Europa - 13 november 2020 - Aandelen

AEX worstelt met 600 punten

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs bleef vrijdagochtend dicht bij huis. Rond de klok van elf uur steeg de AEX met 0,2 procent tot 600,94 punten, nadat de index donderdag al nipt boven de 600 punten sloot.

In heel Europa liepen de beurskoersen wat terug, na nochtans een goede week voor de aandelenmarkten. Zo won de AEX op weekbasis bijna vijf procent, geholpen door een forse koerssprong op maandag na positief nieuws over een coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Techaandelen werden toen wel van hand gedaan.

Nieuws over volle ziekenhuizen in de Verenigde Staten en een verdere verspreiding van het coronavirus, in combinatie met de angst dat een nieuw Amerikaans steunpakket niet op tijd komt om een verdere verslechtering van de economie te voorkomen, zorgden halverwege de week dat beleggers weer een stapje terug deden.

“Veel beleggers zijn van mening dat een langdurige sectorrotatie pas zal plaatsvinden als een vaccin niet alleen wordt goedgekeurd, maar ook op een efficiënte manier en in groten getale kan worden verspreid over de wereld”, aldus analisten van CMC Markets.

Centrale banken bleken eveneens terughoudend. Gisteren waarschuwde de Fed, de ECB en de BoE dat een coronavaccin niet voldoende zal zijn om een einde te maken aan de economische uitdagingen die een gevolg zijn van het virus. “Alle voorzitters waren het eens: we kunnen de komende maanden niet op onze lauweren rusten”, aldus beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx.

“Na de sterke rally van de aandelenkoersen in de voorgaande dagen was het weer terug naar de realiteit”, aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING. Ook Wiersma verwacht geen structurele draai naar waardeaandelen. Daarvoor zijn onder meer een sterkere economische groei, meer inflatie en hogere rentes nodig, aldus ING.
Beleggers vrezen nieuwe lockdown-maatregelen in de VS in aanloop naar de feestdagen, waarbij er dit weekend al een avondklok kan komen voor staten als New York.

Ook in Europa blijft het aantal besmettingen stijgen, waarbij diverse overheden vooralsnog niet bereid lijken om de huidige restricties af te bouwen. Op donderdag meldde het Verenigd Koninkrijk nog de grootste dagstijging van het aantal besmettingen, terwijl de Franse premier Jean Castex zei dat het onverantwoord is om de huidige lmaatregelen af te bouwen, zelfs nu het reproductiegetal onder de 1 is gevallen.

In een rapport lieten analisten van JPMorgan weten optimistisch te zijn over het effect van de lockdowns in Europa en dat economieen langzaam weer open zullen gaan in aanloop naar de feestdagen.

Het muntpaar euro/dollar noteert vanochtend op 1,1825. De olieprijzen leverden 0,8 procent in.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de vrijgave van het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de voorlopige economische groei in het derde kwartaal in de eurozone.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen was IMCD de grootste daler met 1,2 procent. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell verloor daarnaast 0,6 procent. ASMI en Just Eat Takeaway gingen aan kop met krap twee procent koerswinst.

In de AMX verloor SBM Offshore 1,4 procent en WDP 1,5 procent. Besi steeg 3,3 procent, PostNL 3,0 procent.

In de AScX won Ordina 6,1 procent en Nedap verloor 1,3 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.