Europa - 19 mei 2020 - Beursbrink

AEX zet opmars voort

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent.

Maandag startte de AEX de handelsweek nog met een winst van maar liefst 3,9 procent op 519,89 punten. De stieren kwamen aan zet na opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve en nieuws over een mogelijk vaccin tegen het coronavirus.

Powell zei afgelopen weekend dat de Fed nog genoeg munitie heeft om het monetaire beleid verder te verruimen, waaronder een wijziging in de strategie voor de aankoop van obligaties. Hij waarschuwde beleggers om niet tegen de Amerikaanse economie te wedden.

Het adagium ‘don’t fight the Fed’ heeft beleggers de afgelopen decennia geen windeieren gelegd en bij aanvang van de beurshandel maandag werd dan ook massaal op de koopknop gedrukt.

Maandagmiddag kwam daar het bericht bovenop dat het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna positieve eerste resultaten kon overleggen in zijn zoektocht naar een coronavaccin.

Ondanks de prille eerste resultaten schetste Moderna de mogelijkheid dat al tegen de herfst een vaccin beschikbaar zou kunnen zijn.

Tot slot werd de markt ook gesteund door de meest recente data omtrent de ontwikkeling van het virus. Het aantal nieuwe besmettingen wereldwijd laat een dalende trend zien en lockdown-versoepelingen worden doorgevoerd.

Op Wall Street koerste de index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen, de S&P 500, maandagavond 3,2 procent hoger. De hoofdgraadmeter is nu sinds het neerzetten van de bodem in maart 32 procent gestegen, en noteert daarnaast nog maar 13 procent onder het niveau van zijn hoogste stand ooit, neergezet in februari.

Ook in Azië is het sentiment vanochtend positief, zij het minder uitbundig. De beurzen in Tokio, Hong Kong en Sydney winnen grofweg 2 procent.

De olieprijzen klimmen vanochtend ruim 2 procent, nadat een vat West Texas Intermediate maandag al 8,1 procent meer waard werd op 31,82 dollar.

De aandacht zal vandaag vooral uitgaan naar Fed-voorzitter Jerome Powell en de minister van Financiën Steven Mnuchin, die via een online verbinding voor een Senaatscommissie zullen getuigen over de economische reactie op de coronapandemie.

Bedrijfsnieuws

NN Group herverzekerde de langlevenrisico’s op circa 13,5 miljard aan verplichtingen bij zijn levensverzekeringenbedrijf, waardoor de verzekeraar minder bufferkapitaal hoeft aan te houden. Hierdoor daalt ook de winstgevendheid.

Air France is van plan om in de komende weken tot eind juni geleidelijk het aantal vluchten op te schroeven.

Flow Traders deed een strategische investering in Members Exchange (MEMX), een nieuwe Amerikaanse aandelenbeurs die sinds 2019 bestaat.

NIBC bereikte een akkoord met Blackstone over de betaling van het dividend in relatie tot de overnamedeal. In april werd bekend dat de Haagse zakenbank opnieuw rond de tafel moest met Blackstone om de voorwaarden van de overnamedeal te bespreken als gevolg van de coronacrisis.

RBC verlaagde het koersdoel voor Basic-Fit van 35,00 naar 22,00 euro, maar handhaafde het advies op het aandeel op Outperform. De analisten rekenen erop dat Basic-Fit zijn clubs vanaf juli weer maar openen, hoewel gefaseerd.

Berenberg verlaagde het koersdoel voor OCI van 18,00 naar 16,00 euro, maar handhaafde het koopadvies, na de koersdaling van vorige week in reactie op de kwartaalresultaten van de producent van kunstmest, melamine en methanol.

Koffiefabrikant Douwe Egberts krijgt in de komende weken een beursnotering in Amsterdam, als de marktomstandigheden dat toelaten. Dat maakte het bedrijf, tegenwoordig JDE Peet’s genaamd, dinsdag bekend. Douwe Egberts stelde in maart nog een beursgang uit, vanwege de coronacrisis, maar waagt een nieuwe poging. De kans is groot dat het bedrijf een plek krijgt in de AEX.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index won maandag 3,2 procent op 2.953,91 punten, terwijl de Dow Jones index 3,9 procent steeg tot 24.597,37 punten, hetgeen de beste handelsdag in zes weken markeerde. Techbeurs Nasdaq schreef 2,4 procent bij op 9.234,83 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel