Europa - 18 november 2020 - Aandelen

AEX worstelt met 600 punten

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs maakte woensdagochtend een pas op de plaats. Rond de klok van elf uur daalde de AEX fractioneel tot 600,75 punten.

“Na de forse koersstijgingen van de afgelopen weken, nemen beleggers even een adempauze”, aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING. “Zij keren terug naar de realiteit van de nog altijd grote aantallen nieuwe coronabesmettingen.”

Ook in de rest van Europa daalden de beurzen licht, nadat zij op dinsdag al een stapje terug deden. De Amerikaanse aandelenmarkten sloten zelfs op de laagste niveaus van de dag, na tegenvallende groeicijfers over de Amerikaanse detailhandelsomzet die optimisme over de recente ontwikkelingen rond een coronavaccin overschaduwden. “De zwakte in de detailhandel laat zien dat er behoefte is aan een verlenging van de werkloosheidsmaatregelen vanuit het Congres”, aldus analisten van SEB.

Het aantal coronabesmettingen neemt aan beide kanten van de Atlantische Oceaan toe, hoewel steeds meer Europese landen, waaronder Nederland, grip krijgen op een verdere verspreiding. Diverse restricties die in de afgelopen weken zijn ingevoerd, lijken daarbij vruchten af te werpen. Dergelijke maatregelen worden nu pas in veel Amerikaanse staten doorgevoerd.

Op dinsdag zei voorzitter Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank dat positief nieuws over de ontwikkeling van een coronavaccin niet voor een fundamentele verandering zorgt in de plannen voor meer steunmaatregelen.

“Ik wil het goede vaccinnieuws niet bagatelliseren, maar ik denk dat wij als centrale bank niet alleen alert moeten zijn op de impact van het nieuws op korte termijn, maar ook op de volledige situatie”, aldus Lagarde tijdens het Bloomberg New Economy Forum.

Lagarde noemde als risico dat consumenten, beleggers en werkgevers de pandemie niet zien als een eenmalige impact, maar als iets dat lange tijd blijft doorsudderen. Lagarde vreest dat zij hun gedrag daarop aanpassen.

De autosector heeft in ieder geval flink last van de laatste restricties om de verspreiding van het virus in te dammen. De registraties van nieuwe personenauto’s in de hele EU namen vorige maand af met 7,8 procent naar 953.615 stuks.

Verder merkte beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx op dat nu de Brexit voor de deur staat, Europa en het Verenigd Koninkrijk toegeeflijker lijken te worden. “Volgens de laatste rapporten zou er vooruitgang zijn op enkele discussiepunten die al maanden aanhouden. Volgens bronnen die dichtbij de onderhandelingen staan, zou dit positieve nieuws voor een goed momentum kunnen zorgen”, aldus Verstraete. “Maar, er wordt ook de nadruk gelegd op het feit dat de onderhandelingen van het ene op het andere moment afgebroken kunnen worden.”

De euro/dollar noteerde op 1,1888. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1865 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1866 op de borden. De olieprijzen stegen tot 0,8 procent.

Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag uit naar onder meer de consumentenprijzen in de eurozone en de wekelijkse olievoorraden in de VS.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won Prosus 1,7 procent, gevolgd door Wolters Kluwer met een plus van 1,3 procent. DSM heeft zijn Animal Nutrition & Health-activiteiten in China uitgebreid met de opening van een zevende premix-fabriek. Het aandeel won 0,5 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield verloor 1,8 procent en Adyen 1,0 procent. Partners in Equity verkoopt 200.000 aandelen Adyen, zo blijkt uit documenten van Morgan Stanley. De stukken worden verkocht tegen een relatief kleine korting.

In de AMX won OCI 2,3 procent en PostNL 0,9 procent. Air France-KLM leverde 2,4 procent in.

Onder de kleine aandelen won AMG 2,0 procent en ICT Group 3,6 procent. B&S verloor 1,2 procent.

De definitieve cijfers van Tie leverden een koerswinst op van 5,5 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.