Europa - 7 mei 2020 - Aandelen

AEX vindt weg omhoog

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag na een rustige start van de handel, verder gestegen. Rond de klok van half twaalf won de AEX 1,2 procent op 511,61 punten.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management sprak van een rustige ochtendhandel, met veel kwartaalcijfers. Vooral over de cijfers van DSM was Schutte te spreken. “Het blijft een prachtig bedrijf, maar de huidige koers nodigt niet uit om in te stappen”, aldus de beleggingsadviseur. “Het herstel sinds de dip halverwege februari was al flink en vandaag stijgt het aandeel verder na de cijfers.”

Beleggers kregen volgens Schutte verder zwakke industriecijfers te verwerken. Zowel de Franse als de Duitse industriële productie daalde flink als gevolg van de coronacrisis. “Desondanks lijken beleggers de cijfers voor lief te nemen, zoals woensdag ook bleek na het banenrapport van ADP. Daaruit bleek dat de werkgelegenheid in de private sector in de VS in april is afgenomen met ruim 20,2 miljoen banen. Vanmiddag volgens nog cijfers over de wekelijkse steunaanvragen in de VS.”

“De vraag is nu of we een snel en sterk herstel kunnen verwachten of niet”, aldus Schutte. “Ik verwacht niet dat het herstel zo scherp zal zijn.” Daarmee sluit de beleggingsadviseur niet uit dat beleggers momenteel te rooskleurig naar de zaken kijken. “De aandelenmarkten lopen denk ik te veel op de muziek vooruit. De beurzen bewegen momenteel meer op basis van sentiment dan op fundament.”

De euro/dollar noteerde donderdagochtend op 1,0783. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag werd de munt verhandeld op 1,0798.

De olieprijzen stegen vanochtend licht. Het herstel van de afgelopen dagen was vooral een ‘opluchtingsrally’ volgens economen van Goldman Sachs, want het duurt nog wel even voor de olieprijs echt stevig herstelt. Dit en volgend kwartaal zal die niet ver boven de 30 dollar uitkomen, luidt de voorspelling. Pas in het tweede deel van 2021 kan de olieprijs voor WTI herstellen tot boven de 50 dollar, denkt Goldman Sachs.

Stijgers en dalers

In de AEX vonden DSM en ArcelorMittal de weg omhoog met winsten van 2,4 tot 2,8 procent. Beide bedrijven kwamen vanochtend met cijfers. Volgens JPMorgan Cazenove stelde DSM beleggers gerust met de omzetverwachting voor de grootste divisie Nutrition na een meevallend eerste kwartaal. Ook ArcelorMittal presteerde beter dan verwacht, aldus ING. De topman van ArcelorMittal zei dat de operationele verbetering in het eerste kwartaal werd overschaduwd door de corona-uitbraak.

Ahold Delhaize steeg met 2,3 procent. Morgan Stanley sprak van een winstmeevaller in het afgelopen kwartaal, dankzij de prestaties in de VS. Europa deed het juist iets minder dan verwacht.

KPN was het enige fonds dat licht lager koerste.

In de AMX kreeg de kwartaalupdate van BAM Groep een negatief onthaal met een verlies van 5,8 procent. De bouwer voelde de impact van de coronacrisis stevig. Ook werden de resultaten beïnvloed door matig presterende bedrijfsonderdelen. Het tweede kwartaal zal nog slechter worden, al durfde ING niet te voorspellen hoe slecht. Ook Air France-KLM verloor na donkerrode cijfers 3,8 procent. Vooral het verlies onder de streep viel enorm tegen. Aperam won 5,5 procent.

Onder de kleinere aandelen won Van Lanschot 0,2 procent, na een verlies in het eerste kwartaal. Deze rode cijfers waren vooral het gevolg van een aantal incidentele posten in de zeer volatiele markt tijdens de coronaviruspandemie.  Vastned won 3,6 procent. Het vastgoedfonds trok zijn verwachtingen voor het direct resultaat voor het hele boekjaar in, keert geen interim-dividend uit in 2020 en verlaagde het dividendvoorstel voor 2019 naar 1,43 euro per aandeel.

Het lokaal genoteerde DPA steeg 2,4 procent na het afgeven van een kwartaalupdate.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments