Europa - 2 oktober 2020 - Aandelen

AEX werkt verliezen weg

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen wist vrijdag de openingsverliezen weg te werken, waarmee beleggers zich lijken te herpakken na de schrikreactie op de positieve coronatest van de Amerikaanse president Donald Trump.

Eerder vannacht werd al bekend dat Trump en zijn vrouw in quarantaine gingen, omdat adviseur Hope Hicks positief testte op het coronavirus. Enkele uren na dit bericht, meldde Trump zelf besmet te zijn met het virus.

“Vannacht zijn Flotus [Melania] en ik positief getest op Covid-19. We gaan in quarantaine en beginnen per direct aan het herstelproces”, aldus Trump op Twitter. “We komen er samen uit!”

De Amerikaanse futures daalden fors na bekendmaking van het nieuws en de Amsterdamse beurs opende bijna een procent lager. Vervolgens werden de verliezen gedurende de ochtend weggewerkt.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital sprak van een schrikreactie voorafgaand aan de opening van de beurzen. “Beleggers zitten met veel vragen”, aldus Schutte. Zal hij ziek worden? Moet hij zijn taken overdragen aan vicepresident Mike Pence? En wat gaat dit betekenen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen?”

Na de schrikreactie zag Schutte de kalmte weer wat terugkeren. “Feitelijk is er nog niets veranderd. Als Trump niet ziek wordt, kan hij snel weer up-en-running zijn en is er weinig aan de hand. Er zijn nu nog weinig conclusies te trekken uit het nieuws.” Schutte zag bovendien dat de volumes “vrij dun” zijn, hetgeen de plotselinge bewegingen op de beurs kan verklaren.

De dollar koerste vanochtend stabiel ten opzichte van de euro. Het muntpaar noteerde op 1,1730. Een echte reactie op het coronanieuws van Trump op de valutamarkten blijft daarmee vooralsnog achterwege.

De olieprijzen daalden vanochtend met nog eens 3,3 procent na een daling van bijna vier procent op donderdag.

Volgens analist Phil Flynn van Price Futures blijven de markten zich zorgen maken over de vraag naar olie nu het aantal coronagevallen wereldwijd hard blijft oplopen. Ondertussen nemen de olievoorraden wel af. Woensdag meldde de Energy Information Administration dat de Amerikaanse olievoorraden voor de derde week op rij waren gedaald.

Toch wegen de ontwikkelingen rond de virusuitbraak momenteel zwaarder, omdat beleggers vrezen dat nieuwe lockdownmaatregelen in bijvoorbeeld Europa leiden tot een minder sterke vraag naar olie.

Naast het banenrapport hebben beleggers vandaag ook oog voor de Amerikaanse fabrieksorders. Zojuist werd bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in september daalden met 0,3 procent. In augustud was er al een afname met 0,2 procent.

Stijgers en dalers

Onder de roodgekleurde hoofdfondsen noteerden Galapagos en Philips onderaan met verliezen van 1,1 tot 1,4 procent. KPN won juist 2,2 procent en Aegon steeg met 1,3 procent. Ook andere financials lagen er redelijk goed bij, met beperkte winsten voor ASR Nederland, ING en NN Group. Schutte kon niet direct een verklaring vinden voor de beweging van financials. “Wel zie je dat veel investeringsbanken wijzen op het verschil in prestaties tussen verschillende sectoren. In dat opzicht is de financiële sector enorm achtergebleven.”

In de AMX verloor Corbion 1,9 procent. Pharming daalde 0,8 procent. Flow Traders profiteerde juist van de oplopende volatiliteit als gevolg van de coronabesmetting van de Amerikaanse president Donald Trump. De flitshandelaar klom 1,7 procent.  Eurocommercial Properties steeg zelfs 6,2 procent. Het vastgoedfonds verkocht het Zweedse winkelcentrum Moraberg aan Serena Properties voor een bedrag van omgerekend 41,1 miljoen euro. De opbrengsten gebruikt Eurocommercial om de balans te versterken. Ook gaf het vastgoedfonds een update over het percentage huren dat in de afgelopen kwartalen zijn geïnd.

Onder de kleinere aandelen won Wereldhave 2,3 procent en Lucas Bols 1,4 procent. Enix meldde een fors groter belang in de destillateur en dat lijkt voor wat fantasie in het aandeel te zorgen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.