Europa - 12 juni 2020 - Aandelen

AEX vindt weg omhoog

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft vrijdag de bescheiden openingswinsten gedurende de ochtend verder uitgebreid. Rond de klok van elf uur won de AEX 1,3 procent op 547,36 punten.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management stipte de “enorme beweeglijkheid” op de beurzen aan. “Intradag heeft de AEX al een beweging gemaakt van meer dan dertien punten”, aldus Schutte.

De beleggingsadviseur zag de beurzen wat herstellen na de forse koersverliezen in de afgelopen dagen. Vooral op donderdag gaven de aandelenmarkten veel prijs. Volgens Schutte ebden de woorden van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve nog na. Op woensdag liet Powell weten dat er tot aan 2022 vermoedelijk niet aan het rentebeleid wordt getornd. “Dit betekent dat de rentes ook niet negatief zullen worden”, aldus Schutte, die stelde dat de uitspraken van Powell zowel positief als negatief opgevat konden worden.

Daarnaast was er in de afgelopen dagen volgens Schutte het besef dat een economisch herstel mogelijk niet zo snel zal plaatsvinden als gedacht, “helemaal” nadat in de Verenigde Staten het aantal besmettingsgevallen in bepaalde regio’s weer opliep.

“Na een zeer sterke rally in de afgelopen tijd, nemen de beurzen nu wat gas terug. Het beeld op de beurzen blijft daarbij grillig en de angst onder beleggers groot”, aldus Schutte, wijzend op de hoge volatiliteit op de beurzen. “Het is laveren tussen hoop en vrees.”

Volgens de beleggingsadviseur is het belangrijk dat beleggers zich niet gek laten maken en niet gaan overreageren op de waan van de dag.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1324.

De olieprijzen stonden vanochtend licht onder druk en koersten rond 36,33 dollar. Woensdag sloot de olieprijs nog rond de 40 dollar per vat, het hoogste niveau in drie maanden.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor het voorlopige Amerikaanse consumentenvertrouwen in juni, zoals gemeten door de Universiteit van Michigan, en de industriële productie in de eurozone in april. Conform verwachting liep de productie in april nog harder terug dan in maart.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen won Unbail-Rodamco-Westfield 6,9 procent. Galapagos en Ahold Delhaize daalden met circa 1,5 procent.

In de Midkap noteerde handelde Air France-KLM 6,1 procent in het groen. De luchtvaartmaatschappij zal deze zomer zijn vluchtschema geleidelijk uitbreiden. Basic-Fit won 4,6 procent en herstelt daarmee deels van een flinke afstraffing in de afgelopen dagen.

PostNL daalde licht, nadat een rechtbank in Rotterdam het besluit om de fusie met Sandd goed te keuren donderdag vernietigde. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor PostNL van 1,70 naar 1,50 euro. Vopak leverde 2,2 procent in.

Onder de kleinere aandelen was Wereldhave met krap 6,6 procent een opvallende stijger. Ajax won 3,2 procent. De voetbalclub meldde dat jeugdspeler Ryan Gravenberch een contract heeft getekend. Meerdere jeugdspelers houden vooralsnog de boot af en schermen met buitenlandse interesse.

Het lokaal genoteerde Kiadis Pharma schoot 10,6 procent omhoog. Het biotechbedrijf zal vrijdag nieuwe onderzoeksgegevens over zijn K-NK celtherapieplatform presenteren tijdens de  European Hematology Association Congress.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments