaal geprijsde aandelen (tegen een koers/winst van 50) als pasmunt gebruiken of gemakkelijk en goedkoop, gezien de lage rente, vreemd vermogen aantrekken.

Maar er zitten enkele addertjes onder het gras. Ten eerste is Afga-Gevaert meer dan alleen maar gezondheidszorg. 57% van de omzet in 2015 kwam van Graphics en gespecialiseerde producten. Twee activiteiten waar CompuGroup geen voeling mee heeft. De enige optie is dan ook deze twee zaken af te stoten. Maar het management van Agfa staat niet te springen om de groep te laten opbreken.

Daarnaast is er ook de eeuwige angel bij Agfa-Gevaert: de pensioenlasten. Deze bedragen netto €1 miljard en zouden de onderhandelingen kunnen doen ontsporen en staan een al te hoge premie indien er een overname komt, in de weg. Maar misschien weten de Duitsers wel dat deze pensioenlasten beheersbaar zijn en gestaag dalen. Aangezien ze zullen dalen, zal de winst van Agfa jaarlijks automatisch een zetje in de rug krijgen. Iets waarmee de markt trouwens totaal geen rekening houdt.

Aandelenreactie Agfa-Gevaert

Het aandeel reageerde maar flauw op de overnamegeruchten. Wie op meer dan 10% had gerekend, kreeg enkel bij opening gelijk maar daarna brokkelde de winst af. Uiteindelijk sloot het aandeel af met een ‘schamele’ winst van 4,2% tot €3,73, nauwelijks boven het topniveau van de afgelopen dagen (zie hieronder).

De markt lijkt toch vooral te kijken naar de addertjes onder het gras en ervan uit te gaan dat de problemen onoverkomelijk zullen blijken.

Agfa-Gevaert

Abonnees van het BE Rapport zitten in ieder geval goed gepositioneerd. Het aandeel is namelijk opgenomen in de modelportefeuille en staat nu op een royale winst.

In de eerste editie van het BE Rapport – waar we vooral kijken naar kleinere aandelen uit Belgie – namen we Agfa op met een duidelijke titel:schermafbeelding-2016-10-29-om-20-52-27

De timing voor Agfa-Gevaert kon haast niet beter. De volledige analyse en onze verwachtingen voor het bedrijf, kan u teruglezen in het BE Rapport.

En natuurlijk hebben we direct een update geschreven, nadat de interesse uit Duitsland bekend was gemaakt. Abonnees die lid zijn van het BE Rapport, kregen direct een update per mail toegestuurd en kan via deze link worden nagelezen.

U ziet het: voor de juiste kooptips en concrete opvolging over aandelen uit de Benelux, is BeursBrink the place to be. 

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.