Europa - 29 maart 2021 - Aandelen

AEX worstelt met 700 punten

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs worstelt met de 700-puntengrens. De index opende op bijna 698 punten en noteerde al kortstondig boven de 700 punten.

Rond de klok van 11 uur noteerde de AEX 0,2 procent hoger op 698,05 punten.

Beleggers moeten het maandag zonder veel richtinggevend nieuws doen. Er zijn geen bedrijfsresultaten en de macro-economische agenda is leeg. Later deze week wordt het een stuk drukker, maar vanwege Goede Vrijdag sluiten de beurzen op donderdagavond al hun deuren.

Wat de aandacht wel trok, is dat Archegos Capital eind vorige week werd gedwongen om grote aandelenposities te verkopen, onder meer in Viacom en Discovery, waarvan de koersen dan ook hard daalden.

Nomura en Credit Suisse kwamen vanochtend met winstwaarschuwingen, vermoedelijk door de problemen met Archegos, hoewel beide banken geen namen noemen.

“Zo zie je maar weer dat zakendoen met sommige hedgefunds spelen met vuur kan zijn. Door de dollartekens in hun ogen raken sommige banken verblind voor de risico’s. Hopelijk loopt het met een sisser af”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

De euro/dollar handelde vanochtend op 1,1772. Olie werd bijna een procent goedkoper. De problemen in het Suezkanaal zijn nog niet opgelost, maar de Ever Given zou inmiddels wel in beweging zijn. Als het Suez-kanaal weer vrij is, kunnen ook de olietransporten weer doorgang vinden.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen sectorgenoten RELX en Wolters Kluwer aan de leiding met winsten van 1,4 en 1,2 procent. Besi steeg 1,1 procent.

De grootste dalers waren ArcelorMittal en Unibail-Rodamco-Westfield met verliezen van 1,1 en 1,4 procent.

In de AMX ging Air France-KLM 1,7 procent hoger en won Alfen 1,3 procent. Eurocommercial Properties daalde 2,6 procent, nadat het vastgoedconcern eind vorige week nog werd beloond voor solide jaarcijfers.

Bij de kleinere fondsen steeg Avantium 6,0 procent en won CM.com 3,2 procent. BAM verloor 1,5 procent.

Sif steeg 0,4 procent. De Roermondse fabrikant van de funderingspalen voor windmolens wil Ben Meijer benoemen als chief financial officer, ter vervanging van Leon Verweij die na zijn benoemingstermijn van vier jaar terugtreedt. De benoeming staat op de agenda tijdens de jaarvergadering op 12 mei en zou vervolgens per 25 mei in gaan.

Bij de lokaal genoteerde aandelen viel DGB op met een koerswinst van 16,3 procent. DGB meldde zondag “aanzienlijke vooruitgang” te hebben geboekt als investeerder in duurzaam beheerde bossen. Het benoemde verder de Britse politicus Nigel Farage tot adviseur en ook werd er een driekoppig technisch investeringscomité in het leven geroepen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.