Europa - 9 maart 2021 - Beursbrink

AEX vindt weg omhoog

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste dinsdagochtend hoger, al werden de voorbeurs gepubliceerde bedrijfscijfers overwegend negatief ontvangen. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,9 procent op 671,85 punten.

In Amsterdam wisten tech-aandelen nog wat verder te herstellen van de verliezen van vorige week, ondanks dat de Nasdaq-index maandagavond fors terugliep. Daarmee kwam de Amerikaanse techbeurs volgens analisten van SEB officieel in een correctie terecht. Daar is sprake van bij een daling van tien procent. Wel laten de Nasdaq-futures een herstel zien als Wall Street vanmiddag de deuren weer opent.

De daling van de S&P 500 maandagavond was bescheiden, aldus SEB, maar de rotatie van groei- naar waardeaandelen zet wel door. “De reflatie-rotatie is in volle gang”, zegt ook investment manager Simon Wiersma van ING.

“Beleggers hebben een rotsvast vertrouwen in een krachtig economisch herstel later dit jaar. Het verlengen van de lockdown-maatregelen en de avondklok in ons eigen land zal daar niets aan afdoen”, aldus Wiersma. “Hoewel beleggers weer wat optimistischer lijken te worden, is het enorm moeilijk om te voorspellen wat de aanhoudende volatiliteit in tech-aandelen zal betekenen voor het bredere sentiment, na de flinke koersval van de Nasdaq-index op maandag.”

Strateeg Stephen Innes van Axi zag het sentiment in Azië vanochtend al verbeteren, na berichten dat de Chinese overheid vermoedelijk ingrijpt om de aandelenmarkten in China te ondersteunen.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1907. Amerika maakt meer vaart met vaccineren en met onder meer een duw in de rug door het coronasteunpakket van Joe Biden voorzien beleggers dat de Amerikaanse economie eerder zal opveren dan de economie van de eurozone. In de eerste maanden van dit jaar koerste het muntpaar gemiddeld nog rond het niveau van 1,2150. De olieprijzen stegen met 0,5 procent.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld, terwijl het cijferseizoen grotendeels achter de rug is. Later deze week zal de aandacht uitgaan naar de Europese Centrale Bank, die donderdagmiddag zijn rentebesluit bekend maakt.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen wonnen Royal Dutch Shell en Adyen 1,9 tot 2,6 procent. NN Group en Unibail-Rodamco-Westfield verloren 2,1 tot 2,6 procent.

Cijfers van TKH Group en koffiemaker JDE Peet’s kregen een duidelijk negatief onthaal met koersverliezen van ruim zes procent. Jefferies vond vooral de outlook van de koffieketen tegenvallen, terwijl het beeld bij TKH volgens ING wat gemengd was. Basic-Fit daalde 2,8 procent, nadat de uitbater van fitnessclubs in 2020 minder sterk presteerde dan verwacht. SBM Offshore noteerde bovenaan met een winst van 2,5 procent tot 15,62 euro. ING verhoogde het koersdoel voor SBM van 18,50 naar 20,50 bij handhaving van het koopadvies.

In de AScX wonnen Alfen en Sligro tot 3,8 procent. Kendrion verloor 0,2 procent.

Het lokaal genoteerde CM.com won 1,5 procent na cijfers.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.