Europa - 20 juli 2020 - Aandelen

AEX wacht op witte rook in Brussel

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs doet het maandagochtend rustig aan in afwachting van een eventueel akkoord over het EU-coronapakket.

Richting de klok van elf uur noteerde de AEX 0,5 procent lager op 570,86 punten.

Het hele weekend hebben de EU-leiders overlegd, maar vooralsnog is er geen overeenstemming. Later vandaag gaat het overleg verder.

Enerzijds willen de leiders het eens worden over een begroting voor de komende zeven jaar van ruim duizend miljard euro en anderzijds over hoe het steunpakket ter waarde van 750 miljard euro moet worden ingezet.

“Twee grote en ingewikkelde onderwerpen waarmee grote belangen gemoeid zijn. Het worden taaie onderhandelingen”, zei de Nederlandse premier Mark Rutte in aanloop naar de top, die vrijdag startte en op zaterdag afgelopen zou zijn.

“Het is inmiddels duidelijk dat er op hoofdlijnen consensus is bereikt en dat het een kwestie van tijd is voor er witte rook uit Brussel komt en de details verder afgehamerd kunnen worden”, zei analist Teeuwe Mevissen van Rabobank maandag tegen ABM Financial News.

De euro/dollar handelde maandagochtend op 1,1455. Olie werd 0,9 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was Philips. De kwartaalcijfers van Philips waren veel minder slecht dan analisten hadden voorzien. In het afgelopen kwartaal boekte Philips een omzet van 4,4 miljard euro tegen 4,7 miljard euro een jaar eerder. Analisten hadden gerekend op 4,3 miljard euro. De vergelijkbare orderinstroom steeg met 27 procent dankzij de vraag van ziekenhuizen naar apparatuur die kon worden ingezet bij coronapatiënten. Aan de andere kant zorgde de virusuitbraak ook voor uitstel bij de levering van andere apparatuur. “Een solide prestatie”, schreef Berenberg. De outlook voor heel 2020 werd door Philips herhaald, wat volgens ING betekent dat de tweede jaarhelft veel beter zal worden. Het aandeel steeg 3,8 procent en was daarmee koploper onder de hoofdfondsen.

IMCD en DSM wonnen 0,7 en 0,4 procent.

De meeste aandelen leverden echter in. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell leverde1,8 procent in. ABN AMRO was met een verlies van 1,9 procent de sterkste daler.

In de AMX ging Fagron aan de leiding met een koerswinst van 1,3 procent. PostNL steeg 1,1 procent.

Basic-Fit en Altice daalden 2,2 en 2,3 procent. GrandVision ging zelfs 6,4 procent in het rood. De kans dat de overname van GrandVision door EssilorLuxottica afketst, stijgt, zo stelden analisten van ING en KBC Securities maandag, nadat afgelopen weekend bekend werd dat Essilor naar de rechter is gestapt.

In de AScX ging Vastned 3,9 procent hoger en won Nedap 1,4 procent. AMG en TomTom verloren 1,3 en 1,7 procent.

Het lokaal genoteerde Beter Bed verloor 4,8 procent. Vrijdag steeg het beddenbedrijf nog bijna vier procent na cijfers.

Centenfonds Esperite steeg 13,1 procent. Kardan daalde 7,0 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments