Nederland - 8 juni 2022 - Aandelen

‘Olie zal blijven stijgen, maar aandelen ook’

door STIJN

Marko Kolanovic, marktstrateeg bij JPMorgan, verwacht dat de olieprijzen zullen stijgen naar 150 dollar per vat. Maar dat wil volgens hem niet zeggen dat de aandelenmarkten ‘kreupel’ zullen blijven. Hij verwacht dat beleggers niet met cash zullen blijven zitten en gaan wachten op een recessie. Kolanovic voorspelt dat ook aandelen zullen gaan stijgen.

De situatie op het wereldtoneel heeft de olieprijzen de afgelopen maanden fors hoger geduwd. Maar de piek is nog niet bereikt volgens JPMorgan strateeg Marko Kolanovic. Hij verwacht dat de prijzen zullen blijven stijgen tot 150 dollar per vat. De oorlog in Oekraïne is nog lang niet voorbij en de vraag naar olie zal blijven toenemen nu China hun coronamaatregelen aan het versoepelen is.

There could be some potential further spikes in oil, especially given… the situation in Europe and the war. So, we wouldn’t be surprised. But it could be a short-lived spike and eventually, sort of, normalize.

Op het moment van schrijven noteert de WTI crude aan 120 dollar, het opwaartse potentieel is dus enorm. Kolanovic denkt dat de consument olieprijzen van 130 tot 135 dollar per vat aankunnen. Van 2010 tot 2014 stonden de olieprijzen evenzeer hoog en was er geen vuiltje aan de lucht.

Vooruitzichten

Maar CEO Jamie Dimon waarschuwde vorige week nog voor een economische orkaan, dat een kleintje kan worden of een ‘Superstorm Sandy’. Niemand beweert dat er helemaal geen problemen zijn want die zijn er nu eenmaal wel. Maar volgens de strateeg moeten we niet té dramatisch zijn.

De zakenbank voorspelt dat de S&P 500 eind dit jaar zal stranden op 4.800 – 4.900 punten, 15 tot 17 procent hoger dan het huidige niveau. Ze verwachten niet dat beleggers met cash zullen blijven zitten wachten op een recessie. De waarderingen zijn tegenwoordig zeer aantrekkelijk gezien de recente verkoopgolf. Het is nu uitkijken naar de kwartaalrapporten de komende maanden.

Bronnen: Stephanie Landsman – CNBC

Foto: Mark BonicaFlickrCC BY 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.